Recesija pred vratima Rusije!?

Recesija pred vratima Rusije!?

4 decembra 2014

svet-rusija_620x0 rublja kursna listPo prognozama Ministarstva ekonomskog razvoja Rusije, tu veliku zemlju očekuje recesija ili, običnim jezikom kazano, pad proizvodnje i usporavanje ekonomskog razvoja i sve što iz toga proističe. Još u septembru se govorilo da će ruska ekonomija rasti 1,2 odsto, ali sada eksperti otvoreno govore o padu. Glavni razlog ruskih ekonomskih nevolja je pad cene nafte marke „urals“, a od januara i pad cene gasa. Osim toga, u Ministarstvu ekonomskog razvoja govore o sve većem odlaska kapitala iz zemlje u 2014. godini – više od sto milijardi dolara – a po prognozama, isti trend će se nastaviti i sledeće godine.

Početkom minulog leta izveštaji ruskih statističara koji su govorili da je prvi put za četiri godine zabeležen pad proizvodnje izazvali su polemiku među ekonomistima. Jedni su tvrdili da je Rusija ušla u recesiju, dok su drugi umirivali javnost tvrdeći da će, sve dok su visoke cene nafte i gasa, državni budžet biti pun, pa predsednik Putin i premijer Medvedev mogu da ostvaraju ambiciozne planove i rešavaju sve probleme.

Još letos su se čula upozorenja da je indeks nabavki za potrebe proizvodnje pao ispod kritične granice od 50 poena, a to znači da je privredni rast zaustavljen. Isto tako, ruski proizvođači su u julu smanjili svoje nabavke, prvi put od januara prošle godine, a tempo tog smanjenja je bio najveći za prethodne četiri godine. Osim toga ruske kompanije su u julu otpustile najviše zaposlenih u odnosu na prethodnih sedam meseci. Ekonomisti su polemisali oko termina, a ne činjenica – da li je Rusija u ekonomskoj krizi ili ne.

Problemi sa rastom proizvodnje u Rusiji pojavili su se znatno pre ukrajinske krize. Smanjio se i priliv poreza u državni budžet jer se profit kompanija smanjio za 17 odsto. Pao je i tempo rasta investicija. U junu je bio pad investicija u poređenju sa istim periodom 2013. za 3,7 odsto. Osetno se smanjio i uvoz mašina u Rusiju, a i dalje se dosta uvozila odeća, obuća, hrana.

Sadašnji veliki pad rublje sigurno će uticati i na pad kupovne moći. Oni proizvođači koji za valutu kupuju sirovine sigurno će poskupiti svoju robu. Kurs rublje u petak je iznosio 52,7 za dolara, a za evro se davalo 65 rubalja. Obe valute su od januara do sada poskupele za oko dvadeset rubalja. Za sedam poslednjih dana rublja je izgubila 16 odsto svoje vrednosti.

Zbog toga što plate i penzije neće realno moći da prate rast cena doći će do smanjenja prodaje. Taj loš trend i zatvoreni krug se može zvati recesija ili kriza jer je građanima koji će lošije živeti sve jedno kako šta definišu ekonomisti.

Po prognozama ruskih ekonomista nafta može da pojeftinjuje i tokom prvih šest meseci naredne godine, a zatim će se cena stabilizovati. Tek tada, kad krene rast cena energenata, svanuće i Rusiji jer ona puni od prodaje nafte i gasa više od pola svog državnog budžeta. Najverovatnije da će biti smanjeni rashodi za medicinu u 2015. i 2016. za 50 odsto, a biće rezanja i u obrazovanju. Jedino se navodno neće smanjiti planirani troškovi za odbranu, a vojna industrija bi bila ta koja bi trebalo da „oživi“ veći broj fabrika.

Iako jedan broj, pogotovo stranih, kompanija smanjuje personal zbog posledica sankcija, zasad masovnog otpuštanja iz ruskih preduzeća nema. Prema službenoj ruskoj statistici nezaposlenost u septembru je bila samo 4,9 odsto. U mnogim kompanijama tvrde da ipak imaju tehnološki višak. Ekonomski nedeljnik „Ekspert“ piše da je u septembru u 16 odsto industrijskih preduzeća bilo otkaza.

ŠTA ĆE REĆI PUTIN

Svi oni koje zabrinjava drastičan pad rublje u odnosu na dolar i evro sa nestrpljenjem očekuju godišnje obraćanje predsednika Vladimira Putina. U petak, tačno u 12 sati po moskovskom vremenu, iz Kremlja će se direktno prenositi Putinov govor. Po običaju on će govoriti o unutrašnjepolitičkim pitanjima kao i o aktuelnim međunarodnom problemima.

EKONOMSKI PATRIOTIZAM

Direktor Instituta problema globalizacije, ekonomista Mihail Deljagin, kaže da se kriza može prebroditi stimulisanjem prodaje domaćih proizvoda. Vlada ne sme da podiže poreze jer će tako da ubije domaće proizvođače, upozorava Deljagin.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. glup biti je gadna stvar says:

    a kaj sad da bude sa vama kad su stamparije tariguza tj.$ zatvorene,pa ima bre ovaj iz ove stamparije i ono malo tariguza da vam izvuce iz djepova sto vam je RADO davao ko fol da je dobar.A u evropi sve bili spremili da otvore stampariju i da prave tariguz i da vam RADO daju ali zajebali se desila im se deflacija tj. u obicnom zargonu popusili su ga recesija im se desila i to bez sankcija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *