РАЗБИЈЕНИ ВЕЛИКИ ПРОТЕСТИ У НЕМАЧКОЈ

RAZBIJENI VELIKI PROTESTI U NEMAČKOJ

29 avgusta 2020

Policija je rasutrila masovni protest u prestonici Nemačke, održan protiv mera uvedenih u cilju borbe protiv pandemije.

Protivnici restriktivnih mera uvedenih radi sprečavanja širenja kovid 19 okupljaju se danas pred protestni marš u Berlinu.Demonstranti su rasterani sa ulica nekoliko sati nakon početka protesta, zbog toga što nisu nosili maske i poštovali mere socijalnog distanciranja, prenosi agencija Rojters.

Berlinska policija je putem tviteru saopštila da nije imala drugog izbora i da sve mere koje je do sada preduzela nisu dovele do poštovanja uslova od strane demonstranata.

Portparol policije u Berlinu je saopštio da se demonstranti razilaze u miru, iako su na tviteru organi reda prijavili sporadične incidente na ulicama, kao što je paljenje kontejnera i blokiranje saobraćaja.

Na protest, na kojem se okupilo oko 18.000 demonstranata, poslato je 3.000 policajaca. Organi reda pripremali su se za moguće nasilje s ozbirom na to da su protivnici antiepidemijskih mera na društvenim mrežama pozivali svoje sledbenike širom Evrope da se naoružaju i okupe u Berlinu.

Ranije u toku ove nedelje grad je zabranio održavanje protesta, ali je regionalni sud doneo odluku da se demonstracije ipak dozvole. Sud je naveo da nema indicija da će demonstranti namerno ignorisati mere socijalnog distanciranja.

Kako navodi BBC, sličan protest je, uz učešće protivnika vakcinisanja i teoretičara zavere, održan pre nekoliko sedmica, ali ga je potom rasturila policija, zbog toga što su, prema oceni nadležnih, učesnici namerno ignorisali zaštitne mere kao što su nošenje maski za lice i održavanje bezbedne fizičke distance.

Zbog toga su gradske vlasti isprva zabranile novi protestni skup, ali je jedan berlinski sud stao na stranu organizatora, navodeći da nema indicija da će demonstranti namerno ignorisati uputstva o obaveznoj fizičkoj distanci.

Na ulicama Berlina bilo je raspoređeno oko 3.000 pripadnika policije.

U Nemačkoj je proteklih nedelja zabeležen porašt broja novozaraženih korona virusom, pa zvaničnici strahuju da bi protesti mogli da doprinesu širenju zaraze.

Nemačka se sve do sada uspešno borila sa epidemijom, bolje od mnogih svojih evropskih suseda. Međutim, u toku prethodnih nekoliko nedelja došlo je do porasta broja obolelih.Nemačka kancelarka Angela Merkel je u petak apelovala na građane da se ne opuštaju i da situaciju u vezi sa pandemijom shvate ozbiljno.

Demonstranti koji su se danas okupili isped Brandenburške kapije u centru Berlina nosili su transparente na kojima je pisalo „Zaustavite laži u vezi sa koronom“ i „Merkelova mora da ode“.

U Nemačkoj je od početka pandemije potvrđeno preko 242.000 slučajeva COVID-19, od čijih je posledica do sada preminulo više od 9.000 obolelih.

KOMENTARI3 komentara

  1. Rajko says:

    U Berlinu 18.000 demonstranata nisu mogli ni jedan sat da divljaju pored policije a kod nas pored naše policije je 180 demonstranata danima pravilo ršum po Beogradu i ispred skupštine

  2. M says:

    A što vele Nijemci za Bjelorusiju?!?

  3. KROmanjonija says:

    Demokratija HAHAHA. Uvek su bili fasisti i nacisti i nista osim toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *