RATOBORNI: SAD su najveća pretnja za svetski mir

RATOBORNI: SAD su najveća pretnja za svetski mir

2 januara 2014

USarmyAfghanCrimeAnketa javnog mnjenja u 68 zemalja pokazala je da četvrtina ispitanika smatra da su Sjedinjene Američke Države u 2013. bile najveća pretnja po mir u svetu.

Rezultati istraživanja, koje su sproveli Svetska nezavisna mreža i američka agencija Galup pokazalo je da je antiameričko raspoloženje prisutno ne samo u zemljama koje se protive SAD, već i u zemljama partnerima u okviru NATO, kao što su Turska i Grčka, objavljeno je na vebsajtu ruske televizije „Raša tudej“.

Čak 24 odsto ispitanih u 68 zemalja smatra da su SAD predstavljale najveću opasnost po mir u svetu 2013. godine, dok je druga zemlja u tom pogledu Pakistan, sa osam odsto glasova, a Kina je sa šest odsto glasova na trećem mestu.

Na četvrtom mestu su Avganistan, Iran, Izrael i Severna Koreja, pošto pet odsto ispitanih smatra da te zemlje predstavljaju najveća opasnost. Istraživanje je pokazalo i da su se SAD smatrale najvećom pretnjom po mir ne samo na Bliskom istoku i na severu Afrike, oblastima pogođenim američkim vojnim intervencijama, već i u samoj Americi, gde takvo mišljenje ima čak 13 odsto građana.

Istovremeno, istraživanje je ispitivalo i u kojoj bi zemlji ljudi voleli najviše da žive ukoliko za to ne bi bilo nikakvih prepreka, a na vrhu liste su se, iznenađujuće, opet našle SAD, gde bi volelo da živi devet odsto anketiranih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *