Ratko Mladić tražio autobuse za evakuaciju muslimana

Ratko Mladić tražio autobuse za evakuaciju muslimana

8 jula 2013

Ratko-MladicPenzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Petar Škrbić danas je u Haškom tribunalu rekao da mu je nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić na dan zauzimanja Srebrenice 1995. godine tražio autobuse za evakuciju muslimanskih civila.

Škrbić je u nastavku suđenja generalu Mladiću naveo da mu je kasno uveče 11. jula 1995. godine, telefonom iz Glavnog štaba VRS u Han Pijesku preneseno Mladićevo naređenje da „mobiliše 50 autobusa“ i pošalje ih na fudbalski stadion u Bratuncu.

Svedok, koji je u tom periodu bio Mladićev pomoćnik za organizacione, mobilizacione i kadrovske poslove, rekao je da je naređenje preneo Ministarstvu odbrane Republike Srpske, koje je autobuse sutradan, 12. jula 1995. godine, „mobilisalo“ u više opština.

Prema njegovim rečima, autobuse je do Bratunca pratila civilna i vojna policija iz zaštitnog puka pri Glavnom štabu VRS, koji je bio pod direktnom Mladićevom komandom.

Potvrđujući da je znao da će autobusi biti „upotrebljeni za evakuaciju“, Škrbić je, međutim, tvrdio da nije znao „ko će biti evakuisan, niti gde će biti evakuisan“.

Na televiziji je, posle nekoliko dana, video da su evakuisani žene i deca iz Srebrenice, koji su utočište našli u blizini baze UN u Potočarima. Potvrdu za to dobio je u Glavnom štabu VRS oko 18. jula.

Na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, tokom unakrsnog ispitivanja, general Škrbić je rekao da na sastancima na kojima je on bio u Glavnom štabu VRS nije bilo reči o srebreničkoj ofanzivi.

Svedok je rekao i da nije znao ko je autobuse iz Bratunca slao u Potočare i da mu niko nije rekao da bi to trebalo da bude tajna.

Na sugestiju branioca Lukića, svedok je potvrdio da je tokom napada na Srebrenicu, vrhovni komandant oružanih snaga i predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić imao direktnu komunikaciju sa komandantom operacije generalom Radislavom Krstićem, koja je zaobilazila generala Mladića.

Škrbić je tadašnje odnose Karadžića i Mladića ocenio „vrlo poremećenim“.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra iskazom narednog svedoka tužilaštva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *