Рецепти од коре дрвета

Recepti od kore drveta

2 aprila 2018

RANO proleće je pravi trenutak da se sakupi hrastova, vrbina i brezina mlada kora, koje mogu da ublaže mnoge zdravstvene tegobe i izleče neke bolesti.

Dina Dajasova, poznati ruski fitoterapeut, savetuje da se po prvom prolećnom suncu treba uputiti u šumu, zaći što dublje i dalje od staza i puteva i uzeti mlada kora, ali pažljivo – kako se ne bi drvo oštetilo.

RECEPTI OD HRASTOVE KORE

Hrastova kora za upornu dijareju

Četiri kašike sitno usitnjene hrastve kore treba sipati u litar kipuće vode, pa kuvati na tihoj vatri 20 minuta. Poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Četiri ili pet puta dnevno uzimati šoljicu tečnosti i razblažiti sa prokuvanom vodom.

Oblog za gnojne rane

Ranu treba dobro očistiti hidrogenom i kada se osuši posuti izmrvljenom hrastovom korom.

Balzam za opadanje kose

Istu količinu izmrvljene kore hrasta i ljuski crnog luka treba potopiti u pola litre vode i kuvati na tihoj vatri pola sata. Vodu procediti i politi kosu posle pranja. Ovaj postupak se ponavlja tri puta nedeljno.

Za znojave noge

Suvu koru hrastove kore treba samleti u mlinu za kafu i ujutro malo sipati praha u čarape.

RECEPTI OD VRBINE KORE

Čaj za reumatizam

Jednu kašiku vrbove kore ubaciti u dva decilitra kipuće vode i kuvati na tihoj vatri deset minuta. Procediti i dodati vodu koja je isparila i piti kao čaj tri-četiri puta dnevno.

Oblog za reumatizam

Oblog se pravi isto kao i čaj, ali se kuva 20 minuta na tihoj vatri, a kada odstoji poklopljeno pola sata, procedi se i lanena krpa se umače u tečnost. Oblog se na bolno mesto drži po 15 minuta.

Za krvarenje iz nosa

Komadić čiste vate se umače u prah od vrbine kore i direktno stavlja u nozdrvu.

RECEPTI OD BREZINE KORE

Za visoku temperaturu

Jednu kašiku samlevene brezine kore treba zaliti sa jednim i po decilitrom kipuće vode i kuvati na slaboj vatri oko šest minuta. Tečnost se sipa u termos i posle tri-četiri sata – procedi. Na pola sata se pije po kašika ove tečnosti.

Za bubuljice i akne

Dve kašike samlevene breze treba zaliti sa 100 grama hladne vode, a kada odstoji osam sati treba umiti lice.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *