РЕДАK СНИМАK ТИТА! Ево како је говорио о Kосову – предвидео све што се дешава данас (ВИДЕО)

REDAK SNIMAK TITA! Evo kako je govorio o Kosovu – predvideo sve što se dešava danas (VIDEO)

25 decembra 2022

U hotelu Breza završen je razgovor Josipa Broza Tita sa političkim aktivom pokrajine, izvestila je 1975. godine TV Priština.

Predsednika Tita je pozdravio predsednik pokrajinskog komiteta Saveza komunista, koji je rekao da je politička situacija na Kosovu povoljna i da je stvoren nov optimizam, sa osećajem sigurnosti u socijalnom i nacionalnom razvoju.Tito je govorio o strategijskom položaju Kosovu i šta je o njemu čitao u stranoj štampi.

– Kosovo se nalazi, kao i Jugoslavija, u političkom i geografskom položaju i možemo da kažemo neuralgičnom, jer sam ja to utvrdio na osnovu čitanja stranih novina i štampe, koji sada prorokuju da će Jugoslavija imati velikih neprilika sa Kosovom i to je sada tamo najvažnije. Ja mislim da izvesnih razloga ima, ali oni zaboravljaju da smo mi takve i još teže stvari rešavali, bili dosledni u svom radu, raspeće svakog pokušaja koji bi nam narušio bratstvo i jedinstvo. No, bratstvo i jedinstvo nije dosta propovedati na Kosovu nije dosta ako nema materijalnog blaga. Umesto da idete napred, vi ne samo da stagnirate, vi idete nazad – ukazao je Tito.

Prema Titovim rečima, zaostajanje Kosova koristili su razni elementi i strani faktori. On je istakao da dobar geografski položaj odgovara raznim inostranim interesima, koji bi u te svrhe iskoristili njegovo ekonomsko zaostajanje.

– Mi to moramo preduprediti da im izbijemo taj adut iz ruke, da učinimo sve što možemo da bi se Kosovo moglo brže razvijati. Vi imate veliko potencijalno bogatstvo, koje je potrebno čitavoj Jugoslaviji – istakao je Tito.

Kosovske elektrane su loše radile, ne onako kako je maršal želeo. Pozivao je i na odgovornost kadra i dovođenje novih ljudi.

– Ja znam, kod vas imate ove velike elektrane i one su često u zastoju i kvaru. Šta je to sada, u čemu je stvar? Kada je najkritičnije vreme, energetika nije mogla da se preliva u druge republike, opštine, Makedoniju, Crnu Goru, koje su jako zainteresovane da tu vašu energetiku koriste. Crna Gora zbog aluminijuma, Makedonija uopšte. Treba da vidimo da li vam trebaju novi kadrovi… To je ogroman gubitak – poručio je on.

@mr.bluesfull

#srbijatiktok🇷🇸 #serbia🇷🇸 #fypシ゚viral #serbia #fypシ #balkan #deki #srbija #freedom #kosovo #tito #yugoslavia

♬ original sound – Jovan Popovic

– Jugoslavija ima mnogo neprijatelja. I iznutra i izvana. Svi ti neprijatelji imaju jedinstveni cilj – ne samo da Kosovo podriju, nego da na Kosovu nađu mesto za destruktivni rad da bi time podrili Jugoslaviju. Zato kažem da je pitanje Kosova pitanje čitave naše Republike Jugoslavije, ne samo Srbije. Tu je vaša velika uloga, obaveza i dužnost – istakao je Tito.

– Imate vi suseda ovde Albaniju. Dobro je jer ste doprineli da su odnosi bolji sa Albanijom nego pre par godina. Doduše, ne odogovaraju im sve naše želje i ponude da im pružimo bratsku ruku da idemo zajedno dalje i zajedno sarađujemo. Situacija je bolja, barem na ekonomskom polju – naglasio je dalje.Sedamdesetih se u Beogradu šaputalo da će se posle maršalove smrti početi sa razbijanjem Jugoslavije. To je Tito naslutio aprila 1975.

– Ali vidite, Kosovo i Albanija, to su dva elementa kojim kalkulišu razni neprijatelji Jugoslavije vani. Vrlo uporno time kalkulišu. Treba da gledamo da pošto su interesi Albanije isti kao i naši, da sačuvamo naše nezavisnosti. Meni se čini da su rukovodioci Abanije shvatili ulogu Jugoslavije po pitanju velike važnosti i za nezavisnost Albanije. Mi smo zaleđe Albanije. Mi možemo imati najbolje odnose. Možete da primetite da sam odavno prestao da odgovaram na klevete i psovke iz Albanije. Doći će vreme kad će oni videti da to ne valja. Nećemo to raditi ni u budućnosti. Uvek moramo da nastavimo ka boljim odnosima – istakao je Tito.

Tito je izneo i svoje viđenje Albanije i Jugoslavije na Balkanu.

– Na Balkanu Jugoslavija i Albanija imaju ogroman značaj za smirivanje. Naši zajednički interesi su toliko veliki da verujem da će albanski rukovodioci i vođe to videti da će stanje biti kao prvih godina posle rata. Tako da vi i u samoj svojoj pokrajini u odnosima sa Albanijom imate veliku ulogu – naglasio je on.

On je nastavio o stranoj propagandi i centrima iz koje dolazi.

– Znam za slučaj letaka, verujem da su to pojedinci i male grupice. Ali, ne bih se ja zadržao samo na tome da samo to verujem. Ja bih malo ipak dublje išao, da vidimo ko stoji iza toga. Vi kažete da dolazi preko Beča, iz inostranstva. Ja verujem da dela koja se pripisuju Albaniji ipak dolaze iz vana, da bi pokvarili odnose između nas i Albanije – poručio je Tito.

KOMENTARI14 komentara

 1. Cp6a says:

  Eh, kakvo nevinašce. Uteče mi suza iz oka.

 2. Miroslav says:

  Kako Tito nije rekao da Srbi u Hrvatskoj zaslužuju barem autonomiju nakon ustaškog genocida počinjenim nad Srbima.

  • RASPUCHIN says:

   Po odlukama "ZAVNOH"-a 'rvaCka je formirana kao federacija Srba i 'rvata i samo je kao takva mogla postojati i kao takva je bila u sastavu SFRJ sve do Tuđmanovog "božićnog" ustava koji je donio uz podršku Njemačke i Vatikana. 'rvaCka je osuđena na propast , naravno u slučaju da Rusija sruši NATO i e"U" a svi su pokazatelji da će se to dogoditi.

  • says says:

   Smeće jedno ogromno zajedno sa srpskim dupeliscima generalima koji su mu se prodali i izdali svoj narod.

   • Svevid says:

    On je bio jedna od mnogih belosvetskih bitangi. Ništa nije predvideo već je znao. Sprovodio je namere gore pomenutih što traje i dan danas.

 3. spira says:

  Ko piše ove budalaštine o ovom srbomrscu?

 4. p says:

  Zlikovac, koji je sve cinio da unisti Srbiju. Sa svojom teroristickom organizacijom zvanom Komunistickom partijom. Koja je sve do 1944 bili su na spisku teroristicke organizacije. Odluke AVNOJ-a bili seu nelegitimne, jer su ih doneli teroristi. Nikada nisu birani, niti su imali mandat. Zlo je u tome sto te ideje i dalje vladaju u Srbiju, preko neokomunista.

  • Velika Metla says:

   r, znaš ko je samo gori od njega bio za Srbe ? Srpski komunisti.

 5. rade says:

  Sta ces ocekivati od jednog prikrivenog ustase.

 6. SiNiša says:

  To je i planirao i omogućio antisrbskim Ustavom iz 1974.

 7. Gagi says:

  Nisam odavde pa zbog toga nisam najbolje upoznat, kako se zavrsilo ono nasrtanje sa glogovim kolcem na "kucu cveca". Tada je i neki major, danas poznata tv licnost, hteo ove prve da strelja mitraljezima i odbrani delo i lik njegovog vodje. Eto ih udruzenih vec deset godina na vlasti, danas zajedno gostuju po tv kanalima i ispiraju nam ovo malo neispranog mozga.

 8. djedo mraz says:

  Ovaj je pricao i radio isto kao stro vucic sada prica iradi i vidi slucajnosti i sada u Srbiji ima puno kvarova u elektricnim centralama.Ovaj sepavi ustaski zlocinac je poslije ovoga napravio ustav iz 74-e kojim je sahranio Srbiju,a vucic briselski sporazum.Ustasu jos uvijek cuvamo u kuci cvijeca,a ovoga iz cipuljica iz bosne drzimo na vlasti,a u stvari nema nikakve razlike izmedju njih,a mozda je ovaj iz cipuljica veci ustasa od sepavog joze posto je 95-e izdao i Srbe iz Krajine i priznao ustasku hrvatsku poslije progona Srba.

 9. michael pan says:

  To je njegov projekat, zemlja mu kosti izbacila.

 10. Baki says:

  Ovaj je unizio srbski narod i treba ga izbaciti u Jadran da nam svane jednom !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *