РАЗДОР У СИРИЗИ: Ципрас поручио Варуфакиса да мање прича, а више да ради

RAZDOR U SIRIZI: Cipras poručio Varufakisa da manje priča, a više da radi

8 marta 2015

Alexis Tsipras, Yanis VaroufakisGrčki premijer Aleksis Cipras je upozorio svog ministra finansija Janisa Varufakisa, koji je postao medijska zvezda otkad je u Grčkoj u januaru na vlast došla nova levičarska vlada, da manje priča a više radi, pišu danas grčki mediji.

Cipras je to praktično potvrdio u intervjuu nemačkom nedeljniku „Špigl”, u kojem je – na pitanje da li je naložio svom harizmatičnom ministru finansija da daje manje intervjua – odgovorio: „Od svih ministara, a ne samo Varufakisa, zatražio sam manje reči, a više delovanja”, prenela je agencija AFP.

Čak je i zvanični glasnik vladajuće stranke Siriza, „Avgi”, objavio ove nedelje komentar o „toksičnoj preizloženosti” Varufakisa medijima, nakon što su i drugi grčki listovi istim povodom kritikovali, pa čak i ismevali ministra finansija.

„Avgi” je upozorio da će, posle svog neočekivanog uzleta do statusa međunarodne ekonomske rok zvezde, Varufakis uskoro „potrošiti sav profit” podrške koju je prikupio za Grčku.

„Janise, ne preteruj. U ekonomiji se ne radi samo o tome kako dovesti u red budžet, treba biti štedljiv i na rečima”, naveo je „Avgi”.

Dnevni list „Katimerini” je objavio karikaturu kojom ismeva sveopšte prisustvo Varufakisa u medijima, a na kojoj se vidi žena kako svaki put kad se na televiziji pojavi ministar finansija kaže mužu da promeni kanal, na šta muž odgovara: „Ali, promenio sam”.

Čini se da je kritika ipak dala rezultata, pa je Varufakis poslednjih dana smanjio prisustvo u medijima, uoči sastanka sa
ministrima finansija Evrogrupe u ponedeljak.

Poslednju poruku na Tviteru grčki ministar je objavio još 1. marta, a na konferenciji za štampu ove nedelje u Atini nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Predsednik Evrogrupe Jerun Diselblum pozitivno je odgovorio na pismo grčke Vlade u kojem se predlaže nekoliko reformskih mera da bi se zauzvrat dobila dalja finansijska pomoć, rekao je danas za AFP neimenovani grčki zvaničnik.

Nova vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi svojim kreditorima (Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu) kako bi dobila „zeleno svetlo” za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

Međutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a u vrednosti od 240 milijardi evra.

Pored toga, Grčka će ovog meseca morati da pronađe oko šest milijardi evra kako bi otplatila prispela dugovanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *