РДИОАКТИВНИ ОБЛАК НАД СРБИЈОМ: Има ли опасности по здравље?

RDIOAKTIVNI OBLAK NAD SRBIJOM: Ima li opasnosti po zdravlje?

11 novembra 2017

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije objavila je da je u periodu od 29. septembra do 5. oktobra u Srbiji detektovano u vazduhu prisustvo rutenijuma 106, ali da izmerene vrednosti nisu imale uticaj na zdravlje.

Kako je u petak objavljeno na sajtu Agencije, na mernim mestima na teritoriji Srbije u tom periodu detektovano je u vazduhu prisustvo rutenijuma 106, a  izmerene vrednosti kretale su se u opsegu od 54 mega bakerela po kubnom metru (mBq/m3), što se, kako se navodi, poklapa sa vrednostima izmerenim u istom periodu u drugim laboratorijama u Evropi.

„Od tada nije ponovo detektovano prisustvo rutenijuma-106 na teritoriji Republike Srbije. Izmerene vrednosti koncentracije rutenijuma-106 nisu imale, niti imaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu u Republici Srbiji“, saopštila je Agencija.

Takođe se dodaje da je informacije o detekciji radioaktivnog izotopa rutenijuma-106 iznad Evrope Agencija je dobila 3. oktobra od Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, koji meri sadržaj radionuklida u vazduhu.

Kako se navodi, zvanični podaci kako je došlo do prisustva radioizotopa rutenijuma-106 u vazduhu iznad centralne Evrope u prethodnim danima nema, ali se ističe da bi, da je oslobađanje rutenijuma nastalo usled probe nuklearnog oružja ili akcidenta na nuklearnom reaktoru, došlo i do oslobađanja mnogih drugih radioizotopa.

„Budući da je u vazduhu iznad jednog dela Evrope detektovan samo rutenijum-106, a ne i drugi fisioni produkti, pretpostavlja se da je ovaj radionuklid u atmosferu dospeo najverovatnije iz nekog od industrijskih ili medicinskih objekata gde se ovaj radioizotop koristi“, navodi Agencija i dodaje da se to nalazi i u izveštaju Francuskog instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (IRSN).

IRSN je u četvrtak saopštio da radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.
Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi, preneo je Rojters.

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan.

– Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji – rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres za Rojters.

Peres je rekao da su proteklih nedelja IRSN i drugi instituti za nuklearnu  bezbednost  u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje deljenjem atoma u nukleranom reaktoru. Zvaničnik Ministarstva energetike Kazahstana Timur Žantikin izjavio je danas da u toj zemlji nema radioaktivnog curenja i da senyori nisu ništa registrovali.

KOMENTARI3 komentara

 1. goran says:

  Ma kakvi, ovo ce bas da poboljsa zdravlje glupoj Srbadiji.

  • Batinas says:

   Ako je ikako moguce usmjeriti ga na NDH, mozda ustasovatikanoidima vrati svijesgt o postojanju, a ako ne neka pomre stoka.

 2. triglav says:

  oblaci na severnoj hemisferi po pravilu kreću se od jugozapada prema severoistoku ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *