РАЗБИЈЕНА ВОЈСКА: Украјинци у повлачењу побили три камиона својих војника

RAZBIJENA VOJSKA: Ukrajinci u povlačenju pobili tri kamiona svojih vojnika

20 februara 2015

ukrajina vojska34235456Donjecka Narodna Republika mogla bi jednostrano da prestane da poštuje minske sporazume, ako se nastavi gađanje položaja ustanika od strane kijevskih snaga, izjavio je u četvrtak drugi čovek armije DNR Eduard Basurin.

„Ako ukrajinske oružane snage ne prestanu da gađaju predgrađa, gradove i druga naseljena mesta u DNR, kao i položaje armije DNR, jednostrano izjavljujemo: prestaćemo da poštujemo minske sporazume“ – rekao je Basurin na brifingu.

Štab ustanika je saopštio da se naglo povećavaju napadi ukrajinskih snaga.

„Tokom jučerašnjeg dana ukrajinska strana je kod Donjecka 51 put koristila oružje (povećanje intenziteta 2,5 puta), d toga su višecevni raketni bacači korišćeni četiri puta, artiljerija 32 puta“ – rečeno je agenciji RIA novosti u štabu ustanika.

Po rečima ustanika, gotovo pola tih napada izvršeno je na donjecki aerodrom.

„U rejonu aerodroma grada Donjecka položaji armije DNR su gađani 23 puta (trostruko povećanje), uključujući 12 artiljerijskih napada“ – navodi se u saopštenju štaba ustanika.

U napadima je poginula jedna žena.

U međuvremenu, predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko izjavio je da ustanici u potpunosti kontrolišu naseljena mesta oko Debaljceva, koje je postalo centar propasti ukrajinskih jedinica.

U „debaljcevskom džepu“ ukrajinska armija je izgubila svoje najbolje jedinice i ostavila ranjene vojnike da umiru, kazao je on.

„Ukrajina je izgubila svoje najbolje jedinice koje je imala, kao i veliku količinu tehnike i municije“ – istakao je Zaharčenko.

Juče u Debaljcevu Kozačka nacionalna garda je uz borbe zauzela strateški važno saobraćajno čvorište, koje je u narodu prozvano „Krst“.

Kozaci trenutno odvoze osvojenu tehniku i municiju, a takođe skupljaju tela poginulih ukrajinskih okupatora, od kojih mnogi nisu poginuli od ruku ustanika, već od metaka koje su im ispalili u leđa odredi za sprečavanje povlačenja iz Desnog sektora, što je potvrdio jedan od kozaka koji je učestvovao u borbi.

Takođe, ustanici su pronašli ogromnu jamu s fekalijama u gradskom javnom toaletu, gde su ukrajinski okupatori bacali tela svojih poginulih boraca.

U Artjomovsku, demoralizovani ukrajinski vojnici koji su preplavili taj grad posle povlačenja u neredu iz Debaljceva, žale se na nestručnost nadređenih, bezizlazan položaj i užasne gubitke, piše The New York Times.

Ukrajinski vojnici u Artjomovski se napijaju, na centralnom trgu se čuju pucnji. Mnogi vojnici stoje na ulicama sa oružjem i flašama s alkoholom u rukama, izveštava dopisnik američkog lista.

„Porošenko je saopštio da je poginulo šest vojnika prilikom povlačenja iz Debaljceva.

Lekar s kojim trenutno razgovaram kaže da su pred njegovim očima digli u vazduh tri kamiona u kojima su se nalazile desetine ljudi“ – napisao je na svom Tviter profilu Džejms Marson, zamenik prvog čoveka moskovskog odeljenja američkog lista The Wall Street Journal.

List navodi reči ukrajinskog vojnika Igora, koji se trenutno nalazi u bolnici u Artjomovsku.

Evo šta se odigralo pred njegovim očima:

„Povlačenje nije bilo organizovano. Vozila su preticala jedno drugo. Za njima je jurilo borbeno vozilo pešadije separatista. Šesnaest momaka iz našeg kamiona je bukvalno pokosila mitraljeska vatra“ – ispričao je ukrajinski vojnik.

Sagovornici američkog lista su potvrdili da povlačenje snaga nije bilo organizovano.

„To nije bilo povlačenje. Povlačenje podržava artiljerija, a sve se odvija unapred utvrđenom maršrutom. Nas su napustili“ – istakao je Igor.

Lider DNR Aleksandar Zaharčenko je saopštio da su Oružane snage Ukrajine u Debaljcevu imale 3-3,5 hiljade mrtvih.

Ustanici trenutno skupljaju leševe kako bi ih predali ukrajinskoj strani.

KOMENTARIJedan komentar

  1. pravda says:

    Dace bog UKRO fasista i Natovaca nece vise biti. Novorusija-o samo napred.Viu kad podpisete primirje,UKRI se samo pregrupisu,za novi napad.da su Ukri vas opkolili dali bi mio bilo kakav dogovor o prekidu vatre,ili bi jedva cekali da vas pobiju ka pse.Zato pamet u glavu,i udrite Ukrofasiste dok ne nestanu,zajedno sa onim ko ih podrzava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *