Referendum u Škotskoj

Referendum u Škotskoj

10 septembra 2014

Boris KnezevicPiše: Boris Knežević

Nakon što su rezultati poslednjih istraživanja javnog mnjenja u Škotskoj pokazali da postoji realna mogućnost da na referendumu 18. septembra većina Škota glasa za samostalnost u odnosu na ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, u Londonu se digla „kuka i motika“ ne bi li se kako sprečio raspad imperije koja pod ovim imenom postoji već puna tri veka.

Za razliku od nekih davnih prošlih vremena, kada su česte pobune škotskih gorštaka rešavali kombinacijom podmićivanja lokalnog plemstva i upotrebe brutalne sile, Englezi se u borbi za spas Velike Britanije danas oslanjaju isključivo na prvi deo ovog oprobanog recepta. Kao i za vakta legendarnog Vilijema Valasa, i danas se Škotima nude razne povlastice da bi odustali od samostalnosti, a sudeći po onom šta je zvanični London spreman da im pruži u slučaju da na referendumu kažu „Ne“, skoro da bih se mogao opkladiti kako i od ove priče o „vaskrslom“ škotskom kraljevstvu neće biti ništa! Jednostavno, Englezi znaju kako se završavaju poslovi, a viševekovno iskustvo kolonijalne sile pokazalo im je da nepotkupljivih idealista uvek ima znatno manje od pragmatika koji će zbog trenutnog komfora zaboraviti velike teze o „svetosti“ krvi, tla i nacije.

Doduše, Englezi su ovoga puta spremni da za nastavak vernosti Škota britanskoj kraljevskoj kruni zaista daju mnogo. Ministar finansija Džordž Ozborn, inače zadrti konzervativac i „unionista“, Škotima je pre nekoliko dana obećao kule i gradove ukoliko glasaju protiv nezavisnosti. Od značajno većih ovlašćenja u vođenju poreske politike, povećane fiskalne autonomije, veće kontrole nad javnim rashodima i stopama izdvajanja za socijalna davanja, pa sve do političkih ustupaka koji Škotsku, praktično, čine samostalnom državom. Međutim, uslov je da niko u Edinburgu i ne pomisli da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Ujedinjenog Kraljevstva. Tako to rade ozbiljne države. S druge strane imamo BiH.

Dakle, kada u ovoj nakaradnoj i navrat-nanos sklepanoj tvorevini, koju samo izrazito maštoviti ljudi mogu nazvati državom, počnu priče o samostalnosti entiteta i kako će Republika Srpska, pre ili kasnije, organizovati referendum o otcepljenju od BiH, iz Sarajeva ne stižu mudre i državničke poruke koje bi Srbe naterale da se zamisle koliko bi im se isplatila nezavisnost. Umesto da nezadovoljne pokušavaju da „potkupe“ još većom državnom decentralizacijom i širim ovlašćenjima, iz „šehera“ se stalno nešto preti i kao da na sve moguće načine pokušavaju da Srbe, ali i Hrvate, što više udalje od ideje o mogućnosti bilo kakvog zajedničkog života!? Samo neka tako nastave! Nije da mi je nešto krivo.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *