РАЗВРАТ У СИРИЈИ: Радници хуманитарних мисија и УН сексуално експлоатишу жене у замену за помоћ

RAZVRAT U SIRIJI: Radnici humanitarnih misija i UN seksualno eksploatišu žene u zamenu za pomoć

27 februara 2018

Žene u Siriji seksualno iskorišćavanju muškarci koji isporučuju pomoć u ime Ujedinjenih nacija i međunarodnih humanitarnih organizacija, javlja Bi-Bi-Si.

Prema navodima humanitarnih radnika, muškarci su spremni da daju ženama hranu i odvezu ih kući u zamenu za seksualne usluge.

Uprkos upozorenjima o zlostavljanuju žena u Siriji od pre još tri godine, novi izveštaj pokazuje da se ono nastavlja na jugu zemlje.

Iz agencija UN i humanitarnih organizacija kažu da imaju „nula tolerancije“ prema iskorišćavanju žena i da nisu svesni nikakvih slučajeva zlostavljanja partnerskih organizacija u regionu.

Humanitarni radnici rekli su za Bi-Bi-Si da je iskorišćavanje sirijskih žena toliko rašireno da neke od njih odbijaju da odu u centre za raspodelu jer strahuju da bi ljudi pomislili da su ponudile svoja tela u zamenu za pomoć koju donesu kući.

BI-Bi-Si dodaje da jedan radnik tvrdi da pojedine humanitarne agencije zatvaraju oči pred seksualnim eksplatacijom žena jer je korišćenje „trećih strana i lokalnih zvaničnika“ jedini način da se pomoć dostavi u delovima Sirije u opasnosti, kojima međunarodno osoblje ne može da pristupi.

Fond za stanovništvo UN izvršio je procenu rodno zasnovanog nasilja u regionu tokom prošle godine i zaključio da se humanitarna pomoć daje u zamenu za seksualne usluge u raznim delovima Sirije.

„Dati su primeri žena ili devojčica koje se udaju za zvaničnike na kratak vremenski period za “seksualne usluge“ kako bi dobile obrok, distributeri koji traže telefonske brojeve žena i devojčica i voze ih kući kako bi dobili nešto zauzvrat ili im daju pomoć u zamenu za “posetu njihovoj kući“ ili “u zamenu za usluge, kao što je noć provedena s njima“, navodi se u izveštaju pod nazivom „Glasovi iz Sirije 2018“.

U izveštaju se dodaje da su naročito podložne seksualnoj eksploatacije žene i devojčice, koje nemaju uz sebe muškarca koji bi ih zaštitio, kao što su udovice ili razvedene žene, kao i interno raseljena lica.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Nije ni njima lako, na Zapadu zena nece ni da pogleda muskarca ako ne vozi Ferari i ako nije nafatiran do krova. Zapadnjaci odlaze u druge zemlje jer na Zapadu nema seksa. To je samo za bogatase.

  2. Beli Orao says:

    Pošaljite samo žene kao humanitarce pa se tako nešto neće događati muške samo kao naoružanu zaštitu!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *