Referendum o sporazumu?

Referendum o sporazumu?

21 aprila 2013

VladaSRBVlada Srbije u ponedeljak bi trebalo da potvrdi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji je u petak u Briselu parafirao premijer Ivica Dačić, ali postoji čak i mogućnost da se o njemu izjasne građani na referendumu, pišu „Novosti“. Iako su u nedelju pečat na taj dokument „udarili“ vrhovi ključnih partija vladajuće koalicije, koji su podržali predloženi tekst, lider naprednjaka i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nije isključio ni opciju opšteg izjašnjavanja o tom tekstu, ako se „ne uspostavi narodno jedinstvo“.

Pošto Dačićev kabinet usvoji tekst, on bi najkasnije do četvrtka trebalo da se nađe u Narodnoj skupštini. U međuvremenu, državni vrh konsultovaće se sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, koji odbijaju plan Ketrin Ešton. I upravo je tu novi zaplet napetog kosovskog trilera. Jer, ako naši sunarodnici odbiju da primene sporazum, nije isključeno ni oragnizovanje referenduma.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, ne isključuje mogućnost referenduma i dodao da je spreman da sa svima razgovara, sa opozicionim strankama, ali ne i sa onima koji uslovljavaju i prete.

Dva sata pre naprednjačke sesije predsedništvo SPS jednoglasno je podržalo parafiranje briselskog teksta. Premijer Srbije i lider socijalista Ivica Dačić ponovio je da Beograd nije priznao Kosovo, “već je sačuvao ono što se sačuvati moglo“. On je još dodao da
je uveren da će većina poslanika u parlamentu podržati sporazum, nakon što ga prethodno prihvati i vlada, navodeći da sada treba da idemo ka konačnom rešenju za KiM za šta će nam biti potrebna pomoć Rusije, ali da on nije za raspisivanje referenduma.

Sporazum je podržalo i predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije.

– Prilike za bolji sporazum propuštene su pre deset ili petnaest godina. U Briselu je ostvaren maksimum. Da se sa sporazumom i dalje čekalo, pozicija Beograda bi bila još gora. Ni ovo nije idealno, ali se obezbeđuje trajan mir i stabilnost na Kosovu i maksimalna zaštita prava Srba – poručio je Mlađan Dinkić, lider regionalista.

Za razliku od glavnih aktera u vlasti koji brane sporazum, DSS je pozvala predsednika Srbije i Vladu da podnesu ostavke i zatražila hitno raspisivanje referenduma. Oni će danas Dačićevom kabinetu predati svoje zahteve.

– Nećemo odustati od protesta dok se sever Kosova ne vrati pod upravu Srbije. Narod mora da se izjasni i jasno kaže šta misli, a ne šta misli naša potkupljena politička klasa. Srbija je imala svoje nadležnosti na severu Kosova, a sada su ih preneli kao neku stvar u drugu državu. Izručili su ih Hašimu Tačiju i sada ih obmanjuju da će im biti bolje – poručio je Slobodan Samardžić potpredsednik DSS.

Poslanička grupa „Zajedno za Srbiju“, čiji je šef Dušan Petrović, ocenila je da parafiranje sporazuma otvara prostor za evrointegracije i suštinsko uređenje odnosa Srba i Albanaca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *