Разарач Србије Монтгомери убеђује Србију да је Вучић за њу идеални владар

Разарач Србије Монтгомери убеђује Србију да је Вучић за њу идеални владар

14 јануара 2016

ambasador-vilijam-montgomeri-raspad-bosna-bih-1328585176-54505Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијем Монтгомери оценио је да српска влада треба да „остане на свом садашњем курсу“ и да су њени резултати видљиви.

Монтгомери је такође уверен да Запад не покушава да ослаби премијера Србије Александра Вучића.

„Запад дефинитивно не одустаје од Вучића. Напротив. Реалност на српској политичкој сцени данас је да у сваком случају нема реалне алтернативе Вучићу“, рекао је Монтгомери у интервјуу Танјугу.

Према његовим речима, уколико би неко реално процењивао резултате српске владе у претходном периоду, видео би динамичност и активност какве нису виђене десет година, као и мноштво позитивних корака.

То се огледа у подстицању страних улагања, напорима на помирењу са суседима и снажним напорима да се стави под контролу јавна потрошња и сарађује са ММФ-ом и Светском банком, рекао је он.

На питање да ли Запад покушава да ослаби Вучића, као што се шпекулише у Србији, он је одговорио:

„Свиђа ми се ово питање. Запад и САД дефинитивно не покушавају намерно да ослабе премијера Вучића“.

„Међутим, недовољно разумевање Балкана и проблема у региону наводе их с времена на време да предузму кораке који су контрапродуктивни и могу се схватити управо на овај начин,“ каже бивши амерички амбасадор.

Он сматра да је класичан пример за то „контрапродуктиван“ и „непотребан“ „Божићни поклон“ његовог одлазећег колеге, америчког амбасадора Кирбија, који је изнео шта ће по његовом мишљењу САД тражити да би подржале чланство Србије у ЕУ.

Други пример је „намерно спор процес отварања поглавља у приступним преговорима са ЕУ“ и, дакле, чињеница да се српском народу не даје нада да тај процес стварно иде напред, рекао је Монтгомери.

„Искрено, срамота је да је ЕУ отворила само два поглавља у приступним преговорима са Србијом за две године док је истовремено са Црном Гором отворила око 22 поглавља. Ту се примењују двоструки стандарди“, каже Монтгомери.

Напомињући на почетку интервјуа да ни на који начин не говори у име америчке владе, већ износи своје мишљење о политици и позицијама Вашингтона, Монтгомери је оценио да америчка влада има много важније приоритете од Балкана, а да је у региону ангажована на нижем нивоу само због три питања.


„Прво жели да независно Косово буде у потпуности признато и прихваћено. Друго, жели да Босна остане унутар садашњих граница и треће, не жели било какво избијање насиља у региону“, објаснио је Монтгомери.

Америчка политика је отуда, по његовом мишљењу „на аутопилотирању“ при чему функционери нижег ранга само следе политику која је успостављена пре петнаест, до двадесет година.

Он такође сматра да су Немачка и САД непоколебљиво стале на страну косовске независности игноришући бројне контрапродуктивне кораке које је учинила косовска влада и заправо Приштину „наградиле“ за те кораке уместо да је казне.

У међународној заједници, како је додао, такође постоји тенденција да се фаворизује „бошњачки модел“ Босне са снажним централизованим системом и она отуда често долази у сукоб са Додиком и Републиком Српском, рекао је он.

Кад је реч о ситуацији у региону, Монтгомери сматра да ту постоји „опасан лук нестабилности“ који обухвата Македонију, Косово и Босну.

Сви они имају озбиљне проблеме, који би могли „брзо да експлодирају и прерасту у озбиљно насиље.“

Он каже да га веома брине могућност да међународна заједница, у одсуству насиља, занемарује веома реалне проблеме са којима је регион суочен и не пружа неопходну помоћ да се они реше.

„Србија има кључну улогу у успостављању мира и стабилности у региону с обзиром на своју величину у географску позицију. Верујем да је Србија била позитиван фактор у подстицању помирења, нарочито са Босном“, рекао је Монтгомери.

Он је оценио да тешки односи Запада и Русије представљају изазов за Србију, али да се она са тим изазовом може носити.

Тај проблем, како је објаснио, у суштини може готово потпуно нестати ако се односи Запада и Русије поправе или се погоршати уколико се догоди супротно, али Русија „не чини Србији услугу концентришући ваш однос на војно подручје, што се предвидљиво не допада многима у ЕУ“.

„Искрено, Руси се надају да ће ти војни кораци успорити процес уласка Србије у ЕУ и навести обичне Србе да изгубе наду у њега. Тако да можете с тим да наставите ако хоћете, али бар то чините знајући да вас Русија цинично користи за своје а не ваше интересе“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Radomir says:

    Ovaj Krmak ,nama govori ko je nama naj bolji.Zato sto je on njihov covek kao i mnogi iz vlade ,primer, Gorbacova,Rasturaca drzave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u