Раздор између Израела и САД

Razdor između Izraela i SAD

6 marta 2015

09b9af5db7865b4f82f1f02a95148a67 567U proteklih 40 godina nikad nismo bili tako blizu Trećeg svetskog rata kao što smo sada.

Ukoliko pitate ljude u kojem delu sveta će početi Treći svetski rat, većina (a pogotovo Amerikanci) će reći na Bliskom istoku, a zahvaljujući nedavnom zapanjujućem razdoru između SAD i Izraela, to je zaista i moguće.

Od sedamdesetih godina prošlog veka, SAD su služile kao tampon zona između Izraela i njegovih islamskih suseda.

Izrael se uzdao u SAD da će ga štititi, a susedi Izraela su bili svesni da bi napad na Izrael bio bezuspešan pošto bi se vojska SAD umešala.

Kada bi se pojavio neki manji konflikt u regionu, SAD bi odmah tražile diplomatski način da reše problem. Međutim, sada su odnosi između izraelske vlade i Obamine administracije blizu pucanja dok tenzije na Bliskom istoku nastavljaju da rastu.

U ovom trenutku, izraelski premijer Benjamin Netanijahu više ne veruje Baraku Obami po pitanju Izraela i javna je tajna da Obama prilično prezire Netanijahua.

Tokom svog govora pred Kongresom u utorak, Netanijahu se izjasnio da njegova vlada nikada neće dopustiti da Iran dođe do nuklearnog oružja. Izrael će napasti Iran čak i ako bude postojala bilo kakva sumnja da je Iran blizu nuklearnog oružja.

Međutim, umesto da se to spreči, Barak Obama pregovara sa Irancima o tome da im obezbedi sve što im je potrebno da sagrade nuklearke u periodu od deset godina. Izraelski premijer Netanijahu smatra da je to „loš dogovor“ i nije daleko od istine.

Odnos SAD i Izraela je danas jedna od najškakljivijih političkih tema u SAD, a sam odnos ima težnju da se pogorša vremenom. Postoji nekoliko miliona Amerikanaca koji vole Izrael, ali postoji i nekoliko miliona Amerikanaca koji ga preziru. Zapanjujuće je da nacija, koja je veličine jednog grada u Americi, može da izazove toliku globalnu kontroverzu. Izgleda da, koliko god da svetski lideri polažu nade za mir na Bliskom istoku, od mira neće biti ništa.

Izraelski premijer, Benjamin Netanijahu, u utorak je predstavio slučaj pred Kongresom u govoru koji je trajao 40 minua, rekavši da je predloženi sporazum sa Iranom „loš dogovor“ i da će on samo omogućiti Iranu da što pre dođe do oružja i sravni Izrael sa zemljom. Netanijahu je otvoreno iskritikovao predsednika Baraka Obamu, pokrenuvši jednaku reakciju iz Bele kuće, nakon čega su odnosi između SAD i Izraela pali u najveći ambis u nedavnoj istoriji.

Ukoliko je Izrael izgubio poverenje u Obaminu administraciju, to znači da postoje veće šanse da će Izrael primeniti unilateralno vojno delovanje protiv Irana.

Ovo su neki od citata iz Netanijahuovog govora:

„Najveća opasnost koja preti našem svetu jeste spajanje borbenog islama sa nuklearnim oružjem“.

„To je upravo ono što će se dogoditi ukoliko Iran prihvati sporazum o kojem se raspravlja. Taj sporazum neće sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje, već će zagarantovati da će Iran do njega doći“.

„Znam da ovo neće biti iznenađenje za mnoge od vas, ali Iran ne samo da prezire kontrolore, već zna i kako da ih obrlati“.

„Ideologija revolucionarnog režima Irana je duboko ukorenjena u borbeni islam i upravo zato će taj režim uvek biti neprijatelj Amerike“.

„Ukoliko bilo ko misli da ovaj sporazum samo odlaže stvari, vara se. Taj sporazum će samo dovesti do opasnijeg Irana i nuklearnih bombi svuda po Bliskom istoku“.

„Moramo se držati zajedno kako bismo sprečili marš Irana ka osvajanju, potčinjavanju i terorizmu“.

„Izrael će se držati svog stava čak i ako bude jedini“.

„Mogu da vam garantujem sledeće: Dani kada je jevrejski narod bio pasivan pred genocidalnim neprijateljima su prošli“.

Krajem svog govora, Netanijahu je spomenuo Holokaust, obrativši se Eliju Vizelu, koji je sedeo u publici.

Pohvalivši prisustvo dobitnika Nobelove nagrade za mir, Elija Vizela, koji je preživeo Holokaust, premijer mu je rekao „Vaš život i rad daju značenje rečima „nikad više““.

To ni u kom slučaju ne zvuči kao čovek koji će prosto da sedi i gleda Iran kako pravi nuklearno oružje.

Reakcije članova Kongresa su pomešane. Mnogi republikanci su bili oduševljeni obraćanjem Netanijahua, mnoge demokrate su bile besne, a Nensi Pelosi se zamalo rasplakala.

Mnogi Amerikanci to ne shvataju, ali napad Izraela na iranske nuklearne ustanove bi mogao da bude bliže istini nego što možemo da zamislimo.

Zapravo, pre samo par dana se pojavio izveštaj da je planirani napad Izraela iz 2014. godine sprečen u poslednjem trenutku nakon što je Obama zapretio da će oboriti izraelske avione.

Vlada Netanijahua je odlučila da napadne Iran jednom prilikom u 2014. godini nakon što je Izrael otkrio da SAD i Iran vode tajne pregovore oko nuklearnog programa Irana i da se spremaju da potpišu sporazum bez obaveštavanja Izraela o tome, prenela je Al-Jarida.

U izveštaju je pisalo da je neimenovani izraelski ministar, koji je u dobrim odnosima sa administracijom SAD, otkrio plan napada sekretaru države, Džonu Keriju, te da je Obama ubrzo zapretio da će oboriti izraelske avione i pre nego što stignu do svojih meta u Iranu.

Međutim, sledeći put bi moglo biti drugačije. Postoje izveštaji sa Bliskog istoka da Saudijska Arabija planira da omogući Izraelu da napadne Iran preko njenog vazdušnog prostora.

Takođe, nedavno su se pojavili novi dokazi o tajnoj nuklearnoj ustanovi blizu Teherana o kojoj je Iran mudro ćutao. Ukoliko se ispostavi da je nuklearni program Irana zapravo dosta napredniji nego što priznaju, mogućnost da Izrael napadne Iran će se utrostručiti.

Iran i Izrael su već godinama u nestabilnom odnosu, a sada se stvari prilično zahuktavaju.

Kada stvarno izbije rat na Bliskom istoku, smrt i uništenje će nastati u nezamislivoj razmeri.

Hajde da se zato pomolimo da mir potraje što duže.

Majkl Snajder (Economic Collapse)

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. z-i says:

    To ameri i znaju zato i huskaju vlade tamo,ameri bili protiv islamskih drzava za nuklearno oruzje a sada im kao pomazu, samo da bi doslo do rata medju nih. Zavadi pa Vladaj, E Evropo i ti ces samo polako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *