Ratko Mladić u Hagu čeka goste iz Rusije

Ratko Mladić u Hagu čeka goste iz Rusije

8 oktobra 2013

ratko-mladic 01Zatvorenik Haškog tribunala Ratko Mladić čeka goste iz Rusije. Narednih dana srpskog generala u nemilosti posetiće predstavnici Društvenog komiteta za njegovu odbranu poslanik Državne dume Pavel Dorohin i poznati istoričar balkanolog, senator Republike Srpske, Jelena Guskova.

Bukvalno uoči odlaska u Holandiju Jelena Guskova je prokomentarisala predstojeći sastanak:

Delegacija kreće u Hag već po drugi put. Bili smo već u februaru ove godine, hteli smo da posetimo generala 23. februara, u našoj delegaciji je bila između ostalog vojska, ali pošlo je za rukom da se to učini nekoliko dana kasnije, mada sastanak je sve jedno bio vrlo topao. Ovog puta, na ogromnu žalost, iz predloženog sastava delegacije krenuće samo dvoje: ostalima Tribunal nije dozvolio da posete generala Mladića. Nisu bili objašnjeni razlozi za ovu odluku. Tako da ovog puta letimo u Hag udvoje, mada se već formirao red onih koji su spremni da lično izraze generalu reči podrške.

General Mladić nas očekuje. On je tražio ovu posetu. Nadamo se da ćemo ga podržati, da ćemo mu podići raspoloženje i saslušati njegovu tačku gledišta na dešavanja na Balkanu.

Naša redakcija će pratiti tok posete. I Jelena Guskova, i Pavel Dorohin obećavaju da će nas informisati o tome kako će proticati susreti sa generalnom Mladićem. Jer on, sa tačke gledišta istorije, nije samo jedan od optuženih Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, već i važan svedok tragičnih događaja koji su izmenili profil Balkana i njegovo svedočenje treba da bude saslušano radi utvrđivanja istorijske istine. Nadamo se da će aktualna poseta proći bez neprijatnih incidenata: prošli put delegacije su se suočile sa tim da je vreme razgovora sa Mladićem bilo veoma skraćeno.

Pavel Dorohin je u jednom intervjuu za Glas Rusije rekao: Za većinu Rusa Mladić je, smatram, nacionalni heroj Srbije. Pred nama je ogromna sila u licu Zapada, zapadnog društva, koja vrši pritisak. Teško je pobediti su silu. Ali podsećam sve na reči našeg poznato pretka, svetog kneza Aleksandra Nevskog, koji je govorio da nije u sili Bog, već u pravdi. A pravda je na našoj strani.

Pre ili kasnije pravda će pobediti.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *