Разједињењем уједињени против себе

Razjedinjenjem ujedinjeni protiv sebe

2 avgusta 2020

Piše: Milan Ružić

Postoje dve stvari koje se nameću kao zaključak nakon vesti da u Crnoj Gori opozicija nije uspela da se ujedini. Jedna je, verovali ili ne, dobra. U pitanju je to da ste tim razjedinjavanjem pokazali vlastima Crne Gore da ste svakako Srbi i da oko toga nema više nikakve rasprave, jer jedino se Srbi nikada ne mogu ni oko čega dogovoriti.

Druga stvar je ona koja boli i sa kojom se nije igrati i o njoj suditi uz doskočice. U pitanju je činjenica da Srbi u Crnoj Gori izgleda ne trpe dovoljno. Biće da aktuelna vlast ima još prostora za ugnjetavanje, da još njihova cipela može da nagazi dok vas ne zaboli toliko da ne možete više izdržati.

I nakon čitanja ovog teksta, svi će govoriti kako mi je lako da pametujem iz Srbije, kako nisam upućen u situaciju, kako treba da dođem i vidim sve da bih pisao, kako ne znam sa kojim i kakvim ljudima ko treba da se ujedini, kako to ne bi smelo da se uradi baš zbog opstanka srpskog naroda i tome slično, i svi će grešiti.

Ali je vrlo moguće da ja neću previše pogrešiti ako kažem da nemogućnost ujedinjenja srpske opozicije za izbore u Crnoj Gori obesmišljava i litije, i proteste, i postupke kako grupne tako i individualne.

Zar ima među vama koji ste se dogovarali gorih od onih koji Crnom Gorom vladaju? Zar ne mogu Srbi da se slože dok ne dogori, a ujedno, zar nije dogorelo? Braćo, hoće da otimaju manastire! Hoće da dokažu da ste ono što niste i što vam je porodice istrebilo! Hoće da vam otmu ono što ste žrtvom od neba otkupili! Hoće da vas pretvore u ono što nijedan častan čovek ne sme biti! Hoće da vam stave lance protiv kojih srpski narod ratuje od svog postanja! Hoće da vam oduzmu svece, manastire, crkve i ikone, čuda i blagoslove, Boga žele da vam oduzmu! Hoće da imate gej brakove da se ne biste više rađali! Hoće da osnuju novu crkvu koja bi radila onako kako njima odgovara i praštala bi grehove na osnovu partijskih knjižica! Hoće da vas svedu na stoku, a onda će vas dobro išibati i upregnuti da za njih nadničite, a živite u kućama u kojima ste rođeni, a koje više nisu vaše!

I moram vam priznati. Ne mrzim ja ni njih. Ne mrzim nikoga. I oproštaju za njihove duše se molim. Ali ako ste pokušali litijama i verom, a još uvek ne vidite uspeh, on će ipak doći. Međutim, ne može Bog sve da radi za vas. Nema on vremena za one koji se ne trude.

Ne mora da znači ni da biste ujedinjeni pobedili, ali bi značilo da ste stali u odbranu onoga što ste i ne bi vam preci sa starih slika okačenim po zidovima okretali leđa. Nemojte ni vi ovima na vlasti okretati leđa. Oni greše i oni će to shvatiti ako već nisu. Jednostavno, ujedinite se i izbegnite neke veće sukobe, jer iako ne priznaju, braća su vam.

Opijeni su vlašću i zato se tako ponašaju. Ako biste im ujedinjeni oduzeli vlast na izborima, možda bi se oni vratili sebi, jer biste oduzeli njima ono zbog čega su zastranili.

Ništa više u Crnoj Gori nije stvar politike od onoga dana kada je Gospod naterao ceo narod da u svoje ruke uzme ikone, u svoja usta pesmu, a pod noge stavi kilometre puta da bi se na kraju svi našli u portama. Gospod pomaže, ali nemojte misliti da će sve uraditi za vas.

Sada je na vama da uradite nešto za sebe. Ako ne učinite tako, niste učinili ništa.

Ali, šta zna neko ko nije iz Crne Gore, ko ne poznaje ljude koji treba da se ujedine, ko nije bio na litijama i ko se bavi književnošću, onim što je dar od Gospoda i onim što je skoro pa propalo jer o sebi nije vodilo računa i nije se ujedinilo sa društvom u pobedi ili pripitomljavanju prostakluka savremenog sveta.

(Iskra)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *