Разговор сенке и тела Еуридике

Razgovor senke i tela Euridike

25 oktobra 2017

PRVA premijera u ovoj sezoni na sceni „Madlenijanuma“ je drama Elfride Jelinek „Senka – Euridika govori“: predstava je na repertoaru kuće 25. oktobra, u rediteljskom čitanju Ivane Vujić.

Biće to i praizvedba komada (koja je autorki donela Nestorovu nagradu za najbolju dramu na nemačkom jeziku 2016. godine) u regionu, kao i prvi prevod (Jelena Tomić Kostić) ovog dela na našim prostorima.

– U tekstu Elfride Jelinek, kao što se iz samog naslova zaključuje, za razliku od mita, Euridika govori. Komad se bavi savremenom ženom, diskutuje o vezi ljubavi i nesigurnosti, raznim „kupoprodajama“ – kaže rediteljka Ivana Vujić, koja je na istoj sceni već režirala predstave „Frida Kalo“, „Mačka na usijanom limenom krovu“ i „Miloš Crnjanski“. – Autorka „raseca“ tkivo današnjeg života, u kojem smo jureći za događajima izgubili doživljaje i emocije. Nema više ni istinskog osećaja za tragediju, zato Elfrida govori o tragičnoj ironiji. U našem čitanju komada svoje mesto našla je i Rilkeova poema u kojoj objašnjava da je Euridikina smrt prepuna slobode i lepote, neka vrsta oslobođenja…U predstavi sam spojila Elfridu Jelinek i Olju Ivanjicki, inspirisana njenom poemom „Za novo doba“. Obe umetnice su izuzetne i svoje.

Pred publikom će se naći delo neobične forme, u kome spisateljica prepušta rediteljki odluku koji će se likovi pojaviti na sceni. U postavci Ivane Vujić biće sedmoro umetnika, predvođenih Danicom Ristovski (Euridika Telo) i Danicom Maksimović (Euridika Senka), u ulozi Orfeja je Kosta Bunuševac, a glumačke zadatke imaju i studentkinje FDU- Andrea Ržaničanin, Dunja Stojanović, Gala Isidora Vujović, Mina Obradović i Tijana Šebez sa Fakulteta dramskih umetnosti

Predstava se našla na beogradskoj sceni zahvaljujući i Austrijskom kulturnom forumu, koji je otkupio autorska prava. Dramaturg projekta je Slavenka Milovanović, scenograf Kosta Bunuševac, kostimograf Dušica Knežević, a koreograf Barbara Milovanov.

NI KESA, NI GOLOTINJE

U PRVOBITNOJ podeli trebalo je da budu druge četiri studentkinje FDU: Sanja Marković, Mina Softić, Miona Marković i Hana Beštić – a neke od njih su i kćeri poznatih umetnika. Iz podele su izašle uoči premijere, dok se u štampi pojavio i navodni razlog: trebalo je da na sceni budu gole, s kesom preko glave i bez honorara…

– Nemam komentar na stvari koje nisu istinite. Niko nije nosio kese na glavi, niti je bio nag. A nije ni trebalo da bude – objašnjava Ivana Vujić. – Nedavno smo gledali „Olimp“ na Bitefu u kojem su 24 sata ljudi bili goli i to nikom nije smetalo. I ne treba da smeta. O čemu se ovde radi?

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *