РАЗГОВАРАЛИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ И ВУЧИЋ: Постигнут договор

RAZGOVARALI PATRIJARH IRINEJ I VUČIĆ: Postignut dogovor

15 aprila 2020

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, a nakon razgovara izdato je zajendičko saopštenje, koje prenosimo u celosti.

Predsednik Vučić je istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh. Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.Njegova Svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države.

„SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti.

Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse!

KOMENTARI4 komentara

 1. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  Pa dobro bar znamo da je sve ovo i smišljeno da nam se onemogući da proslavimo Vaskrsenje Hristovo. Pamti pa vrati...

  • Rajko says:

   Jadan ti kako li ces preziveti? Mozda nikad ranije nisi ni slavio. Onaj ko zeli da proslavi proslavice za stolom sa svojima. Stojeci na balkonu. Nebitno gde. Dusa slavi a ne crkva ili nesto drugo

 2. Milan says:

  Ni u Rusiji vernici neće posećivati crkve za Uskrs u uslovima karantina zbog koronavirusa. Patrijarh Kiril dao je blagoslov da vernici kod kuće sami blagosiljaju uskršnju trpezu, iz patrijaršije dali su i instrukciju kako to da urade. Triput da ponove Vaskršnji tropar "Hristos voskrese iz mertvih, smertiju smert poprav, i suščim vo grobjeh život darovav." "Hristos Vaskrse iz mrtvih, smrću smrt razruši, a onima koji su u grobovima život darova." Zatim da poškrope hranu svetom vodicom, ako je imaju, rečima: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

 3. Milan says:

  Ni u Grčkoj. Dok u Belorusiji biće dozvoljene posete crkvama za Uskrs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *