Разорна моћ Б92

Razorna moć B92

16 marta 2015

stopb92„Gospodine Jovanoviću, videli smo ovu priču da u Ranilugu na Kosmetu postoji inicijativa da Slobodan Milošević dobije ulicu. Je li time krug zatvoren? Na Kosovu i Metohiji je počela njegova politička karijera, na Kosmetu je poslednji rat koji je izgubio, je li tu neka simbolika?“

Ovo pitanje, doslovce ovako izrečeno, Živadinu Jovanoviću postavio je novinar B92 Aleksandar Miladinović. Razgovarali su u emisiji vesti u koju je Jovanović bio pozvan u utorak 10. marta, zajedno sa Jelenom Milić, zloglasnim NATO lobistom iz nekakvog Centra za evro-atlantske studije.

Jovanović i Milićeva trebalo je da raspravljaju o nasleđu Slobodana Miloševića. Miladinović je trebalo da im bude nepristrasni voditelj. Koliko je nepristrasan bio, vidi se i po malopre citiranom pitanju, prvom koje je postavio nekadašnjem ministru spoljnih poslova Jovanoviću: „Na Kosmetu je poslednji rat koji je izgubio“, izgovori Miladinović onom razmetljivom, površnom uverenošću, svojstvenoj ljudima koji najčešće nemaju pojma šta pričaju ali ih to ipak ne sprečava da neprestano pričaju.

Kako čovek da mu odgovori na tako sročeno pitanje? Na koju od zanemarenih činjenica pre da mu ukaže? Da li na to koliko je NATO bio jači od Srbije, te da Srbija u tom ratu nije ni mogla da pobedi, već samo da izbegne potpuni poraz – što je na kraju krajeva i uspela? Da li na to koliko je samom NATO-u bilo stalo da napadne Srbiju po svaku cenu, što njegovi čelnici čak i ne kriju previše? Da li na besprimerne laži o navodnim srpskim zločinima koje je NATO, uglas sa zapadnim glasilima, koristio ne bi li pronašao nekakvo opravdanje za agresiju? Da li na to da u ranijim ratnim okršajima na prostoru raspale Jugoslavije, Milošević odnosno Srbija jesu bili posredno umešani, ali ipak nisu neposredno učestvovali u njima, pa samim tim rat na Kosovu nije „poslednji“ već i jedini koji je Milošević „izgubio“?

To je ta razorna moć televizije kao što je B92. Samo jednim pitanjem, ili tačnije, jednom polurečenicom o „poslednjem izgubljenom ratu“, voditelj je u stanju da na samom početku razgovora pogazi bezbrojne činjenice. Na takvu drskost sagovornik naprosto nema ni dovoljno vremena da odgovori propisno!

Kako je započeo, Miladinović je i nastavio. Ovo mu je, primera radi, bilo drugo pitanje Jovanoviću: „Da li se Srbija oslobodila imidža Slobodana Miloševića koji su vlasti, koje su došle posle dvehiljadite, dugo pokušavale da isprave? Jesu li uspele da promene imidž Miloševićeve Srbije, koji nije bio pozitivan u svetu?“ Kada je zatim Živadin Jovanović podsetio na to da za ogroman broj zločina nad Srbima još niko nije odgovarao, Miladinović ga je brzo prekinuo „argumentacijom“ dostojnom Džemija Šeja: „Ali, upravo se najavljuje i formiranje nekih sudova koji će se baviti zločinima na Kosovu…“

A vrhunac voditeljskog bezobrazluka usledio je u ovom pitanju:

„Samo moram vratiti gospodina Jovanovića na jedan momenat koji je takođe vrlo bitan, a to su politička ubistva u samoj Srbiji, u Beogradu, koja smo gledali devedesetih. Je li to takođe nasleđe Miloševićevog režima? U jednom trenutku postojala je nezvanična informacija u javnosti da je sam Milošević naručivao neka ubistva koja su se dešavala.“

Eto, tako se držao navodno „objektivni“ voditelj. Da biste stekli potpunu sliku o razgovoru, koji je trajao oko 11 minuta, dodajte na sve to uobičajeno drsku i klevetnički nastrojenu Jelenu Milić. Sasvim očekivano i potpuno u skladu sa svim njenim dosadašnjim javnim nastupima, ponavljala je bezočne laži poput one o „agresiji na Hrvatsku i Bosnu“ koju je Milošević „suludo finansirao“.

Sve u svemu, to nije bio razgovor. To je bila zamka, u koju su B92 i Jelena Milić ovog puta upecali Živadina Jovanovića. A takve zamke mogu da budu izbegnute jedino – odbijanjem samog poziva u emisiju.

(Fond strateške kulture – Miodrag Zarković)

KOMENTARI3 komentara

  1. Miodrag says:

    Pa taj isti ”demokratski” b92 ima toliku cenzuru na svom sajtu da NIJEDAN ”nedemokratski” komentar nikada nije i neće biti objavljen.

  2. z-i says:

    b92 mnogo dobar TV al kad bi znao ko je njihov poglavica

  3. Paloma Blanca says:

    G.Zarkovicu hvala vam na upornom nastojanju da svojim tekstovima odbranite istinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *