Razgovori SNS i SPS o Vojvodini

Razgovori SNS i SPS o Vojvodini

8 aprila 2014

Novi Sad  Novembar2003, god. Foto: B. Lucuc . Avionski FotosSNS i SPS, koje imaju svoje predstavnike u Skupštini Vojvodine, počele su danas sa unutarstranačkim konsultacijama povodom predloga Nacrta Statuta pokrajine.

Predstavnik SNS u Odboru za ustavno-pravnog položaja pokrajine i član Radne grupe za izradu Statuta Vojvodine Vladimir Galić rekao je da su u toj stranci danas počele konsulacije oko tog dokumenta.

Galić je rekao Tanjugu da za sada nije bilo nikakvih posebnih nagoveštaja da će SNS imati ozbiljnije primedbe na predloženi tekst Statuta.

„Ostaju alternative koje su više zanatske prirode nego političke i videćemo u narednom periodu da li ćemo insistirati na predloženim alternativama“, rekao je Galić, naglasivši da će SNS insistirati na tome da se poštuje Ustav Srbije.

Unutarstranačke konsultacije povodom predloga Nacrta statuta počele su i u SPS-u, a kako je Tanjugu rekao predsednik poslaničkog kluba u pokrajinskom parlamentu Pavle Budakov, i u toj stranci su uglavnom zadovoljni tekstom, a dileme ostaju vezane za alternative koje su dali njihovi predstavnici u Radnoj grupi.

„Važno je da je predloženi tekst Statuta praktično usaglašen sa Ustavom, a dileme su alternativne prirode. Recimo, verovatno će se SPS zalagati da se umesto termina Vlada Vojvodine koristi Izvršno veće“, objasnio je Budakov, dodajući da će SPS predložiti i da grb pokrajine bude stari, tradicionalni iz 1848. godine.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS S Milenko Jovanov rekao je Tanjugu da u toj stranci nisu još počeli konsultacije, ali da je stav DS S poznat i da se zalaže za maksimalno poštovanje Ustava.

„Sačekaćemo da se definitivno donese konačan tekst Statuta da bismo mogli da ga komentarišemo, jer podsećam, oficijalni predlagač teksta je Odbor za ustavno – pravni položaj Vojvodine, a ne Radna grupa koja je napravila Nacrt“, rekao je Jovanov.

Kako su rekli predstavnici naprednjaka, socijalista i DS S, međustranačke konsultacije trebalo bi da počnu u narednih desetak dana, jer je strankama ostavljeno dovoljno vremena da donesu konačni stav o predloženom tekstu Statuta.

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine čini 14 predstavnika svih političkih stranaka u Skupštini Vojvodine, a pored SNS, SPS i DS S tu su i DS, LSV i SVM.

Radna grupe za izradu Nacrta statuta AP Vojvodine predstavila je 31. marta skupštinskom Odboru za pitanja ustavno-pravnog položaja pokrajine tekst novog Statuta, koji je sačinilo to stručno telo.

Na tom sastanku je dogovoreno da, u periodu od 8. do 18. aprila, dodatno budu usaglašavani stavovi i obavljene konsultacije sa poslaničkim grupama, kako bi posle 18. aprila bila održana i sednica nadležnog skupštinskog odbora, na kojoj će biti utvrđen konačan tekst Nacrta Statuta Vojvodine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je, nakon sastanka, da „postoji ambicija“ da sednica pokrajinske skupštine, na kojoj će biti razmatran Nacrt pokrajinskog statuta, bude održana krajem aprila ili početkom maja.

Za usklađivanje i usvajanje najvišeg pravnog akta Pokrajine, Ustavni sud je dao rok do 6. juna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *