Разлог

Razlog

4 oktobra 2015

CEDOMIR Antic 7876Piše: Čedomir Antić

Šta danas građanima Srbije nude SNS, SPS i DS? Gde je razlika među njihovim političkim konfekcijama – čiji sadržaj niti su kreirali njihovi članovi, niti su zahtevali građani (potpuno zaokupljeni televizijskim špijunarinjem ološa koji glumi glamurozni život), nisu ga inicirale najviše nacionalne ustanove, naučna zajednica, političke, privredne ili kulturne elite – već nekoliko obilno finansiranij stranih nevladinih organizacija, a u zemlji ga promovisali i prosečnim biračima ga prihvatljivim učinili par marketinških agencija i nekoliko paradržavnih medija.    

Kakav program imaju ove stranke? SNS se razlikuje od DS-a iz vremena njene najveće popularnosti samo po tome što je otvorenije pošla u priznanje Kosova i što iza sebe ima veliki broj hapšenja korupcionaša bez osuda. Kakav je to uspeh učinjen kad je reč o evropskim integracijama? To što je iza nas samo Bosna i Hercegovina, koja bi (da tamo kojom „srećom“ ne žive i Srbi) već dve godine bila deo unije? Da li je narod Srbije ikada na pošten i demokratski način konsultovan oko toga da li želi da naša država bude deo Evropske unije? Stvari su se radikalno promenile posle 2005. i 2008. godine, samo se nisu promenile naše vlastoljubive i koristoljubive vlade. Da li postoji bilo kakva politička, ekonomska, socijalna ili državotvorna agenda koje se drži ova ili se držala neka od prethodne dve vlade Srbije? Ponižavanje po regionu? Plitke šovinističke i populističke kampanje po parapartijskim medijima? Fakirsko nastojanje da budu ispunjeni zahtevi MMF-a (koji nisu „zle čike“ kako nije mislila ona koja je do 2008. javno zahtevala da nam pre svake saradnje države NATO prvo isplate ratne reparacije), a gledaoci rialitija ubeđeni da je život sve bolji, zaposlenost sve veća?

Postoji li (osim neprekidne izborne kampanje) išta stvarno kod vođa SNS i SPS? Drugi Briselski sporazum, koji predstavlja duboku povredu Ustava Srbije, samo je diktat kojim Srbija i Srbi ništa nisu dobili. Ali to ne smeta unuku brata Nikole Pašića da osmehnuto govori o nekakvih 5:0 za njegovo filigransko političko božanstvo. Šta su to „izvršna ovlašćenja“?To je svakako „čista glupost“, jer sada je inaugurisan četvrti stub vlasti. Pored izvršnog, zakonodavnog i sudskog – naš Džon Lok izmislio je i „nadzornu vlast“. Ali bitno je da je u Štrpcima, srpskoj enklavi na Kosovu, SNS-u pristupilo 3.000 građana. Bio je tamo i sudija koji je Vučiću dodelio 5:0… Ponosan je, srećan… Samo još kada bi proveravao da li su oni među učlanjenima stariji od 35 godina već u svoje vreme bili članovi SPS-a, DSS-a, Demokratske alternative Nebojše Čovića, G 17 i DS-a… Tim redosledom.

SPS se drži tradicija. Miloševića su smenili a da nije znao. Pokajali se nisu nikada.  A ideolozi im se ne menjaju – Marković je bio 1990., Marković je danas. I Dačić je čovek tradicije… Druži se sa sumnjivim tipovima  – privatno. Javno je u nehigijenskim koalicijama… Njegov najveći uspeh je što je na vlasti i politički živ.  Najveći fenomen SNS i SPS jeste što uopšte imaju birače. Da li je moguće da isti ljudi mogu bez koristi voleti Miloševića i Šešlja a glasati za Vučića i Dačića?

Nušić je pisao „daj mi većinu pa ćemo videti čija je krivica“. Svi kriminaci znaju da je jako važno ne priznati. Tako je i u našoj politici. „Sram vas bilo što me pitate za tih 10, 17… godina, ja sam ranije sve priznao i poklonici „Farme“, „Parova“ i „Velikog brata“ su me ponovo izabrali…“ Dačić kaže i kako bi pet godina posle prvog razotkrivanja veza sa M. Bananom, sve i da je umro, do sada „vaskrsao“. Dačiću, kao i svim drugim ljudima, želim što duži život. Međutim, retki vaskrsavaju pre Sudnjeg dana. A mislim da niko ne vaskrsava iz Pakla.

Ali nije vreme za Katehizis… Kod nas se nisu izvinjavali za ubistva, izdaju, krađu, laž ili sluđivanje naroda… Ali se, evo, već tri godine izvinjava Demokratska stranka. Čudesna stranka. Kritikuju SNS, a razlikuju se samo po tome što veruju da nisu samo oni – demokrate – nepošteni i loši momci srpske politike. Nesposobni da iznedre ozbiljniji program, još manje kadri da ga u dužem razdoblju slede… Zavisni od EU u meri koja ih čini smešnim.  Hteli su da menjaju Miloševićev režim iz konfiskovane vile koju im je isti režim i dao kada su bili dobri. Jedinstvena reformska stranka koja je vršila demokratske promene a vođstvo joj je prokomunističko. Jedan njen vođa koketira sa Sirizom ali i ekstremističkim i antiparlmentarnim grupama u zemlji. Sada još ovaj automanifest… Da ne spomenem i da je član DS svojevremeno postao prva i poslednja osoba u Srbiji koja je sudski lustrirana.

Zato nam je ovako. 

(Napredni klub, Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *