РАЗРЕШЕНЕ СВЕ ДИЛЕМЕ: Американци донели одлуку у вези Косова!?

RAZREŠENE SVE DILEME: Amerikanci doneli odluku u vezi Kosova!?

20 avgusta 2018

Sudeći po poslednjim izjavama odlazećeg i dolazećeg ambasadora SAD u Prištini Grega Delavija i Filipa Kosneta, od razmene teritorija Srbije i tzv. Kosova zasad neće biti ništa.

Podsećamo, kandidat za novog ambasadora SAD u Prištini Filip Kosnet rekao je da je „važno da i Srbija i Kosovo izađu sa kreativnim rešenjima, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija“.

Istog dana nešto ranije, Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će „ostaviti dve strane da postignu sporazum“, ali da će Beogradu i Prištini „biti jasno da neće imati neograničenu slobodu delovanja“.Istoričar Saša Adamović kaže za Sputnjik da onima koji su mislili da bi Trampova administracija mogla preko noći da promeni pristup rešavanju kosovskog problema, mora biti jasno da se to neće dogoditi.

U tom smislu trebalo bi posmatrati izjave kandidata za novog i još uvek aktuelnog američkog ambasadora u Prištini. To što oni govore zapravo je, u ovom trenutku, još uvek zvaničan stav Stejt departmenta, odnosno američke diplomatije.

„S druge strane, jasno je da Kosovo nije na visokom mestu u Trampovoj spoljnopolitičkoj agendi i mislim da u ovom trenutku američka diplomatija ima u svetu mnogo veće i značajnije probleme koje mora da rešava nego što je to kosovsko pitanje. Takođe, jasno je da je srpska diplomatija izgubila dosta vremena od dolaska Trampa u Belu kuću jer nije adekvatno reagovala na tu prilično radikalnu promenu u američkoj politici“, kaže Adamović.

Izgubljeno je dosta vremena i nije se mnogo uradilo da se SAD, odnosno nova Trampova administracija, uvere u potrebu preispitivanja dosadašnje politike prema Kosovu i Metohiji.

Adamović ističe da Srbija trenutno nema ni adekvatnog ambasadora u Vašingtonu, koji je „po svemu sudeći, potpuno beskoristan i nije nimalo uticao na to da nova američka administracija preispita dosadašnju politiku prema Srbiji i Kosovu“.

AMERIKA I KOSOVO

Sagovornik Sputnjika smatra da bi izjavu budućeg ambasadora SAD u Prištini trebalo posmatrati u svetlu nastavka dosadašnje politike prema Kosovu, što nam kazuje da u ovom trenutku povoljno rešenje za srpsku stranu nije moguće.

Međutim, Srbija bi mogla, računajući na radikalne promene u međunarodnim odnosima i uz adekvatnu diplomatsku aktivnost, doći u poziciju da utiče na promenu stava Trampove administracije.

„Naša diplomatija mora imati jasan plan kad je u pitanju odbrana Kosova, a procenjivati kad bi moglo doći do promena još je vrlo rano. Moramo sačekati dalji razvoj promena na globalnom nivou, koje, po svemu sudeći, idu u našu korist i mi bismo mogli, ako dobro predviđamo ono što će se dešavati u budućnosti, s više optimizma posmatrati stvari. Imamo mnogo osnova da verujemo da će pozicija Srbije u međunarodnoj areni biti bolja nego što je sada“, smatra Adamović.

On dodaje da je sasvim moguće da budući ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet nije čuo za sastanak Ivice Dačića sa savetnikom i zetom američkog predsednika Džeradom Kušnerom na kome je, navodno, nagoveštena promena pozicije Sjedinjenih Država.

„Sa druge strane, taj sastanak za Srbiju može biti veoma koristan, iako dolazi sa velikim zakašnjenjem, upravo iz tog razloga što je to prilika da Srbija predstavi svoj pogled na kosovski problem najuticajnijim ljudima u Trampovoj administraciji. Nama treba mnogo više takvih susreta sa uticajnim ljudima u američkoj politici, pre svega onima koji dele Trampov pogled na svet, jer među njima bismo i te kako mogli da imamo mnogo više razumevanja za našu poziciju nego što je to bio slučaj u prethodnim administracijama“, ističe Adamović.

Jako je važno da imamo što više takvih kontakata, i javnih i tajnih, gde bismo mogli uticajnim ljudima da pokažemo kakva je pozicija Srbije prema rešavanju kosovskog problema, zaključio je Adamović.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Bogomir says:

    Bednici srbistanski, prodali su sve srpske zemlje zapadno od Drine i cim im je zapad ponudio pricicu o podeli Kosova oni su pristali. Mamac progutan i sad je jasno da su srbistanci spreni prodati SVE! E sad kad zapadnjaci to znaju pouzdano, nisu ludi da dele. Uzece SVE! Posto tako stvari stoje, TAKO I TREBA!

  2. DUSKO says:

    ALI VISE SE BE PITAJU SAMO ONI I VUCIC, NECO VECI IGRACI RUSIJA I KINA !!!

  3. Miraš says:

    KFOR na KIM čine NATO snage iz: SAD, V.Britanije, Francuske, Nemačke i Italije i tamo su prisutne već 19 godina. To su zemlje kvinte najmoćnije zemlje sveta koje su najpre vojno podržale nezavisno Kosovo a i politički i diplomatski ga stalno podržavaju. U maju ove godine predstavnici zemalja kvinte održali su sastanak u Vašingtonu sa ciljem da do početka 2019 godine mora se naći konačno rešenje za kosovski problem. U isto vreme Vučić je boravio u Moskvi. Politika vladajućeg SNS-a i SPS-a da Srbija ide u EU i to bez alternative, ne samo da je jednoumlje nego zbog reči "bez alternative" ona izgleda da je i naredjujuća. Za nas to je veoma štetna politika jer izbor da se Srbija uključi u EU u startu podrazumeva da moramo prihvatiti sve uslove EU, paraktično i ove petorke, dakle moramo se odreći KIM i uraditi još čitav niz veoma sumnjivih i teških promena. Takav izbor Srbije potencijalno veoma je štetan i na medjunarodnom planu. Politika Srbije prema prijateljskoj Rusiji zapravo je politika vrhunske kurve zato što služi kao navlakuša te očekuju da Rusija zbog Srbije još više zaoštri odnose sa 5 vodećih zemalja sveta. Dežurni mirotovorac u regionu na širem planu ni slučajno nije mirotvorac i ne vodi dobronamernu politiku prema prijateljskoj zemlji. Ne može Rusiji biti važnija Srbija i njena lutanja od same Rusije. Na planeti Zemlji teško da ima gluplje politike i naroda glupljeg od našeg, ali zato glupost veoma često ispomaže se sa pokvarenošću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *