РАЗРОКОСТ НА ЗАПАДУ

РАЗРОКОСТ НА ЗАПАДУ

11 јануара 2024

Пише: Бранко Влаховић

РАКЕТНИ удари на руски град Белгород 30. децембра, као и почетком нове године по Доњецку, када је украјинска војска користила забрањену касетну муницију, на Западу никога није узбудило, без обзира на то што је погинуо и рањен велики број цивила, међу којима је било и деце.

Гађан је центар Белгорода у коме нема никаквих војних објеката, као и Доњецк где су се људи окупљали у време празновања. У Министарству одбране Русије утврдили су да је гађано из артиљеријских система које су Украјинци добили од земаља чланица НАТО.Наравно да на Западу добро знају да је употреба касетне муниције забрањена. Међународну конвенцију из Даблина, о забрани коришћења, транспорта и складиштења касетних бомби од маја 2008. до септембра 2013. потписало је 113 земаља, а касније је 84 парламената ратификовало тај међународни документ. Пошто га Американци нису ратификовали, то није хтела да учини ни Русија, али, без обзира на то, она није хтела да користи такво оружје од којег највише страдају људи.

Кад је Украјини понестало артиљеријских граната које им је слала Америка, Вашингтон је одлучио да Кијеву пошаље старе залихе касетне муниције. И до тада су Украјинци користили такву муницију преосталу од СССР, од које су углавном страдали цивили на територији која више није била под контролом власти у Кијеву.

Командант украјинских копнених снага се чак хвалио западним новинарима да ће касетну муницију примењивати америчким хаубицама М777. Осим тога, Украјина је добила и ракете које имају касетно пуњење. Председник Путин је упозорио да ће Русија морати да одговори адекватно. Руси јесу гађали моћним касетним бомбама украјинске положаје, с том разликом што нису циљали градове и цивиле.

Запад се одавно „прославио“ тиме што пати од разрокости – једно исто оцењује различито.

Тако је и сада када испоручују забрањену муницију, иако знају да ће од ње погинути много невиних. Тако је било и када су нас НАТО земље засипале осиромашеним уранијумом, тврдећи да је све безопасно.

(НОВОСТИ)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kulak says:

    Umesto ovog moralisanja bolje bi bilo snažnije tući banderovsku bandu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u