Realnost EU – Grčka otpušta 15 hiljada službenika

Realnost EU – Grčka otpušta 15 hiljada službenika

6 maja 2013

greece_1898319cU Grčkoj će do kraja naredne godine biti otpušteno 15 hiljada državnih službenika, odlučio je parlament. Grčkim Ustavom je od 1911. državnim službenicima garantovano da ne mogu biti otpušteni, i to s dobrim razlogom. Jer, oni su do tada bili bespomoćne žrtve stranačkih interesa.

Svaki novi premijer bi davao sebi za pravo da one koji su do tada obavljali državne poslove otpušta i dovodi članove svoje stranke.

Međutim, poslednjih godina se otišlo u sasvim drugu krajnost pa ni državne službenike koji su se ogrešili o službu praktično nije bilo moguće otpustiti.

A do kakvih sve apsurda to može da dovede govori i slučaj policajca Epaminondasa Korkoneasa o kojem piše atinski list Etnos. Korkoneas je 2008. u Ateni nasred ulice ubio 15-godišnjeg mladića i zbog toga dobio doživotnu kaznu zatvora, a i dalje dobija 30 odsto svoje policijske plate.

Novinar lista Etnos, Marija Psara, objašnjava da suspenziju državnog službenika i isplatu njegove zarade može izreći samo Disciplinska komisija policije.

„Naše istraživanje je pokazalo da je njegov advokat, znajući sve to, vešto izvrdavao i tek kada je stvar dospela u javnost, Disciplinska komisija se sastala po tom pitanju“, navela je Psara.

List Etnos upozorava i da to nije jedini slučaj. Poslednjih dana na videlo izlazi sve više sličnih primera. Reč je o dvojici članova Gradskog veća Pagajona koji su ubili gradonačelnika, a danas sede u zatvoru i primaju polovinu plate. Ili slučaj bivšeg finansijskog direktora Soluna koji u zatvoru sedi zbog pronevjera. On i dalje dobija 25 odsto svoje nekadašnje plate.

Tu je i priča o državnom službeniku za kojeg se otkrilo da već deset godina zabušava i ne radi bukvalno ništa, a da za to dobija punu platu.

Međutim, s tim je sada gotovo, barem je tako obećala grčka vlada. Biće otpušteno 1,5 hiljada državnih službenika koji su počinili krivična dela bit otpušteno, a do kraja naredne godine bez posla će zbog restruktuiranja ostati još 13,5 hiljada državnih službenika.

Ova odluka će obradovati i takozvanu Trojku koju čine Evropska centralna banka, Međunarodni monetarni fond i Evropska komisija, a koja već duže Grčkoj savetuje smanjenje državnog aparata. Zabrinjava i najava ministra unutrašnjih poslova koji kaže da neće biti samo otpušteno 15 hiljada ljudi, već da je planirano i da se otvori isto toliko novih radnih mesta.

Politički analitičar i bivši portparol Vlade Dimitris Ciodras objašnjava da otpuštanje službenika nije mera štednje, već je reč o prvom koraku u reformi državne administracije.

„Dakle, ne radi se o tome da će se otpuštanjem uštediti 300 miliona evra, već će se nekvalifikovani i neproduktivni radnici zameniti mlađim kolegama. I problem nije u broju državnih službenika, već to što posao nisu dobili zbog svoje stručnosti već raznim rodbinskim i stranačkim vezama“, naveo je on.

Marija Psara je u svakom slučaju skeptična i strahuje da su opet u igri stranački interesi i isticanje moći.

A rok koji je postavila Trojka za novu tranšu kredita polako ističe. Otpuštanje 15 hiljada ljudi do kraja naredne godine je preduslov za novih 8,8 milijardi evra do sredine maja.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *