РАЗОТКРИВАЊЕ: Ово су судије које су пресудиле Караџићу!

RAZOTKRIVANJE: Ovo su sudije koje su presudile Karadžiću!

20 marta 2019

Sudije koje su činile petočlano veće koje je danas osudilo Radovana Karadžića na doživotni zatvor prethodno su sudile na Kosovu, u BiH, Tanzaniji, Ruandi i Istočnom Timoru.

Konačnu presudu Karadžiću saopštio je predsedavajući Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), danski sudija Van Jensen.Uz njega, u sastavu veća bile su sudije Vilijam Sekule iz Tanzanije, Hose Solasa iz Španije, Grasijela Santana iz Urugvaja i Ivo Rosa iz Portugalije.

Sudija Jensen trenutno obavlja funkciju sudije MMKS-a i jedan je od troje dežurnih sudija u ogranku MMKS-a u Aruši u Tanzaniji, a obavljao je i dužnost predsednika i predsedavajućeg sudije Pretresnog veća Međunarodnog krivičnog suda UN za Ruandu (MKSR).

Za sudiju MMKS-a izabran je u decembru 2011. Između ostalog, obavljao je i funkciju međunarodnog sudije u Misiji UN na Kosovu (UNMIK) od 2001. do 2002. godine.

Član Veća sudija Sekule za sudiju MMKS-a izabran je u decembru 2011, a pre nego što je postao sudija Žalbenog veća MMKS-a obavljao je dužnost sudije MKSR od maja 1995. do marta 2013. u Aruši, Tanzanija, uključujući i funkciju predsedavajućeg Pretresnog veća II tog suda u dva navrata — od juna 1995. do juna 1999. i od juna 2001. do marta 2013. godine.

Član Veća sudija Solasa za sudiju MMKS-a imenovan je u decembru 2011, a uz brojne funkcije u sklopu španskog pravosuđa, u svojstvu međunarodnog stručnjaka učestvovovao je u brojnim programima saradnje.

Bio je sudija izvestilac u predmetu „Silingo“ (2005) u vezi sa zločinima protiv čovečnosti počinjenim za vreme diktature u Argentini, a od 2005. do 2007. godine bio je izabran za međunarodnog sudiju Žalbenog odseka Veća za ratne zločine Suda BiH, a bio je član Žalbenog veća u predmetima za ratne zločine protiv Nikole Kovačevića, Radovana Stankovića i Bobana Šimšića.

Članica Veća sudija Santana u pravosuđu radi od jula 1992. godine, a funkciju sudije obavlja od 1994. godine, raspoređena u različitim sudovima na raznim lokacijama u Urugvaju.

Od 2009. je angažovana u Krivičnom sudu u Montevideu u Urugvaju, specijalizovanom za organizovani kriminal. Predavač je privatnog međunarodnog prava, a trenutno vodi i različite oblike obuke za sudije u vezi s krivičnim proceduralnim pravom.

Član Žalbenog veća MMKS-a Rosa je na poziciji sudije od 1993. godine, a trenutno je angažovan i u Portugalskom centru za pravosudne studije od 2006 godine, preneo je Tanjug.

Takođe, bio je sudija-mentor za sudije iz zemalja u razvoju, s iskustvom u azijskim i afričkim državama, konkretno u Gvineji Bisao i Istočnom Timoru gde je obavljao funkciju privremenog predsednika Apelacionog suda.

Sudija Rosa je u Žalbeno veće MMKS-a imenovan u septembru 2018. godine, umesto dotadašnjeg predsedavajućeg Teodora Merona, nakon što je izuzeće zatražila odbrana, pošto je Meron na prethodnim suđenjima donosio određene zaključke koji se tiču Karadžića.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Djoka Brica says:

    Vazno je da je da se mi molimo Bogu za njegovu dushu. Svakako Bogu hvala fakat je da Republika Srpska postoji a u skorije vreme bice i nezavisna. Mrzim BiH, volim Republiku Srpsku!

  2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Svih 5 su ratni zločinci i huškači NATO nacističkog pakta. Ako dođe do rata kojeg upravo sami podstiču, mislim da će i njima neko da zakuca na vrata pa će da bude što ste sejali to će i da požanju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *