РАЗБЕСНЕЛИ КИНЕЗЕ: Трамп је данашњим потезом запечатио односе САД и Кине!

RAZBESNELI KINEZE: Tramp je današnjim potezom zapečatio odnose SAD i Kine!

1 decembra 2017

Administracija Donalda Trampa odbila je zahtev Kine da, u skladu sa pravilima međunarodne trgovine, bude priznata za zemlju sa tržišnom ekonomijom.

Odluku o odbijanju, zvanični Vašington je prosledio u sedište Svetske trgovinske organizacije u Ženevi.

Eksperti procenjuju da će ova „odbijenica“ Kinu svake godine koštati nesagledivih milijardi dolara.

„Netržišnost“ kineske ekonomije Amerikancima omogućava, pored ostalog, da na robu iz Kine nameću i stoprocentne carinske dažbine.

Priznavanje Kine zemljom sa „tržišnom ekonomijom“ bilo je jedan od uslova Pekinga kada je 2001. donosio odluku o stupanju u Svetsku trgovinsku organizaciju. Međutim, obećanje da će taj status brzo biti dodeljen – nije realizovano ni do danas.

Uz obrazloženje da Kina još nije „završila liberalizaciju tržišta“. A bez toga, naravno, nema ni „tržišnog statusa“.

Tramp je, da podsetimo, u svom prvom govoru u Kongresu SAD ocenio da je ulazak Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju koštao Sjedinjene Države gubitka oko 60.000 „proizvodnih kapaciteta“.

Ovakva odluka Trampove administracije, najverovatnije, dovešće do oštre reakcije Pekinga i naglog zaustavljanja „otopljavanja“ odnosa između dve supersile, koje je bilo primetno od promene vlasti u Vašingtonu, a kulminiralo velelepnim dočekom koji je u Kini priređen Donaldu Trampu

(fakti.org, Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. doktrina soka says:

  Koji tupson,pa ne kopcaju se Kinezi na ledima.Trzisna ekonomija?Sta je to?Jeli to rucak sa zacinima sorozitis,MMF SCB i CIA?

  • Zoran says:

   Ne, to je da mozes da kupis zemlju u Americi iako si stranac, a u Kini ne mozes. Na to mi se Ameri, obicni ljudi, najvise zale.

 2. rajko says:

  cudan narod ovi amerikanci. samo idu po svetu sa nekom motkom i dzaraju po medvedjim jamama. imam osecaj da ce jednoga dana da isteraju neku mecketinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *