РАЗДОР – АМЕРИКА избацује Турску из НАТО пакта!

RAZDOR – AMERIKA izbacuje Tursku iz NATO pakta!

20 jula 2016

ALLNeuspeli vojni puč može dovesti do isključenja Turske iz NATO-a, pišu britanski mediji.

Razlog za to može biti reakcija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana jer je on, kako se navodi, iskoristio taj događaj za obračun sa političkim neistomišljenicima.

„Pokušaj vojnog puča od strane grupe vojnika prošle nedelje je doživeo neuspeh, ali zato drugi puč — ovog puta od strane Erdogana — dobija na snazi. Žrtve postaju oni koji se ne slažu sa autoritarnom vladavinom turskog predsednika“, navodi britanski Telegraf.

List podseća da je Turska za NATO uvek imala posebnu vrednost. Od vremena Hladnog rata sa SSSR-om tamo su se nalazile vojne baze i nuklearno oružje. Za vreme i nakon vojnih akcija u Avganistanu, Iraku i Siriji, Turska je, zbog geografskog položaja, uvek bila glavna „odskočna daska“.

Bez obzira na sve to, iz Vašingtona su nakon neuspešnog vojnog udara, počela da stižu nedvosmislena upozorenja da Turska može biti isključena iz Severnoatlantske alijanse. To jasno pokazuje koliko su pogoršani odnosi Ankare sa njenim zapadnim partnerima, ali i koliko je „partnerima“ bitan kadar koji se uklanja u ovom svojevrsnom „drugom puču“.

Poslednjih nekoliko dana u Turskoj su u toku masovne čistke neistomišljenika. Nakon 8.000 uhapšenih i otpuštenih iz vojske, policije i državnih ustanova, pod udarom su se našli radnici iz sfere obrazovanja.

Više od 15.000 ljudi je otpušteno sa fakulteta zbog navodne veze sa Fehtulahom Gulenom, turskim opozicionarom koji živi u SAD. Upravo njega Erdogan optužuje za organizaciju nereda i od Vašingtona traži njegovo izručenje.

Upravo kao odgovor na to, a ne na recimo blokadu i upad turske policije u NATO bazu Indžirlik, državni sekretar SAD-a Džon Keri je upozorio Ankaru da je mogu isključiti iz NATO-a, ukoliko vlasti ne prekinu masovni progon opozicije i njenih simpatizera.

Telegraf ovo objašnjava time što „članstvo u Alijansi podrazumeva poštovanje određenih demokratskih procedura“, a Vašington je sebi još jednom dao ulogu sudije i „pažljivo prati razvoj situacije u Turskoj“.

Osim toga, kako se navodi, zabrinutost kod saveznika izazivaju i želja Erdogana da islamizuje zemlju i njegovo flertovanje sa radikalnim islamistima u Siriji.

„Ako on nastavi islamsku politiku, NATO-u ništa drugo neće ostaviti osim da se oslobodi od problematičnog saveznika“, zaključuje list.

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Najbolje da sad u Turskoj što više gilenista otpuste, reše se NATO-a i onda ih opet negde zaposle. Usput rešili bi se i čuvanja onog nuklearnog naoružanja.

 2. rema says:

  Rađa se novi Hitler zvani Prdogan. Sad će on kao da zarati sa celim zapadom, a u stvari glavni cilj je Rusija.

 3. Gordan says:

  Pa šta?! Turskoj je Rusija spas!

 4. ilija says:

  to je sve igra da zbune putina i njegovu vojsku latini stare varalice

 5. dejan says:

  gluposti TURSKA NECE BITI IZBACENA IZ NATO PAKTA U NJEMU JE VEC 80 GODINA I TREBA NAOT A RATOVE NA BLISKOM ISTOKU

 6. Miraš says:

  Novi detalji o bazi INdžirlik. Sigurno je da NEĆE SKORO DOBITI STRUJU, jer ipak Turci nisu hteli njihovim lutkicama biti, e to mogu samo naši Albanci. 20.07.2016 - Turska - Mehmet Perinček, turski istoričar i politolog "...Ovaj propali prevrat je planiran u Vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, koju koristi američka vojska. Unutar ove baze, pro-pučistički generali su imali 12 razgovora sa američkim generalima. Vrlo je jasno da su Sjedinjene države bile lutkar u kontroli lutaka u ovom puču. Druga izuzetna činjenica je da su dva pilota, koji su oborili ruski Su-24, takođe učestvovala u propalom državnom udaru. Ovaj pokušaj puča je bio reakcija na sve veću verovatnoću približavanja Rusije i Turske. A, takođe se turska diplomatija okrenula ka Siriji, Kavkazu i Bliskom istoku i izazvala je paniku kod rukovodstva Sjedinjenih država..." http://katehon.com/sr/article/drzhavni-udar-je-bio-protiv-kemalista

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *