РЕГИОН СЕ ТРЕСЕ: Хрвати открили план СРБИЈЕ И ШИПТАРА!

REGION SE TRESE: Hrvati otkrili plan SRBIJE I ŠIPTARA!

26 februara 2019

Procureo je sporazaum između tzv. Kosova i Srbije, informacija je koju je objavila IBNA (Indipendent Balkan News Agency).

Sporazum se počeo deliti na društvenim mrežama, prenosi Balkaneu.Pravo korištenja od 99 godina

Prema navedenom sporazumu Mitrovica će dobiti status slobodnog grada, dok će rudarski kompleks Trepča, za kojeg se procenjuje da ima prirodne resurse u vrednosti od 500 milijardi eura, dobiti poseban status.

Poseban status će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineske konzorcije koji će dobiti pravo korištenja rudnika u vremenskom periodu od 99 godina. Prema sporazumu koji još nije potvrđen 15 posto profita će ići Mitrovici, 35 posto će dobiti Srbija, dok će 50 posto profita ići direktno u proračun Kosova.

Energetski sektor

Opština Preševo koja se nalazi na jugu Srbije u potpunosti će pripasti Kosovu, dok će opšina Bujanovac dobiti status posebnog okruga. Prema nacrtu sporazuma, taj grad će imati tročlano veće i skupštinu u kojoj će se nalaziti 30 zastupnika. Proračun tog grada zajednički će finansirati Srbija, Kosovo i Evropska Unija. Grad će dobiti status bescarinske zone.

Vojna baza “JUG” u Cepotinu postaće američka baza. Međutim, ona će biti mešovita. U njoj će se nalaziti 1700 vojnika, među kojima će biti 50 posto Srba i 50 posto Albanaca. Baza će imati civilni nadzor i savetodavni status. Koridor 10 će biti pod zaštitom NATO u razdoblju od 15 godina, dok će se sve strane slobodno moći kretati.

Kada je reč o elektroenergetskoj mreži, 75 posto elektroenergetske mreže će pripasti Kosovu, dok će 25 posto pripasti Srbiji zbog povezanosti. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Nemačka.

Pećka patrijaršija i srpske crkve na Kosovu će dobiti poseban status na Kosovu.

Implementacija od 1. decembra

Očekuje se kako će ovom sporazumu osiguranje biti Veće sigurnosti UN, Evropske unije i NATO, pa se očekuje kako će sporazum biti završen do 15. maja 2019. godine. Kako navodi Balkaneu, konačni sporazum trebao bi biti potpisan između 28. juna  i 13. jula 2019. godine. Parlamenti obe zemlje trebali bi da ratifikuju sporazum do oktobra 2019. godine i izmeniti ustave zemalja, dok bi implementacija počela 1. novembra 2019. godine.

Objavu dokumenta nisu komentarisale vlasti u Prištini. Jedino je reagovao vođa Partije samoopredeljenja Albin Kuri koji je napao Hašima Tačija i njegov plan.

“Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsednik uradio je da trguje sa Kosovom,“ rekao je Kurti.

(danas. hr)

KOMENTARI6 komentara

 1. PRVA LINIJA says:

  ZNACI TIHA OKUPACIJA SRBIJE... PA DOBRO, IDEMO IZ POCETKA... PRVA USTANICKA PUSKA, ORGANIZOVANJE OTPORA PRVO PO MANJIM MESTIMA GDE OKUPATOR IMA MANJE VOJNIKA A ONDA PO VECIM GRADOVIMA UZ NAPADE NA GARNIZONE I MAGACINE NAORUZANJA DA BI SE OPREMILI NARODNO OSLOBODILACKI ODREDI... OVAJ NAROD IMA SLAVNU ISTORIJU A SAD JE DOSLO NASE VREME, VREME DA I MI DAMO SVOJ DOPRINOS SLOBODI I PRAVDI... OBZIROM DA SMO JOS 1941 OZNACENI OD NEMACKOG VISOKOG OFICIRA KAO ,,POBUNI SKLONON NAROD" SAD CEMO IMATI PRILIKU DA PONOVIMO I DOKAZEMO NAPISANO... BOLJE RAT NEGO PAKT... BOLJE GROB NEGO ROB... ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU... OVAJ NAROD JE UVEK ZNAO KAKO DA POSTUPA SA IZDAJOM I IZDAJNICIMA... IMACEMO PRILIKE DA UTVRDIMO GRADIVO... I MI I ONI... OLOSI...

  • padre says:

   Ma kako da ne, i Rusija se složila sa time, samo su je kasno obavestili!

 2. Milan says:

  IBNA Indendent Balcan News Agency LTD, u prevodu "Nezavisna balkanska novinska agencija". Agencija je sa znakom EU, dakle globalistanska je, a nezavisni su MALO SUTRA. Objavljuju od 20.03.2013. godine, a centar im je u Burgasu Bugarska. Glavni i odgovorni urednik je Spiros Sideris. Urednici su: Lida Filippakis, Hari Stefanatos, Edison Kurani, Mladen Dragojlovic, Clive Leviev-Sawyer, Zacharias Petrou, Naser Pajaziti, Elton Tota, Milos Mitrovic, Manolis Kostidis, Maria Psara, Thanasis Gavos, Daniel Stroe, Medina Malagić, Kyriacos Kyriacou, Adnan Prekic, Marija Avramovic, Giannis Agouridis. Pokrivaju sledeće zemlje: Albania, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, North Macedonia, Greece, Kosovo, Montenegro, Romania, Serbia, Slovenia, Turkey.

 3. Nika says:

  Kako samo naprasno izbaciše Rusiju iz deobe plena, koju su pre nekoliko dana Vučićevi mediji ugurali u lešinare. Znaju manipulatori da im narod ne veruje, jer im je Rusija jasno stavila do znanja da se pitanje Kosova i Metohije može rešavati samo u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB OUN. Sad najavljuju da će to rešiti kroz izmene ustava, što su već pripremili, i kad izvrše akt veleizdaje nezapamćen u svetu Rusija i Kina više neće imati pravnog osnova da brane Srbiju u UN.

  • Slobodanka says:

   U naslovu treba da stoji: ... Hrvati otkrili plan EVROPSKE UNIJE, Srbije i tkzv. Kosova. Nije verovatno da ovakav konkretan plan-sporazum postoji bez znanja Brisela, a u sprovođenju tog rešenja Vuči i Tači su lutke poslušne Evropskoj uniji. Ne branim ih, nego nije moguće da su samo njih dvojica crtali ovo. Zatim ko još može naivno da veruje u neutralnost Brisela u rešavanju kosovoskog pitanja. A u Briselu u poledjini Mogerni mora da asistiraju stručnjaci iz SAD. Znamo da ni Evropska unija nije nezavisna, nego da i oni u mnogo čemu slušaju SAD. ... Pre više od 10 godina mediji su pisali da je Soroš zainteresovan za preuzimanje Trepče tj. za kupovinu Trepče za simboličnu sumu. Odnosi u svetu su se odtad promenili, pa je "napredak" u ovoj varijanti da su ubacili bar Kinu, a ponekad ubacuju i Rusiju. Ali ovo rešenje smrdi u otimačkom globalističkom i u EU-ropskom stilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *