РАТНА ВИЗИЈА НОАМА ЧОМСКОГ!

RATNA VIZIJA NOAMA ČOMSKOG!

4 septembra 2016

chomsky-1 75

Američki lingvista i filozof Noam Čomski smatra da su pojedine zapadne zemlje svojom politikom izazvale izbeglički talas u regionu, a među njima su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge evropske zemlje, prenosi „Dojče vele“.

Čomski je u intervjuu za „Kantaru“, portal „Dojče velea“ koji se bavi dijalogom sa islamskim svetom, podsetio da izbeglice pretežno potiču sa Bliskog istoka, ali i iz Afrike, gde Evropa ima svoju dugu priču.

– Poslednji vekovi su bili obeleženi iskorišćavanjem i pljačkanjem afričkog kontinenta. Posledice se osećaju sve do danas i spadaju u uzroke bega mnogih Afrikanaca u Evropu- navodi on.

Na Bliskom istoku su, dodaje, brojni razlozi doveli do izbegličkog talasa koji traje, a jedan od važnijih je američka i britanska invazija na Irak, koja je, kaže, potpuno razorila državu.

Iračani i dalje beže iz svoje zemlje pred sektaškim sukobom koji pre invazije na taj način nije postojao. Kada se sve to bolje osmotri, onda se vidi da postoje određene države koje su svojom politikom izazvale izbeglički talas u regionu – a među tim državama su SAD, Velika Britanija i druge evropske zemlje“, objašnjava američki lingvista.

Na pitanje šta na Bliskom istoku ostaje iza američkog predsednika Baraka Obame, kome se uskoro završava mandat, Čomski odgovara da je pozitivno u njegovoj vladavini to što nije upotrebljavao ekstremno nasilje i agresiju, kao što je njegov prethodnik učinio zlonamernom invazijom Iraka, „najvećim zločinom ovog veka“.

– Sa druge strane, dogovor koji je sklopljen sa Iranom mora se pozitivno oceniti. To je moglo mnogo ranije da se desi. Ipak mislim da je bolje imati sporazum nego nemati ga nikako- ukazuje Čomski.

On, međutim, kaže i da Obama na Bliskom istoku ostavlja globalizovani rat dronovima koji je označio početak nove ere međunarodnog terorizma.

Mislim da će se to raširiti. Neće se raširiti samo tehnologija dronova već će se pokazati da je ona upotrebljiva za akcije raznih terorističkih grupacija“, upozorava poznati lingvista i filozof.

Čomski, takođe, primećuje da je u slučaju „arapskog proleća“ Obama, isto kao i njegovi saveznici, najpre podržavao postojeće diktature dokle god je mogao, a da je posle tih prevrata urađeno sve da se ponovo uspostavi stari sistem.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    M:-Neznam tko je sve u toj ekipi Gospodara Svijeta,ali oni idu uspjesno k pobjedi-DEPOPULIZACIJI SVIJETA!A nakon toga ce se ponovo snaci,i to u povoljnijim uvjetima!

  2. kalimero says:

    Čomski je dvorska luda, pljuje Ameriku kako bi sakrio činjenicu da njegovi cionisti vladaju Amerikom. Obrazovan čovek, ali u službi Natanjahua i Mosada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *