Ратне заставе у хрватском самостану: Бошњаци споменик краљице Катарине огрнули обележјем са љиљанима

Ratne zastave u hrvatskom samostanu: Bošnjaci spomenik kraljice Katarine ogrnuli obeležjem sa ljiljanima

4 novembra 2016

rs-ratne-zastave-kaknju_620x0

GRUPA Bošnjaka, koji sebe nazivaju pokretom „Antidejton“, sa desetak ratnih zastava takozvane Armije BiH, ušla je u dvorište Franjevačkog samostana Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja i to pre početka mise i oskrnavila spomenik poslednje bosanske kraljice Katarine. Ovo je već druga provokacija ove grupe u 2016, jer su u julu postavili sramnu instalaciju u centru Sarajeva, gde su Republiku Srpsku prikazali kao veliko groblje!

Pomenuta grupa je, kako se navodi u saopštenju samostana, spomenik ogrnula zastavama sa ljiljanima, pod kojima je u proteklom ratu napadana Kraljeva Sutjeska i počinjeni zločini nad Hrvatima u ovom naselju.

„Antidejtonci“ su se slikali sa zastavama u dvorištu samostana, i poručili da Hrvati nemaju šta da traže u BiH, jer nemaju nikakve veze sa srednjovekovnim bosanskim kraljevstvom.

Gostimir Popović, vojnopolitički analitičar, kaže za „Novosti“ da preko ovakvih i sličnih grupa Bošnjaci žele da pokažu ko su u BiH age, a ko kmetovi.

– Bošnjaci šalju poruku da su oni gospodari BiH. Da su želeli da pokažu jedinstvo BiH, nosili bi zastave BiH, a ne ratne zastave Armije BiH – kaže Popović i dodaje da će sličnih provokacija između Bošnjaka i Hrvata biti još, jer su Hrvati ponovo počeli da pričaju o svom entitetu, a to Bošnjaci ne žele da dopuste.

U reagovanju Franjevačkog samostana podseća se da zastava sa ljiljanima, koja je nekad bila simbol dinastije Kotromanića, sada prvenstveno asocira na jednu od strana u poslednjem ratu u BiH.

– Pod tim znakom potpuno su razorena brojna sela oko Kraljeve Sutjeske, a njihovi stanovnici ubijani i proterani. Ispod tog simbola postavljenog na visokom jarbolu na steni iznad samostana 1997, pred samu posetu pape Jovana Pavla Drugog Sarajevu, ispaljene su tri granate na ovaj samostan – navodi se u reagovanju Franjevačkog samostana, koje je potpisao fra Stjepan Duvnjak.

VOĐA

GLAVNI ideolog „Antidejton“ grupe je Nihad Aličković – verni pratilac i poštovalac lika i dela ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, kome se sudi za zločine počinjene nad Srbima.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bosnian Warrior says:

    E ovako srpčići i hrvatći. Ako van nešto nije jasno, da pojasnim: Nije to ratna zastava, nego realna zastava Bosne i Hercegovine, još iz doba banovine i kraljevine! Pošto je kraljica Katarina bila kraljica Bosne, logično je da će se ogrnuti našim ljiljanima! To je nacionalni simbol, i predstavlja nju kome je pripadala. Čime su je trebali ogrnuti? Možda sa 4 vitamina C? Možda sa šahovskom tablom sa crveno-bijelim poljima? Poyy za sve koji su ljubomorni na Bosnu, prkosnu i ponosnu. 👄👄💙

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *