„Ravna Gora“ – nastajanje serije – govore istoričari (VIDEO)

„Ravna Gora“ – nastajanje serije – govore istoričari (VIDEO)

6 decembra 2013

Nebojsa-Glogovac-Ravna-goraPogledajte emisiju Radio Televizije Republike Srpske „Nekad bilo“ u kojoj učestvuju istoričari iz Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, prof. dr Momčilo Pavlović i prof. dr Predrag Marković. Oni su ujedno i stručnjaci koji su bili konsultanti prilikom nastajanja serije. U emisiji učestvuje i Predrag Lozo sekretar UG Jadovno 1941. i predsjednik Udruženja studenata istorije „Dr Milan Vasić“ iz Banja Luke. Urednik i voditelj emisije Siniša Mihailović.

Zašto je serija „Ravna Gora“ izazvala veliko interesovanje i prije prikazivanja ? Šta su donijele do sada prikazane epizode i da li su one zasnovane na realnim istorijskim događajima?

Šta je to čega se pojedinci u srpskom društvu boje? Da li je to činjenica da će serija ukazati na to je KPJ prevarila mnoge i uzrokovala , u stvari, bratoubilački rat i rat u kojem je jedini cilj bio preuzimanje vlasti?

Istorija nije nikad bila jednostavna, prosta, ali su istorijsku svjest formirali pobjednici. A pobjednici su u krvavom bratoubilačkom ratu bili komunisti. Snimali su filmove, pisali pjesme i udžbenike i u svijest prosječnog Srbina utuvili da su četnici masni, bradati, prljavi, sa sve obaveznim nožem u zubima.

Da li jedna serija igranog karaktera može promjeniti javnu i istorijsku svjest, i koliko smo udaljeni od adekvatne kulture sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata?

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *