MEDIJI U REGIONU: Jovanka Broz i opasna vladarka i tragična ličnost

MEDIJI U REGIONU: Jovanka Broz i opasna vladarka i tragična ličnost

20 oktobra 2013

Jovanka BrozVećina medija u regionu prenela je danas kao jednu od udarnih, vest o smrti udovice bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanke Broz, nazivajući je „kraljicom komunističke Jugoslavije“, „opasnom vladarkom iz senke“, ali i tragičnom ličnošću, koja je poslednjih 30 godina provela izolovana i zaboravljena.

Hrvatski „Jutarnji list“ objavio je vest da je „otišla nekadašnja kraljica komunističke Jugoslavije“, koja je „svojom pojavom i tragičnim životom najbolja personifikacija te nesrećne zemlje koja je nestala u vihoru krvavog rata“.

„Mlada, jedra partizanka nakon blistave ratne pobede i zauzimanja vlasti postaje supruga već tada harizmatičnog partizanskog vođe i „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“ gotovo 30 godina starijeg. Ideološki idealna bračna kombinacija za državu koju je on osmislio – on Hrvat, ona Srpkinja“, ocenjuje „Jutarnji list“.

Navodeći da je priča o Jovanki Budisavljević, prvoj dami među drugaricama i prvoj udovici Jugoslavije, fascinatna i gotovo holivudska, zagrebački list je opisuje kao „Pepeljugu komunizma: od ličkog čobančeta i partizanske bolničarke do kraljice iz bajke kojoj je svet bio pod nogama, da bi se kasnije pokondirila i pala u političkim spletkama kojima nije bila dorasla, da bi u starosti završila kao tragična ličnost i paćenica“.

„Nesrećan završetak kraljice zemlje koja je odavno nestala“, zaključuje hrvatski list.

Navodeći biografiju Jovanke Broz, agencija Hina podsestila je da je ona poslednje decenije života provela u samoći, gotovo se ne pojavljujući u javnosti i održavajući lične kontakte samo sa najužom rodbinom i nekoliko bliskih prijatelja, ali ne i sa potomcima Josipa Broza Tita.

Isti komentar iznosi u prvi plan i „Dnevni avaz“, navodeći da je, kao neposredan svedok cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, Jovanka Broz uvek bila predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja.

„Jovanka se međutim držala u ekstremnoj povučenosti i retko je davala intervjue. Mnogi su mislili da je njen povučen život posledica velikih problema kroz koje je prošla od smrti supruga kada je cela njena imovina nacionalizovana i kada je stavljena u kućni pritvor. Objavljeno je da živi u skromnim uslovima, a tek je 6. jula 2009. godine posle gotovo 30 godina, dobila lična dokumenta“, podseća sarajevski list.

Vest o smrti Jovanke Broz slovenačko „Delo“ objavilo je, uz veliku fotografiju, pod naslovom „Opasna vladarka iz senke ili tragična žrtva?“, uz komentar: „Umrla je najpoznatija i najmisterioznija žena socijalističke Jugoslavije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *