RAZLIČITI STAVOVI U SPC: Suprotno viđenje kosovske situacije patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija

RAZLIČITI STAVOVI U SPC: Suprotno viđenje kosovske situacije patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija

30 oktobra 2013

popoviMitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije pozvao je Srbe na Kosovu da ne izađu u nedelju na tamošnje lokalne izbore, čime je izrekao potpuno drugačiji stav od njegove svetosti, patrijarha Irineja. Ovako suprotno viđenje kosovske situacije u odnosu na poglavara SPC može uneti konfuziju kod Srba na KiM da li da glasaju 3. novembra. Ali to kao da nije smetalo Amfilohiju da se juče pojavi zajedno sa patrijarhom na otvaranju izložbe u Muzeju SPC.

Poglavar SPC, za razliku od Amfilohija, koji je poručio da bi „svako glasanje značilo prihvatanje nasilja i nasilno otimanje od Srbije dela njene teritorije”, ima sasvim drugačije mišljenje. Irinej je nedavno u Pećkoj patrijaršiji izjavio da bi bilo tragično da Srbi u mestima gde su većina, zbog neizlaska na glasanje, ne budu na vlasti.

Amfilohije je, sa druge strane, poručio da „niko na svetu ne bi glasao za prihvatanje nasilja oduzimanja državne teritorije države koja je s tom teritorijom priznata kao članica UN”.
– Svako glasanje bi značilo nasilje i nasilno otimanje od Srbije njenog neoduzimljivoga dela koji je srce sveukupne njene istorije i njenog bića – naveo je Amfilohije.

Najbliže okruženje patrijarha Irineja juče nije želelo da komentariše crkveno višeglasje povodom glasanja na Kosovu i Metohiji 3. novembra. Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije juče su se zajedno pojavili u Muzeju SPC na otvaranju izložbeArhiva SPC gde je prikazan život Beogradske mitropolije sa početka devetnaestog veka pa sve do 1918. godine. Da li je njihov zajednički dolazak na izložbu samo pokazatelj da politički pluralizam u episkopatu, ipak ne ugrožava crkveno jedinstvo?

Patrijarh je, da podsetimo, poziv Srbima da se glasa uputio u svoje lično ime i, kako saznajemo, o tome do sada nije odlučivao Sinod SPC.

Protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, istakao je za „Politiku” da je mitropolitova izjava veoma jasna, precizna i razumljivo saopštena.

– U tom pogledu ne postoji nikakav prostor da bi se ta izjava i takav stav dodatno pojašnjavali – napomenuo je Džomić, ukazavši da nije prvi put u istoriji naše crkve da pojedini arhijereji imaju svoj stav koji se razlikuje od stava patrijarha.

– Dovoljno je da podsetim na razmimoilaženje patrijarha Gavrila i svetoga vladike Nikolaja prilikom rešenja problema konkordatske krize, 1937. godine, kada su njihova mišljenja bila različita u pogledu odnosa Crkve prema vladi Milana Stojadinovića. Tom prilikom Crkva je čak ekskomunicirala Stojadinovića, njegove ministre pravoslavne vere i funkcionere. Nakon izvesnog vremena, taj stav je ublažen. Tome se vladika Nikolaj oštro protivio i nije prihvatao tu odluku, smatrajući da je preuranjena. Patrijarh Gavrilo je imao drugačiji stav. I pored toga, nikada zbog takve razlike u stavu nije bilo ugroženo crkveno jedinstvo, a to nije ni sada – rekao je Džomić, demantujući da se pre ovakvog svog stava Amfilohije konsultovao sa liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom koji je protivnik izlaska na izbore.

Amfilohije se, od samog početka potpisivanja Briselskog sporazuma, deklarisao kao oštar protivnik tom sporazumu unutar SPC i to mišljenje je istakao nastupom na mitingu opozicije u Beogradu, u maju ove godine kada je „načalstvovao” i službom za „za upokojenje vlade”. Stavovi episkopa prema sporazumu sa Prištinom, međutim, daleko su od monolitnog, iako je, tokom vremena, protivljenje u dvorovima Patrijaršije splašnjavalo. Osim mitropolita Amfilohija, posebno oštar u kritikama patrijarhovog poziva na glasanje bio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jeftić.

Predstavnici vlasti juče nisu blagonaklono dočekali Amfilohijev poziv na bojkot izbora. Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, rekao je za „Politiku” da je Amfilohijev poziv na bojkot veoma štetan ida može da unese značajnu konfuziju kod srpskog naroda, posebno kod onih koji su udilemi da lida izađu na izbore.

– Ako već Amfilohije poziva na bojkot, onda treba da objasni kako će srpski narod posle izbora opstati na Kosovu. Narod, očigledno, neće moći da preživi samo od molitvi – kazao je Drecun.

Poslanik SPS-a Dejan Radenković složio se dasvi koji pozivaju na bojkot predstojećih lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji rade na štetu države i Srba koji žive u pokrajini.

Verski analitičar Živica Tucić nam je rekao da je za vernike na Kosovu i Metohiji merodavan savet episkopa raško-prizrenskog Teodosija. On pripada grupi vladika koja se zalaže za izlazak na izbore.

(A. Apostolovski, Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *