РЕЧИ КОЈЕ СУ УЗДРМАЛЕ БАЛКАН: „ОЧЕКУЈЕ СЕ ПРОМЕНА ГРАНИЦА“

REČI KOJE SU UZDRMALE BALKAN: „OČEKUJE SE PROMENA GRANICA“

7 januara 2021

Profesor doktor Darko Tanasković kaže da ne iznenađuje što Vašingtonski sporazum Prištinu nije obavezao na bilo šta.

Kako navodi, „oni ništa do sada nisu ispunili od onoga na šta su se obavezali“ i naglašava da ove godine možemo očekivati da se Priština ponovo kandiduje za prijem u Unesko.Poručuje da Dejtonski sporazum za sada nema alternativu iako nije idealan. Naglašava i da u daljoj perspektivi očekuje promenu granica na Balkanu.

Darko Tanasković je rekao da je pred nama Božić koji je najvažniji hrišćanski praznik, jer je reč o rođenju Isusa Hrista, ali da je najradosniji praznik Vaskrs.

„Između Božića i Vaskrsenja prelazi se jedan težak put, sve do Velikog četvrtka i Velikog petka kada su najtužniji dani i kada se sveće gase. Ako to prenesete na našu sudbinu, sudbinu našeg naroda i našu individualnu sudbinu u ovim godinama, ja mislim da je tu pouka kako treba imati taj ontološki optimizam – da treba verovati da će svakako doći bolji dani, a činiti sve ono što stvarno smatramo da je ispravno, a ne ono što činimo zato što mislimo da bi trebalo raditi iz nekog drugog razloga“, poručuje Tanasković.

„Tako važi i za nas – mi moramo da se borimo i kao Srbija i kao sprski narod i kao pojedinci za ono u šta verujemo i siguran sam da će doći u tom smislu bolji dani“, dodaje profesor.

Na pitanje kako Srbi dočekuju ovaj praznik i da li su ujedinjeni, Tanasković kaže da moramo priznati da nisu potpuno ujedinjeni.

„Ukoliko je sabornost jedna od najznačajnijih poruka svetosavlja, onda nju baš u potpunosti ne ispunjavamo i to u vezi sa nekim najznačajnijim pitanjima iz našeg naroda i naše sudbine“, rekao je Tanasković.

O kandidaturi Prištine za prijem u Unesko

Govoreći o mogućoj ponovnoj kandidaturi Prištine za prijem u Unesko, uprkos obavezi iz Vašingtonskog sporazuma da godinu dana neće aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama, Tanasković kaže da „znamo svi da oni ništa do sada nisu ispunili od onoga na šta su se obavezali i što su potpisali, sem nešto manje značajno ukoliko bi bili naterani spolja pod nekim velikim pritiskom“.

„Zato se ne treba ni iznenađivati što taj Vašingtonski sporazum, čija je sudbina sada prilično neizvesna, da bi njih obavezivao na bilo šta. Ja mislim da ukoliko budu imali unutrašnje snage, s obzirom na tu vanrednu političku situaciju u samoj Prištini, oni svakako imaju plan da pokušaju posle šest godina, od 2015. kada su prvi put pokušali da se domognu Uneska, zato što je to jedan od njihovih prioriteta“, ističe Tansković.

To se može očekivati ove godine, naglašava Tanasković i dodaje da je i kosovska ministarka kulture to najavila.

Na pitanje da li je Prištini pobeda Bajdena dala vetar u leđa, Tanasković kaže da je njegova pobeda svima u regionu koji računaju da su neki američki saveznici i štićenici dala vetar u leđa.

„Koliko će se to pokazati realno to ćemo tek da vidimo. Međutim, mislim da mi u Srbiji imamo razloga za oprez i da moramo uložiti sve napore da i sa novom američkom administracijom, bez obzira na to što znamo odakle ona potiče, ali u međuvremenu se mnogo toga promenilo, ipak uspostavimo što bolje radne odnose“, navodi Tanasković.

„Dejtonski sporazum za sada nema alternativu“

Posle Bajdenove pobede sve su jači zahtevi za revizijom Dejtonskog sporazuma. U jednom intervjuu Tanasković kaže da je možda snaga Dejtonskog sporazuma baš u tome što su sve tri strane nezadovoljne. Poziva se na Henrija Kisindžera da su najveći sporazumi upravo oni u kojima su sve strane jednako nezadovoljne.

„U situaciji u kojoj su zaista stavovi toliko suprotstavljeni, kao što je to slučaj sa Kosovom i Metohijom i Bosnom i Hercegovinom, jedino sporazum da su pođednako nezadovoljne sve strane može za izvesno vreme biti održiv“, naglašava profesor.Ističe da Dejtonski sporazum za sada nema alternativu. „Bez obzira na to koliko ima zahteva sa poznatih strana da se on menja, jednostavno Bosna i Hrecegovina ne bi opstala ukoliko bi Dejtonski sporazum, koji nije idealan ali je takav kakav jeste, bio suštinski ugrožen, a stalno ga pomalo ugrožavaju“, dodaje Tanasković.

Odgovarajući na pitanje možemo li očekivati promene granica na Balkanu, Tanasković kaže da je to teško reći i vrlo nezahvalno.

„Meni se čini da do trajnog rešenja na Balkanu, u nekoj prilično maglovitoj budućnosti, ne može doći ukoliko se granice uspostavljene posle Drugog svetskog rata, a posle toga menjane na jedan prilično proizvoljan način i uvek na štetu jednog naroda, pre svega srpskog, a neki misle i na njihov račun, ne budu promenile na način koji će obezbediti trajniju stabilnost. Ja u daljoj perspektivi očekujem promenu granica na Balkanu“, poručuje Tanasković.

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad 4 says:

  imaćemo granice tamo gde se zautave naši tenkovi,ili neprijaljski tenkovi, to je činjenica.bolje da se pobrinemo da budu naši tenkovi ti koji obeležavaju naše gani9ce, stvari su na balkanu jako jednostavne, ako osakatimo američke proksije ganice će biti tamo gde mi kažemo:)Mi ne treba da vodimo rat sa merikom mi treba da utucamo njihovo topovsko meso koje nas napada za njihov račun a amerika nema ni vremena ni namere da se angažuje ovde bitno na terenu to važi i za NATO oni imaju predstojeći rat sa rusijom i kinom i ne berujem da će uopšte puštati balkanske kerove sa lanca,.pošto sam sasvim siguran da će zapad izgubiti rat protiv istoka(da generalizujemio , jednostavnije je to)mi treb da se priorpemimo da posle njuihovog poraza očistimo dvorište od okupatora i konačno uspostavimo svoj suverenitet na našim pravno neotudjivim prostorima.NIKO neće ni prstom mrdnuti ako tako uradimo u pravom momentu i počistimo mafiju i teroriste koji glume države ovde.

 2. Gagi says:

  Dobar i bezbrizan zivot menja SVE. Svedoci smo da su proleteri sve zivo rasprodali da bi ziveli besplatno, uz minimalno zivotno zalaganje i licnu zrtvu. Nazalost,to se nastavlja i u ovim nasim danima,taj olos i dalje vedri i oblaci i rasprodaje imovinu koju nisu stvorili i za koju nisu zasluzni. Srbija je od 45-e devastirana i razrusena, sve sto smo imali je oteto i preseljeno u druge republike.Planski se radilo na urusavanju Srbije i njenih pobeda u sv. ratovima, nisu mogli da nas junacki pobede pa su nasli neradnike i hohstaplere da nas pobede iznutra. Taj neradnicki i hohstaplerski olos se toliko rasirio da vise nije moguce to ispraviti i suzbiti. Svi hoce da zive besplatno i na "foru", kako kazu, vazno je snaci se. U tom "snalazenju" granice se menjaju, naravno na nasu stetu jer "zivot nema alternativu". Danasnji Srbi su nejaki i prosti, naucili ih mangupi da je zivot samo jedan i sada, unici neka se snalaze kako znaju i umeju, neka i oni budu sluge onih koje smo puno puta pobedili. Strasno smo sruseni iznutra, nasi neprijatelji su nas dobro proucili i nepogresivo nadju najgore medju nama za svoje saradnike. Sta je danas SRPSKO osim imena, sve je otislo na dobos kafanskih pevaljki i "snalazjljivih" proletera,naroda koji je radio i stvarao nema nigde u ovim "promenama". Ide to ciklicno, prvo su rasprodali fabrike, pa rudna bogatstva i vodu, ma, sve ce da rasprodaju. Jedino nece moci da prodaju Hilandar, manastire na KiM su prodali, pre neki dan prodadose i energetski sistem Srbije siptarima na KiM. Dobise penzioneri neki dinar od te prodaje, nove fontane ce se tek izgradjivati i bice tek raznog izivljavanja. Uvazeni Profesor upozorava, castan i svestan covek, sta to vredi kada su ovi koji nas "vode" svetski digitalizovani klonovi koji nas vode u novu mentalnu okupaciju.

 3. Kosovac says:

  Malo po malo, mnogi sada pominju Donalda Trampa u pozitivnom smislu. Nadam se da su svesni sorošoidne opasnosti za ljudski rod, koja se eto kristališe u vidu Džoa Bajdena i instruktora.

 4. Miraš says:

  Tokom narednih 10 godina šta će se sve desiti? 1. SAD će slabiti zbog unutrašnjih neslaganja, istovremeno slabiće i u spoljnoj dominaciji nad svetom. Koliko još godina će držati bazu Bondstil? 3-4-5? 2. EU će biti sve slabija, njen uticaj će bledeti, manje će se pitati na Balkanu. 3. Najveća nepoznanica je budućnost Turske, a koja je takodje uticajna na Balkanu.

 5. I Love persida says:

  Ovo u prevodu ukratko može da znači brisanje i raspodela srpskih tradicionalnih granica. Srbija do Beograda i Nazad? Mi valjda pristajemo a sve u smislu očuvanja mira i sloge sa ostalim narodima i narodnostima i time osiguranje donacija MMF-a srpskom budžetu za opstanak vlasti i vladavine prava manjina u srbiji, ovo otvara dalju daradnju sa SZO i njihovih investicija u razvoj kovida u srbiji. Valjda je to, to? Oni valjda hoće reći:"Sve smo vam promenili pa valjda možemo i granice, nekako izgledate široko?"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *