Разарач Србије Монтгомери убеђује Србију да је Вучић за њу идеални владар

Razarač Srbije Montgomeri ubeđuje Srbiju da je Vučić za nju idealni vladar

14 januara 2016

ambasador-vilijam-montgomeri-raspad-bosna-bih-1328585176-54505Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijem Montgomeri ocenio je da srpska vlada treba da „ostane na svom sadašnjem kursu“ i da su njeni rezultati vidljivi.

Montgomeri je takođe uveren da Zapad ne pokušava da oslabi premijera Srbije Aleksandra Vučića.

„Zapad definitivno ne odustaje od Vučića. Naprotiv. Realnost na srpskoj političkoj sceni danas je da u svakom slučaju nema realne alternative Vučiću“, rekao je Montgomeri u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi neko realno procenjivao rezultate srpske vlade u prethodnom periodu, video bi dinamičnost i aktivnost kakve nisu viđene deset godina, kao i mnoštvo pozitivnih koraka.

To se ogleda u podsticanju stranih ulaganja, naporima na pomirenju sa susedima i snažnim naporima da se stavi pod kontrolu javna potrošnja i sarađuje sa MMF-om i Svetskom bankom, rekao je on.

Na pitanje da li Zapad pokušava da oslabi Vučića, kao što se špekuliše u Srbiji, on je odgovorio:

„Sviđa mi se ovo pitanje. Zapad i SAD definitivno ne pokušavaju namerno da oslabe premijera Vučića“.

„Međutim, nedovoljno razumevanje Balkana i problema u regionu navode ih s vremena na vreme da preduzmu korake koji su kontraproduktivni i mogu se shvatiti upravo na ovaj način,“ kaže bivši američki ambasador.

On smatra da je klasičan primer za to „kontraproduktivan“ i „nepotreban“ „Božićni poklon“ njegovog odlazećeg kolege, američkog ambasadora Kirbija, koji je izneo šta će po njegovom mišljenju SAD tražiti da bi podržale članstvo Srbije u EU.

Drugi primer je „namerno spor proces otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU“ i, dakle, činjenica da se srpskom narodu ne daje nada da taj proces stvarno ide napred, rekao je Montgomeri.

„Iskreno, sramota je da je EU otvorila samo dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom za dve godine dok je istovremeno sa Crnom Gorom otvorila oko 22 poglavlja. Tu se primenjuju dvostruki standardi“, kaže Montgomeri.

Napominjući na početku intervjua da ni na koji način ne govori u ime američke vlade, već iznosi svoje mišljenje o politici i pozicijama Vašingtona, Montgomeri je ocenio da američka vlada ima mnogo važnije prioritete od Balkana, a da je u regionu angažovana na nižem nivou samo zbog tri pitanja.


„Prvo želi da nezavisno Kosovo bude u potpunosti priznato i prihvaćeno. Drugo, želi da Bosna ostane unutar sadašnjih granica i treće, ne želi bilo kakvo izbijanje nasilja u regionu“, objasnio je Montgomeri.

Američka politika je otuda, po njegovom mišljenju „na autopilotiranju“ pri čemu funkcioneri nižeg ranga samo slede politiku koja je uspostavljena pre petnaest, do dvadeset godina.

On takođe smatra da su Nemačka i SAD nepokolebljivo stale na stranu kosovske nezavisnosti ignorišući brojne kontraproduktivne korake koje je učinila kosovska vlada i zapravo Prištinu „nagradile“ za te korake umesto da je kazne.

U međunarodnoj zajednici, kako je dodao, takođe postoji tendencija da se favorizuje „bošnjački model“ Bosne sa snažnim centralizovanim sistemom i ona otuda često dolazi u sukob sa Dodikom i Republikom Srpskom, rekao je on.

Kad je reč o situaciji u regionu, Montgomeri smatra da tu postoji „opasan luk nestabilnosti“ koji obuhvata Makedoniju, Kosovo i Bosnu.

Svi oni imaju ozbiljne probleme, koji bi mogli „brzo da eksplodiraju i prerastu u ozbiljno nasilje.“

On kaže da ga veoma brine mogućnost da međunarodna zajednica, u odsustvu nasilja, zanemaruje veoma realne probleme sa kojima je region suočen i ne pruža neophodnu pomoć da se oni reše.

„Srbija ima ključnu ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu s obzirom na svoju veličinu u geografsku poziciju. Verujem da je Srbija bila pozitivan faktor u podsticanju pomirenja, naročito sa Bosnom“, rekao je Montgomeri.

On je ocenio da teški odnosi Zapada i Rusije predstavljaju izazov za Srbiju, ali da se ona sa tim izazovom može nositi.

Taj problem, kako je objasnio, u suštini može gotovo potpuno nestati ako se odnosi Zapada i Rusije poprave ili se pogoršati ukoliko se dogodi suprotno, ali Rusija „ne čini Srbiji uslugu koncentrišući vaš odnos na vojno područje, što se predvidljivo ne dopada mnogima u EU“.

„Iskreno, Rusi se nadaju da će ti vojni koraci usporiti proces ulaska Srbije u EU i navesti obične Srbe da izgube nadu u njega. Tako da možete s tim da nastavite ako hoćete, ali bar to činite znajući da vas Rusija cinično koristi za svoje a ne vaše interese“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Radomir says:

    Ovaj Krmak ,nama govori ko je nama naj bolji.Zato sto je on njihov covek kao i mnogi iz vlade ,primer, Gorbacova,Rasturaca drzave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *