Размена затвореника између Москве и Кијева

Razmena zatvorenika između Moskve i Kijeva

7 septembra 2019

Avion sa Rusima, o čijem su se oslobađanju dogovarali Moskva i Kijev, poleteo je sa ukrajinskog aerodroma „Borispolj“, prenosi ukrajinski portal „Strana“.

„9.06. Prema podacima ‘Strane’, avion sa zatvorenicima upravo je poleteo sa Borispolja, piše list.

Istovremeno je avion specijalnog letačkog odreda „Rusija“ sa ukrajinskim zarobljenicima sleteo na aerodrom „Borispolj“, sledi iz podataka portala „Flajt radar“.U Rusiju iz Ukrajine u okviru sporazuma o oslobađanju pritvorenika lete 33 osobe, a zajedno s njima vraća se urednik portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kiril Višinski, koji je pušten po nalogu suda, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

„Ima ukupno 33 osobe, sa njima je u avionu Kiril Višinski“, rekao je izvor.

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

Ukrajinski advokat Valentin Ribin u petak je na svojoj stranici na Fejsbuku objavio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pomilovao ljude o kojima Kijev i Moskva vode pregovore o oslobađanju. Prema njegovim rečima, oni će biti dostavljeni na mesto koupljanja prema dogovorenom spisku radi puštanja na slobodu.

Uskoro opširnije…

KOMENTARI3 komentara

 1. Kulak says:

  Sve je to bio SSSR. Ovo je vrlo jadno.

  • Milan says:

   Ne samo SSSR, bila je to država sa dužim vekom trajanja. Pre SSSR bila je Ruska imperija (1721-1917), a pre toga Rusko carstvo (1547-1721). Ako zanemarimo Drevnu Rusiju, treba računati od 1654 godine. Ukrajina je ušla u sastav Ruskog carstva 1654 na Perejaslavskoj Radi. U januaru 1654 godine Zaporoški kozaci na čelu sa hetmanom Bogdanom Hmeljnickim doneli su odluku o objedinjavanju njihove teritorije "Voйsko Zaporožskoe" ( Gétmanщina, a koju su otrgli na osnovu svoje pobune iz držav "Reč Pospolitaja") sa Ruskim carstvom i položili su zakletvu na vernost ruskom caru. Zbog toga ubrzo je počeo Rusko-poljski rat od 1654-1667 godine. Tokom tog rata u Ukrajini se odvijao građanski rat (Ruina) i nastala je složena situacija u kojoj "Levoberežnaя Ukraina" (leva obala reke Dnjepar,ali gledajući sa severa u odnosu na njen tok ka jugu, a na mapi mi to vidimo kao istočno od reke Dnjepar) želela je biti u sastavu Rusije, a "Pravoberežnaя" (desna obala reke Dnjepar ali gledajući sa severa ka jugu, a na mapi to izgleda kao zapadno od reke Dnjepar) je želela biti u Reči Pospolitoj (Poljsko-litvanska državna zajednica koja je postojala od 1569-1791 godine). KAO ŠTO SU TADA SREDINOM 16 VEKA BILI PODELJENI ZA ISTOK ILI ZAPAD, SLIČNO SE PONAVLJA I DANAS. DANAS JE TOME POMOGLA I EVROPSKA UNIJA NUDEĆI IM ŠARGAREPU KROZ ISTOČNO PARTNERSTVO, ITD., A UKRAJINCI SU SE POLAKOMILI. Danas su u EU i Poljska i Litvanija, a i Rumunija i Mađarska koje su povremeno zauzimale značajne delove Ukrajine. Navedenim EU državama danas odgovara širenje NATO-a na istok, jer tako vode svoje stare igre i računaju na svoje parče kolača u slučaju raspada Ukrajine. Eto šta je zapravo današnja "Evropa mira". Gledajući mnogobrojne ratove na prostoru današnje Ukrajine u dužem periodu vremena vidi se da Rusija ij je i oslobađala i zatim ekonomski podizala. Jasno je da ovolike Ukrajine danas uopšte ne bi bilo da nije bilo Rusije. Ukrajinci kao da su zaboravili svoju istoriju, uvek i svuda važi da narod koji je zaboravio svoju istoriju loše će proći.

   • Milan says:

    Ispravka: Rusija ih je oslobađala (ne: Rusija ij)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *