РАТНИ ИЗВЕШТАЧ ББЦ МАРТИН БЕЛ ОТKРИО KАKО ЈЕ ПОЧЕО РАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ: Лондон је 1991. пристао на насилно одвајање Хрватске и то ЗБОГ ОВОГА!

RATNI IZVEŠTAČ BBC MARTIN BEL OTKRIO KAKO JE POČEO RAT U JUGOSLAVIJI: London je 1991. pristao na nasilno odvajanje Hrvatske i to ZBOG OVOGA!

27 januara 2020

Britanski novinar i ratni izveštač BBC iz bivše Jugoslavije Martin Bel opisao je ulogu njegove zemlje u raspadu bivše Jugoslavije, navodeći da je London zarad trgovinskih povlastica pristao, na insistiranje Nemačke, da se prizna nasilna secesija Hrvatske.Jedan od najiskusnijih ratnih izveštača na svetu i dobar poznavalac prilika na Balkanu o tome je, između ostalog, pisao u svojoj knjizi „Rat i smrt vesti“. Bel je 32 godine radio za „BBC“ i izveštavao iz 11 ratova, među kojima su oni u bivšoj Jugoslaviji, Vijetnamu, Bliskom istoku, Alžiru, Rodeziji, Salvadoru, Nikaragvi i Iraku. Prenosimo odlomke iz njegove knjige „Rat i smrt vesti“ o tome kako je Velika Britanija priznala secesiju Hrvatske:

– Lord Karington je bio predsednik Haške konferencije zadužen da pronađe mirovna rešenja pošto se Jugoslavija raspadala. Nevolje mu je zadavala kampanja Nemačke u korist Hrvatske. Drugog decembra 1991. godine, on je napisao evropskim ministrima spoljnih poslova: „Rano priznanje Hrvatske bi nesumnjivo značilo slom konferencije. Postoji realna opasnost, a moguće i verovatnoća da bi i Bosna i Hercegovina takođe zatražila nezavisnost i priznanje što bi bilo potpuno neprihvatljivo za Srbe u toj republici… To čak može biti varnica koja će zapaliti Bosnu i Hercegovinu“. Ovo je upravo ono što se desilo.

U to vreme, dugogodišnji ministar spoljnih poslova Nemačke Hans-Ditrih Genšer je odgovorio da napomene Lorda Karingtona, „verovatno ohrabruju one snage u Jugosaviji koje su se do tada čvrsto opirale zaključcima mirovnog procesa“.

Nemačka je pritiskala za priznanje Hrvatske i zbog pritisaka koje je imala u svojoj vladajućoj koaliciji. Genšerova Slobodno-demokratska partija je tada bila u koaliciji sa Hrišćansko-demokratskom unijom tadašnjeg kancelara Helmuta Kola i taj posao priznanja su priželjkivali za sebe. Genšer, koji je ranije kao ministar spoljnih poslova odigrao važnu ulogu u reunifikaciji Nemačke, sada je predvodio kampanju za priznanje Hrvatske. On se lično solidarisao sa Hrvatima, saglasio se sa vladom u Hrvatskoj i molio u njihovoj katedrali. Neke ulice i trgovi u Hrvatskoj su po njemu nazvani.

Sudbonosni sastanak Saveta ministara Evropske zajednice održan je u Briselu 16. decembra 1991. U početku su Nemci na svojoj strani imali samo Dance i Belgijance, koji su podržavali njihov stav prema Hrvatskoj. Ostali su se tome suprotstavljali. Međutim, nakon dugog sastanka i radne večere, aritmetika se promenila. U ranim jutarnjim satima 17. decembra, „Dvanaestorica“ se dogovorila da prihvati priznanje. Kako se desila promena?

Kasno te noći, Daglas Herd, tadašnji britanski ministar spoljnih poslova, pozvao je telefonom svoju vladu u Londonu. Teško je odupreti se zaključku da je to bilo u vezi sa ministarskim sastankom koji je održan dve nedelje ranije, kada je Nemačka bila od izuzetne pomoći Britaniji da dobije izuzeća iz Mastrihtskog ugovora, koji se tada pregovorao. Evropom je bio od presudne važnosti za britansku politiku. Tadašnji britanski premijer Džon Mejdžor je smatran zaslužnim za izuzeća koja je Britanija dobila Mastrihtskim ugovorom i dobio je generalne izbore koji su ubrzo usledili. Majdžor je tu pobedu nazvao, „gejm, set i meč“.

– Debata je bila vrlo, vrlo oštra, ali je rezultat bolji nego što smo ga očekivali“. Ugovor u Mastrihtu i priznanje Hrvatske su, naravno, bile dve odvojene i nepovezane stvari – Genšer je o tom sastanku rekao. I Džon Mejdžor i Daglas Herd su negirali postojanje neke veze i trgovine njima. To je bilo više kao nezapisana razmena usluga između prijatelja, nezapisana, ali ne i da se o njoj nije govorilo.

– Ono što je istina je da kada smo došli do odlučujućeg momenta u Briselu po pitanju Hrvatske i Slovenije, Nemci su mi stvarno rekli – rekao je Daglas Herd. Setite se da smo se pobrinuli za vaše probleme prije 2-3 nedelje u Mastrihtu, tako da vas zamolimo da imamo jedan moralni i politički problem – dodaje on. Predviđanja Lorda Karingtona su se ostvarila i rat jednom kada je počeo postao je nezaustavljiv. Nakon četiri dana od izbijanja, rat je već besnio na 17 različitih frontova.”

KOMENTARI12 komentara

 1. Pera says:

  Dobro, ovo su price za plebejce. Istina je odprilike ovakva : cionski satanisti se sastali pod rukovodstvom najmatorijeg rotsilda i odlucila da su dovoljno jaki, obzirom da su sssr sa svojim grbacovom unistili, da zapocnu unistavanje Srba, jer mi pravoslavci smo svedoci ,,ubistva,, Sina Boga ! Da nisu samo hteli da nas kazne, dokaz je sto su nas zracili bombama, sto u prevodu znaci, ko nije shvatio te demonske zamisli, da su nas osudili da nestanemo sa planete. E takve demone danas svi lizu u dupe, pa i mi !

 2. krojač says:

  jeste, oni se, jadni, onoliko opirali, ali nemačka navalila, pa oni šta će, kud će, morAli su. Misle da smo mi zaboravili onaj defile njihovih diplomata i političara po SFRJ, onu histeriju na svim njihovim medijima, naročito na BBC-u. Bili su toliko složni u nameri da rasture SFRJ da se izveštaji zapadnih medija i izjave zapadnih političara zapravo uopšte nisu razlikovali. Mi ovde nismo mogli da shvatimo šta se to dešava, koja to velika nevolja ili interes povezuje zemlje sa na prvi pogled različitim, čak suprotstavljenim interesima. Onda su oni pronašli solomonsko rešenje za medije: "Srbi su zločinci i zato ih ovako složno i energično uništavamo". Isti su oni svi prema nama bili i ostali. U poslednje vreme neki, a najviše britanci pokušavaju da operu ruke od odgovornosti za tragediju naroda SFRJ, ali to po svom običaju rade jako pažljivo, polako, ispodtiha, da se Vlasi (mi) ne sete. Valjda misle da smo mi zaboravili one njihove lordove koji su nam zavrtali šiju i udarali packe, zavodili sankcije i slali bombardere na nas. To se ne može zaboraviti. SVi ONI DA PLATE RATNU ŠTETU! Ja im ni tad neću zaboraviti, ali neko će možda moći.

 3. M says:

  A što bi bilo da svijet nije priznao Hrvatsku!?!Rat,i još rat!I prisjeo bi ne samo Srbiji,nego i mnogima!

 4. M says:

  A što bi bilo da svijet nije priznao Hrvatsku!?!Rat,i još rat!I prisjeo bi ne samo Srbiji,nego i mnogima!

  • Milan says:

   Tema je NASILNA secesija Hrvatske. Možete li vaš mali i nerazvijeni mozak da zamisli odvajanje Hrvatske od SFRJ ali bez nasilja. Za svetom svetom ste se dogovorili da vas u nasilnom stanju priznaju za državu, ali šta ste se vi dogovorili u regionu na prostoru bivše SFRJ > da izbije rat i u BIH samo da Hrvatska bude nezavisna. Ama i oblik države vam je prava slika > zmija koja je razjapila čeljusti da proguta BIH.

   • Milan says:

    Ispravka: Sa svetom (ne "Za svetom")

 5. Istina says:

  Nećemo jim zaboraviti i nismo jim zaboravili Englezima, ni Švabama pa ni Francuzima i Italijanima! Prvo razpad Juge, pa onda lažna priznanja razpalih banana državica, pa bombardovanje i priznanje lažne države Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije. Dokaz je u nama samima i našim najbližnjim, šta smo sve doživeli i doživljavamo. Sam gospod Bog će jim suditi, Nemačku, Englezku i Francusku već sada kažnjava ali najveću kaznu ima da svali na Englezku gde će se raspasti na 4 dela. Migrante treba pustiti da odrade posao umesto naroda SFRJ, da jim se osvete za sve ratove koje su počinili unzadnjih 200 godina, jer ko je krenuo mržnjom, mržnjom će završiti. Migrantima su upropašćene države, razoreni domovi i kuće a u većini primera ubijeni su jim članovi porodica. Zato će EU da nestane KAD TAD

  • Milan says:

   EU se već raspada. Kuda vode stalni protesti Žutih prsluka? Francuska je jedan od dva vodeća motora EU. Francuska jeste ekonomski slabija od Nemačke, ali bez Francuske Nemačka ne može da obdržava EU sistem. Mi već gledamo kako EU polako pa sigurno nestaje. Za 3-4-5 godina neće biti ni EU ni ovakvog NATO-a. NATO alijansa će najverovatnije postojati ali vojno biće to slabiji savez i sa manjim brojem članica nego danas. SAD-Kanada-V.Britanija i još 10-tak evropskih država-pametnica poput Estonije, Poljske i Rvatske.

 6. Kosovac says:

  Hrvati su stalno napadali Srbe u RSK. Kada su im Srbi uzvraćali, tada je uskakao za Hrvate spasonosni lord Karington, i sklapao „primirje“. Tako je Karington „pomagao“ Srbe, bilo je već očigledno to „sklapanje primirja“. Tada je neko to dobro opiso i ujdurmu Karingtona je nazvao „Igre bez granica, u sklapanju primirja“. ……….Slično njemu na Kosovu i Metohiji za takve ujdurme i potezanje Srba za rukav bio je zadužen američki izaslanik Holbruk, sada je negde tamo u paklu.

 7. Bojan says:

  Ako su je priznali,ali je trebalo da to urade u njenim granicama pre osnivanja kraljevine SHS.To su realne granice Hrvatske.

  • Kosovac says:

   @ Bojan, …..Dobro bi bilo da ti, kolega komentator, u vezi Hrvatskog pitanja bolje proučiš šta se kao Hrvatska tretiralo u tim teritorijama pod vlašću Austro-Ugarske. I da tako shvatiš da se taj prostor tretirao kao entiteti Austro-Ugarske: Hrvatska, i plus Srpski deo, kao što su Srem, Banat, Bačka, Slavonija, Baranja, Dalmacija, kasnije Bosna i Hercegovina. Krajina. Samim postojanjem ovih drugih entiteta u to doba, možemo da shvatimo da je Hrvatski entitet tada bio malecni, možda 20% od sadašnje teritorije Hrvatske članice EU. (15%). A danas, ova 100% Avnojevska Evropska Hrvatska je vidimo prilično Velika. Naravno da te teritorije Hrvatskoj nisu poklonili Austrijanci, poklonili su ih Masoni kralja Aleksandra, definisali Komunisti, a Tuđman i Genšer konačno ih je učvrstio. ……….A kolega „M“, on u nedostatku argumenata, on se poziva na „genetiku“ i i njenoj „egzaktnosti“. Da, egzaknosti, i otkrio da je na Zapadnom Balkanu neko živeo i pre nego što su se Srbi rodili. Kelti valjda, ili Atlantiđani. Ko bi ga znao.

 8. M says:

  A što su realne granice Srbije? U Hrvatskoj i Bosni ima najveći postotak ljudi genetski starih 40.000 godina,pra-stanovnika Balkana i šire,daklen starosjedilaca i praroditelja većine od 80% stanovnika Europljana!Možemo i o ostaloj genetskoj populaciji i naknadnim valovima,ako baš to netko želi!Može pričati ko što hoće,ali genetika je egzaktna nauka!Ne mogu daleko stići oni koji ne počivaju na Istini!Čovječanstvo će ili ići putem Istine,ili će propasti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *