RECEPT SPASA: Srbija da hitno odustane od članstva u EU, i krene vlastitim putem

RECEPT SPASA: Srbija da hitno odustane od članstva u EU, i krene vlastitim putem

4 avgusta 2014

dragan-djogovicPiše: Dragan Đogović

Da  Zapad ne krije više svoje pravo licemjerno lice, jasno je sada i svakom  razumnom biću na zemlji. Ucjene, uslovi i direktive  su omiljene političke metode  bahatih zapadnih zvaničnika,  prema  svima koji ne slijede njihov politički kurs, pogotovu prema Srbiji, na koju se sa ogromnim apetitom, i na kuriozne načine, svi redom iživljavaju, omalovažavajući je time do maksimuma.

Aleksandar Vučić je nedavno izjavio u Nišu da je Srbija potpuno lojalna Evropskoj uniji, ali i da traži od Unije da poštuje vitalne i nacionalne interese Srbije, te da ne očekuje da uništavamo sopstvenu ekonomiju zarad tapšanja po ramenu.

Izjava prijatna za uho!  Pozitivno je još, što naš premijer to nije izjavio iz razloga što ga već ramena bole, od dosadašnjeg silnog tapkaranja, nego vjerovatno iz sopstvene spoznaje.

Vučić je istakao takođe da Srbija ne samo iz istorijskih i tradicionalnih, već i iz ekonomskih razloga ne može da uvodi sankcije Rusiji. „Vodimo politiku koja odgovara Srbiji“, njegove su rijeci.

Ali zašto aktuelna i predhodna Vlada, ovakve  stavove ranije nije iznosila?

Pogrešna i naivna  srpska politika, bio bi odgovor na to pitanje, za koju još ne znamo, da li će se u ovom sadašnjem obliku i dalje nastaviti, ili ipak, ako se premijerove izjave ne budu pokazale kao šuplja priča, na neki mudar diplomatski način, preobraziti u neku razumniju formu..

Čitaoci koji  prate moje publicirane tekstove, u ovim i drugim raznim medijima, saznanja su da su sva današnja aktuelna politička dešavanja, bile sadržajne teme pojedinih mojih  tekstova, opisana daleko ispred vremena njihovog naknadnog nastanka.

U tom kontekstu, ovim slovima u ovom tekstu, kategorično ponovo iznosim svoje mišljenje, koje će se ispostaviti u bliskom vremenskom periodu tačnim, – da Zapad uopšte nema iskrenu namjeru da uvrsti Srbiju kao članicu u EU, i da nikada neće prestati sa ucjenama i uslovima, sve dok ne dođe do svog željenog cilja.

Srbija je žestoko pritisnuta leđima uza zid, – stoga se postavlja sa brigom sledeće veoma značajno pitanje, šta će naš premijer Vučić  preduzeti, kad se neki uslovi EU i SAD transformišu ovih narednih dana u još goru formu, koja se zove ultimatum,  –  poturiti ponovo rame za tapšanje i nastaviti plesnu igru na trubu koju mu na uho sviraju, ili nekim novim potezima, izvršiti preokret u srpskoj diplomatiji, i potkrepiti časno svoja gore navedena izlaganja?

Dosadašnjim političkim konceptom srpske Vlade, da se održi neutralni stav između zapada i istoka, suluda je varijanta, koja neće imati efekta, i donosi samo štetu na svim sferama,  što de faktno znači da Vlada ne može dugo istrajati tom strampuntnicom,  jer to Zapad nikada ne bi akceptirao.

Biti spona između istoka i zapada, moguće je  samo ako se Srbija zvanično utemelji kao nezavisna država, bez pretenzija da bude članica Evropske unije.

Evropa se trenutno nalazi u fazi političke i ekonomske nestabilnosti. Turbulencije na ekonomskom evropskom marktu su sve žesće, a globalni mir se rapidno narušava iz dana u dan. Shodno tome,  briselske ishitreno donesene mjere ne nagovještavaju ničeg dobrog, dok Srbija pokušava pored svega toga i dalje da se ukrca na taj famozni evropski brod, koji već tone, a da to skoro niko od aktuelnih srpskih političarane još ne nazire.

Ustaljene fraze – teze, da Srbija zbog svoje perspektivne budućnosti mora biti u sastavu EU, produkt su zablude u procjeni srpske Vlade, ili instrument pokušaja ispiranja mozga, svih onih koji ne podržavaju Srbiju, na putu njene integracije u EU, i ništa treće.

Srbija posjeduje potencijal, (na kome joj mnoge zemlje svijeta zavide), da izađe iz svoje ekonomske krize, i postane uvažena bogata država. Da bi se taj potencijal iskoristio na pravi efikasni način, potrebni su naravno i umni potencijali, kreatori inovativnih projekata, koje takođe imamo, ali nisu nažalost u sastavnom domenu aktuelnog ekonomsko-političkog estabilišmenta.

Ukoliko bi se srpska politička elita, hrabro i uspješno ogradila od uticaja Zapada, i povukla svoju kandidaturu pristupu u Evropsku uniju, zadobila bi simpatije i podršku cijelog svijeta, koja bi Srbiji odjednom otvorila neslućene perspektivne mogućnosti, na putu njenog razvoja.

Zemlje BRIKS-a , koje preuzimaju uskoro primat političke i ekonomske moci u svijetu, bile bi u tom slučaju glavne investicione okosnice srpskoj privredi, što je apsolutno dovoljno da jednu malu zemlju kao što je Srbija, dugoročno etablizira u rang ekonomsko stabilnih država.

Mnoge evropske koncerne bi takođe zbog sve većeg poreskog nameta, i troškova poslovanja u domaćim zemljama,  prelagerovale svoju proizvodnju u Srbiju, i tako parirale konkurentnim kompanijama na evropskom i svjetskom tržistu.

Što je najvažnije pored svega toga, Srbija bi bila jedna od malobrojnih država u Evropi, koje su svojom neutralnošću zadržale tradicionalno pravo na vlastitu nacionalnu politiku, bez  uticaja Zapada i njegovih arogantnih striktnih direktiva.

Ima li ičega pozitivnijeg i ljepšeg, za jednu državu i njene građane od toga? Nema!

Nastavili srpski politički vrh, voditi svoju unotrašnjo-vanjsku politiku, povinujući se svim pritiscima  Zapada, zarad integracije u EU, shvatiće veoma  brzo, da je to bila fatalna greška.

KOMENTARI21 komentara

 1. predrag says:

  Volim Rusiju ali neka se i ona odluci,hoceli pomoci Srbiju.Stotinu atomskih bojevih glava.Avijacija.Odbranbeni vazdusni sistemi itd.Pa da budemo mali rusi.Sto se ameri vise ne deru na Koreju i Iran.

 2. Rada says:

  Dobar tekst. Nadam se da ce ona budala od premijera da shvati. on prica samo o Evropi,a gde je tu narod. ma sramota,ne mogu da gledam te licemere vise. Evropa nas je unistila i to i dalje cini. Nadfam se da ce doci dan kada ce se suditi svim izdajicama,pocevsi od Tadica pa ovamo!

 3. Zorica says:

  Pravi recept spasa, bravo za gospodina Đogovića obožavam da ga čitam. Videće naši vladajući pametnjakovići u kakvu propast nas uvaljuju kao što je i napisano na kraju teksta. Ali šta nam vredi mi ćemo ispaštati a oni neće ništa odgovarati za svoje greške , važno je samo za njih napuniti njihove džepove.

 4. Vaso says:

  Pod hitno odustati od EU tekst je super i autor je 100% u pravu!!!!! Srbija nema buducnost sa zlikovcima i imperijalistima, pojeli bi nas za kratko vreme. EU je prevara.

 5. Sloba says:

  NE u EU

 6. Vladica Popovic says:

  Sjajan tekst kao i uvek naseg dijasporca Djogovica. Austrijanci su se pokajali sto su usli u EU i sada preko 70% njih zeli da Austrija izadje iz EU. EU unistava male zemlje otimajuci im resurse. Spasimo Srbiju i kazimo NE u EU!!!!!!

 7. Ivan says:

  Tekst je izvanredan! A na prvi komentar što nam Rusi ne pomažu može ovo da se kaže - Rusija nam pomaže koliko god joj to Srbija dozvoli jer ta ista Srbija kojoj je Rusija dala tržište radi sve da na njega ništa ne izveze! Jer da radi ona bi smanjila nezaposlenost u veoma kratkom roku, ne duže od dve godine što je veoma kratko vreme! Samo ovakva vlada nemože da shvati da ta ista Rusija svojom politikom, poslovnom naravno, uvodi ograničenja za svinjsko meso (koje smo mi naravno odmah uprskali a idealna je šansa za svinjogojstvo), za voće i povrće uz Poljske, pa Moldavije a mi kao telad prava! Sve nam servira a ovi idu u Brisel po mišljenje!

 8. Srećko says:

  Izvinite ,mislim da Vučić vodi pogubnu politiku. Sad on jedno priča a drugo radi. Zar ne beše ,skoro, jedan Rus,zaboravio sam mu ime, koji je ponudio 5 milijardi € za investicije u Srbiji ,samo , Srbija treba da da se odluči za koje projekte bi ih iskoristila. Nažalost, mi sklapamo pogubne aranžmane sa MMF-om i SB. Zar ih Mađarska nije izbacila iz zemlje.Vratila je lihvarske kredite pre vremena,otkupila javne usluge (voda,gas,smeće) plativši trostruku vrednonost od privatizovane i tako građanima omogućila pristojne komunalije. a MI????

 9. Mihajlo says:

  Ako udje Srbija u EU onda smo propali nacisto. Sve ce nam razgrabiti vredno sto imamo a micemo im biti sluge. Bravo za autora teksta. Pametan covek!

 10. Vasilije says:

  Da li znate koliko je skup dan politicara kad nije na vlasti,pitajte Tadica,sad sve mora iz svog dzepa,tako isto Vučić dok se neobeobezbedi neće se okrenuti Rusiji jer samo briselski pacovi mu mogu omoguciti da dodje do novca nazalost na nasu stetu do tada..

 11. soko says:

  valjda će Srbi na vrijeme svatiti koja im se prevara sprema,,,

 12. Despot says:

  Nije dovoljno samo "ne EURopskoj uniji", vec i MMF proterati - kako rece Srecko i drugi. Inace dobar i istinit tekst samo mi BODE OCI ONO NJEGOVO: U tom kontekstu. Zasto bre "KONTEKST"? sta fali da kaze "U TOM SMISLU"? Alo bre srbi?????????

 13. Zumreta Kostovski says:

  Bravo Gdine Djogovicu ! Potpisujem svaku vasu rec. U zivala sam citajuci Vas tekst, nadam se da ce ga procitati i i oni koji bi trebali.

 14. Srdjan says:

  Nema vlastitog puta za zemlju u demografskom i svakom ostalom izumiranju. Sve ovo je u stvari najava zaokreta ka Rusiji. Nego treba pripremiti ljude, da prevaru umotaju u slatku oblandu. Vlada putuje po zemlji kao cirkus MEDRANO po svetu, ko treba da vodi drzavu i dalje vodi kampanju, policija je i dalje alfa i omega, a tek zandarmi??? Strava i uzas.

 15. cofi says:

  Vucic nije uveo Rusima sankcije da mu ne bi drasticno opao rejting koji je za njega ipak najvazniji.Ali to ne znaci da je prestao biti sluga Zapada,lazov,licemer i izdajnik.A i nije Zapad mnogo briga za tu formalnu neutralnost dok znaju da Vucic u praksi sve radi za njih.

 16. Desanka says:

  Neshvatljivo je da planiraju da uzmu još jedan kredit od MMF.kad smo i ovako prezaduženi i dal neko pita narod kojemu se preti smanjenjem penzija i plata uredu ako su penzije preko trideset hiljada dinara ali ove koje su manje dok se plate državi troškovi jedva ostaje za golo preživljavanje života.Država treba da sve zemljišne površine koje se ne obrađuju dade besplatno ljudima koji će da se bave poljoprivredom i stočarstvom koji bi pomogli i za izvoz višak proizvodnje u Rusiju sa neograničenim količinama i sve dok prljoprivrednik koristi zemljište da ne plaća na zemlju dažbine osim da ima obavezu u proizvodnji.Na osnovu čega i dalje zaduživanje umesto ulaganja u proizvodnju radi stvaranja sopstvenog kapitala koji jedino vodi progresu većoj zaposlenosti.Šta nam treba ta Kori Udovička i ostala neprofitna bulumenta na grbači osiromašenog radnika zbog pogrešne politike i zaimanja kredita.E.Unija i zapad da nam misle dobro nebi nas razoružali i uništavali vojni odbrambeni potencijal kao i prinudnom rasprodajom privrednih resursa i ekonomskih potencijala kako bi nam lakše robili.NE E.Unija NE ZAPAD dosta su nas uz pomoć naših neznalica doveli do prosjačkog štapa.

 17. V. Misic says:

  Bravo i od mene za gospodina Djogovica na ovom tekstu! Citao sam skoro sve njegove tekstove i za mene nema boljeg od njega. Kriticar do daske i svaka mu je na mestu. Sto mi se najvise svidja pise jezickim stilom koji svaki intelektualni sloj moze da razume. NECEMO u EU dosta ucena. HOCEMO SLOBODU!!!!!!

 18. Paun, Keln, Nemacka says:

  Ma kakva EU drzimo se Rusije i Kine to su nasi pravi prijatelji! EU i SAD zlocinci samo ratove izazivaju.

 19. Boro says:

  Gospode Boze sacuvaj nas od EU - bravo za autora ovog teksta!

 20. Franscoloyn Wealth says:

  Pažnja: Na koje se mogu odnositi, Da li vam je potrebna finansijska pomoć od bilo koje vrste? Personal loans? Poslovni krediti? Stambeni krediti? Poljoprivredna i projekat finansiranja? Mi daju kredite na 3% kamate. Za više informacija, molimo kontaktirajte nas putem e-maila: (franscoloynwhiteinvestments@outlook.com) Srdačan pozdrav

 21. muller says:

  Da li vam je potreban kredit za bilo kog razloga, kontaktirajte nas sada sa pristupačnoj kreditnu ponudu na 2% kamate sa najmanje $ 1,000 i maksimalnih $ 450,000,000,00 i ako zainteresovani treba da obratite nam se na:? Mullerjackloanlender@gmail.com više info. Od vas se traži da popune i pošalju nam sledeće podatke, tako da možemo da nastavimo sa kreditom transakcija. Vaše ime: Adresa: state: Država: Pol: Starost: Iznos kredita: trajanje: mesečni prihod: Telefon: Namena kredita: mullerjackloanlender@gmail.com Hvala, Srdačan pozdrav kao što smo čekaju svoj odgovor hitno. MR MULLER

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *