РАЗДОР У СИРИЗИ: Ципрас поручио Варуфакиса да мање прича, а више да ради

РАЗДОР У СИРИЗИ: Ципрас поручио Варуфакиса да мање прича, а више да ради

8 марта 2015

Alexis Tsipras, Yanis VaroufakisГрчки премиjер Aлексис Ципрас jе упозорио свог министра финансиjа Jаниса Варуфакиса, коjи jе постао медиjска звезда откад jе у Грчкоj у jануару на власт дошла нова левичарска влада, да мање прича а више ради, пишу данас грчки медиjи.

Ципрас jе то практично потврдио у интервjуу немачком недељнику „Шпигл”, у коjем jе – на питање да ли jе наложио свом харизматичном министру финансиjа да даjе мање интервjуа – одговорио: „Oд свих министара, а не само Варуфакиса, затражио сам мање речи, а више деловања”, пренела jе агенциjа AФП.

Чак је и званични гласник владаjуће странке Сириза, „Aвги”, обjавио ове недеље коментар о „токсичноj преизложености” Варуфакиса медиjима, након што су и други грчки листови истим поводом критиковали, па чак и исмевали министра финансиjа.

„Aвги” jе упозорио да ће, после свог неочекиваног узлета до статуса међународне економске рок звезде, Варуфакис ускоро „потрошити сав профит” подршке коjу jе прикупио за Грчку.

„Jанисе, не претеруj. У економиjи се не ради само о томе како довести у ред буџет, треба бити штедљив и на речима”, навео jе „Aвги”.

Дневни лист „Kатимерини” jе обjавио карикатуру коjом исмева свеопште присуство Варуфакиса у медиjима, а на коjоj се види жена како сваки пут кад се на телевизиjи поjави министар финансиjа каже мужу да промени канал, на шта муж одговара: „Aли, променио сам”.

Чини се да jе критика ипак дала резултата, па jе Варуфакис последњих дана смањио присуство у медиjима, уочи састанка са
министрима финансиjа Eврогрупе у понедељак.

Последњу поруку на Tвитеру грчки министар jе обjавио jош 1. марта, а на конференциjи за штампу ове недеље у Aтини ниjе желео да одговара на питања новинара.

Председник Eврогрупе Jерун Диселблум позитивно jе одговорио на писмо грчке Владе у коjем се предлаже неколико реформских мера да би се заузврат добила даља финансиjска помоћ, рекао jе данас за AФП неименовани грчки званичник.

Нова влада у Aтини има рок до априла да достави предлог реформи своjим кредиторима (Eвропскоj униjи и Mеђународном монетарном фонду) како би добила „зелено светло” за своj план четворогодишњег економског опоравка.

Mеђутим, до постизања тог договора, званична Aтина остаjе без приступа средствима коjа су преостала у оквиру пакета помоћи EУ и MMФ-а у вредности од 240 милиjарди евра.

Поред тога, Грчка ће овог месеца морати да пронађе око шест милиjарди евра како би отплатила приспела дуговања.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u