„Recnuo“ druga nožem, pa mu zabranio da kaže roditeljima

„Recnuo“ druga nožem, pa mu zabranio da kaže roditeljima

8 maja 2014

skola nasiljeA. R, učenik Osnovne škole Milan Đ. Milićević, koja se nalazi na Medakoviću 3, izboden je nožem na putu od škole do kuće, a majci je rekao da je pao i posekao se na staklo.

Kada ga je majka odvela u Dom zdravlja, lekari su utvrdili da su povrede nastale od noža. Srećom, povrede nisu opasne po život.

Odmah po saznanju da je dečak povređen nožem obaveštena je policija, a istraga je u toku.

A. R. je, u neposrednoj blizini škole, vraćajući se kući posle časova, naišao na grupu od sedam učenika ove škole. Neki od njih su započeli razgovor o noževima, na šta je jedan izvukao iz džepa nož, najverovatnije “skakavac” i njime ubo A. R, bez upozorenja i bez ikakvog vidljivog povoda. Jedan od prisutnih učenika je posvedočio da nije bilo nikakve svađe, niti tuče, nego da je A. R. u jednom momentu samo viknuo. “Svi su se uskomešali i videli da je njihov drugar uboden”, kaže za Blic zamenik direktora Milan Krstić.

Kada je A. R. pitao počinioca zašto je to uradio, ovaj mu je odgovorio da se samo šalio i da nije hteo da ga toliko povredi, nego da ga samo malo “recne”.

Većina prisutnih su se uplašili i pokušali da očiste ranu ubodenog A. R., osim jednog, koji ga je zastrašivao da ne kaže roditeljima šta se zaista dogodilo. Ubeđivao ga je da kaže da se posekao na žicu, zbog čega je povređeni, kada je otišao kući, majci ispričao da je pao na staklo.

Dečak je iz doma zdravlja hitno prevezen na Institut za majku i dete.
Iz Instituta su potvrdili da su primili osnovca A. R. sa povredama natkolenice.

„Dečak je imao posekotinu na levoj natkolenici, koja nije ni duboka i velika. To je ušiveno i on je pušten na kućno lečenje“, kaže Radoje Simić, portparol Instituta za majku i dete.

Očigledno je da pojedini mediji pokušavaju da čitav slučaj predstave kao dečiju igru, odnosno nesrećan slučaj, što je daleko od istine, jer prema rečima majke, bezbednost u školi je odavno ravna nuli, iako su roditelji bezbroj puta pokušavali da utiču na direktora da uradi nešto ozbiljnije po tom pitanju.

Ovo je već drugi slučaj vršnjačkog nasilja u poslednjih mesec dana. Bilo je i nanošenja teških telesnih povreda, dok je ovoga puta žrtva imala mnogo sreće. Kako su naglasili lekari, da je nož pogodio arteriju, u roku od 15 minuta bi došlo do smrtnog ishoda.

Sada je na potezu Više javno tužilaštvo, u čijoj je nadležnosti pokretanje krivičnog postupka protiv maloletnih lica, a roditelji povređenog učenika očekuju od uprave škole da, do kraja školske godine, garantuje bezbednost njihovom sinu.

“Nije bilo slučajno. O kakvoj slučajnosti može biti reči, kada maloletnik nosi sa sobom “skakavac”? Po mom dubokom uverenju, izvršeno je i podstrekavanje maloletnika da izvrši delo, ali to ostaje na tužilaštvu i sudu da utvrde”, kaže majka, povređenog A. R.

Treba pomenuti i to da su u ambulanti koja se nalazi u neposrednoj blizini mesta događaja, a u koju je povređeni učenik odmah otišao, odbili da mu ukažu prvu pomoć.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoki says:

    Zao mi je sto tek sada vidim ovu vest jer ih ima mnogo vezano za tu skolu a nema nikakvih vesti po novinama. Zivim pored navedene skole i definitivno mislim da nema gore skole u Beogradu od ove. Sudeci po deci koja je pohadjaju vise od 50% su napustena, bahata i zlobna deca sto verovatno polazi i od kuce i samih roditelja. Stanari su se cesto zalili na uznemiravanje od te dece, kad kazem uznemiravanje da zanemarimo graju i vrisku deca moraju da se igraju ali ovo nisu igre ovo su psovke, vredjanja, tuce motkama, vredjanje vrsnjaka, vredjanje stanara ako im se neko obratai sa pitanjem sta traze van skolskog dvorista u vreme skole ispred tudjeg prozora onda te iste stanare gadjaju kamenjem i stapovima i prete. Decu nom stop vidjamo kako se tuku sto u dvoristu sto ispred dvostista, nozevi da se nose to nije tajna pre par godina je bio slucaj da je dete drugo dete mladjih razreda okrzlo dok je pokazivalo noz to nigde u medijima nije bilo. Do direktora se ne moze doci ako nekoga i uspes da nadjes u skoli odgovor je pa mi tu ne mozemo nista kada su im roditelji jos gori. Ok vi ne mozete zovite policiju pa nek pritvore roditelje i nek ih udare po dzepu ako vec skola nije sposobna jer jasno pise na ministastvu prosvete skola nije samo za obrazovanje vec i vaspitanje deteta ako ga vec roditelji nisu vaspitali nek to uradi skola uz pomoc centra za socijalni rad i policije. Kamo srece da se potegne kampanja da u svim skolama bude obaveza da svaka prijava i najmanjeg nasilja sto fizickog sto verbalnog bilo to jedna rec od koje sve kasnije pocinje bude sankcionisana. Da se vrati stari Zakon da dete moze biti izbaceno iz skole i prebaceno u drugu skolu ako i tamo napravi isto zabraniti mu drzavno obrazovanje pa nek roditelj placa privatno ako ima novca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *