РЕГИОН У ШОКУ: Американци хоће да цепају Македонију?! (ВИДЕО)

REGION U ŠOKU: Amerikanci hoće da cepaju Makedoniju?! (VIDEO)

8 februara 2017

us-macedonian-flag

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije bilo je primorano da uradi ono čemu se uopšte nije nadalo.

Zatražilo je – preko svoje ambasade u Vašingtonu – zvanično razjašnjenje Stejt departmana povodom izjave kongresmena-republikanca Dejne Rorabahera, člana potkomiteta za evropske poslove spoljnopolitičkog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD, da je Makedonija neuspela država čiju teritoriju treba da podele susedne zemlje.

Skopsko ministarstvo je ukazalo da su Rorabaherove reči izazvale veliku uznemirenost u Makedoniji i u regionu. Takođe: da su razbuktale nacionalističku retoriku „u susedstvu“ (čitaj: Albaniji).

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je izrazilo očekivanje da će Stejt departman jasno izraziti svoj odnos prema Rorabaherovoj izjavi, odnoso – „potvrditi svoju (dosadašnju) politiku prema Makedoniji i Balkanu“.

Evo od čega je sve počelo.

Uticajni republikanac je u intervjuu albanskom VisionPlus (iz Tirane) rekao da je stvaranje Makedonije kao države doživelo neuspeh i da su se sada stvorili svi uslovi da ta država bude podeljena između njenih suseda, uključujući Kosovo i Bugarsku.

„Smatram da Makedonija nije država. Žao mi je, ali nije država. Toliko su podeljeni da nikada neće biti u stanju da funkcionišu zajedno. Zato makedonski Kosovari i Albanci treba da postanu deo Kosova. Dok ostatak države treba da postane deo Bugarske ili bilo koje druge države s kojom tvrde da su u srodstvu”.

Kada je bio upitan da li administracija predsednika Trampa podržava njegovu ideju, Rorabaher je izjavio da ima uticaj na američku spoljnu politiku i da će se u budućim zasedanjima komiteta raspravljati o promeni granica na Balkanu.

„Imam uticaj na tvorce spoljne politike SAD. Ja sam predsedavajući u potkomitetu komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma koji se bavi tim delom sveta. Imaćemo saslušanja (zasedanja) u narednim mesecima. Jedno od pitanja o kojima će se raspravljati je promena granica na način koji bi imao smisla i doneo mir na Balkan”, kazao je kongresmen.

Na kraju, kongresmen je dodao se SAD ne plaše ruskog uticaja na Balkanu.

 (fakti.org)

KOMENTARI11 komentara

 1. kuka says:

  Makedonija neuspela država? A Albanija uspela? I "Kosovo"? Evo mog kontrapredloga: da mi lepo izdelimo one koji prave probleme na Balkanu, Albaniju i "Kosovo" izmedju susednih država. Srbiji da se vrati "Kosovo" i veći deo Albanije, zajedno sa njenom starom prestonicom Skadrom, Crnoj Gori i Makedoniji po pola od onog što ostane.

  • Za Srbiju says:

   Odličan komentar. Slažem se.

   • TANKOSAVA says:

    NIJE TACNO STO KAZE RUSKI SLEPI MONAH SA SVETE GORE POD 1 - ON KAZE VLADAR SRBIJE KOGA JE BOG OBELEZIO JE SOTONA nije tacno i gde kaze za Vucica. 2- SOTONA JE IZDALA SVE I SADA CE IZDATI KOGA JE TU DOVEO. njega nije doveo niko pobedio je na izorima. 3- SLEPAC KAZE DA CE ON BITI PRVI KOJI CE ROBIJATI ma puni su zatvori. 4-kaze slepac da ce njegove loviti a njega i brata zatvoriti , brat ce se obesiti a sotona ce sam sebe ujedati i stavice ga u ludacku kosulju koja ce ga udaviti.. SLEPAC NEKAZA ZA VUCICA VEC MOZE DA SE TUMACI RAZNO

 2. Pirus says:

  Ovaj rora sigurno pre ove izjave dobro se nafiksao drogom pa mu se pomutio pamet i nije znao sta prica.Da su ga pitali gde je Makedonija geogravski sigurno bi rekao negde u indiskom okeanu,jadnik i budala.

 3. Zoran says:

  To majstore...Tako bi bilo posteno

 4. sergej says:

  @Pirus pa ta lokacija bi i odgovarala.Da ne bi 92 Ameri vam ne mogu da izmisle naciju kao Muslimanima naj gore je biti loš klon a u principu ništa.

 5. dragan says:

  Makedonac se nije nikad smio okrenuti protiv Srbina brata. Da je ostao sa Srbinom lako bi se dogovorili o federaciji i onda zajedno nastupali za oslobodjenje Republike Srpske, Republike Srpske Krajne i Srpske Crne Gore

 6. darko says:

  NISTA CUDNO VELIKA ALBANIJA I DALJE POD AMERICKIM UTECAJEM SE SIRI NA REDU JE JUG SRBIJE CRNA GORA I OSTALO SVE PO PLANU RADE I TO JE TO UIZ BLAGOSLOVO AMERICKIH FASISTA I NATO PAKTA NARAVNO

 7. Macedonian Worior says:

  Ma neka lupeta covek sta god hoce jer im e vruce iz pod nogama, posto klize im citav Balkan kroz ruke jer svi se vrte prema Rusiju i obidinjenje SVESLOVENSKIH naroda , pa guraju sve nas u vakvih kvazi podelbe dabi stvorili trojanskog konja na Balkanu od san albanaca t.s stvaranje VELIKU ALBANIJU jer ameri smatraju da ce tako da imaju uticaj na Balkan , ma da to nikad nece ni biti, i ostace im pusti san KOSOVO ce se vrati tamo gde pripada samo treba malo strplenje , a isto i kod nas u Makedoniji i svi cemo se obediniti preko EVROAZISKOG PAKTA koj e na pragu ostvarenja ... Ovo inace prestavlja politicki udar na Pravoslavlje , jer vera im smeta na vladarima iz senke da formiraju Novi Svetcki Poredak i da ne ulazim dublje kroe nam granice nove da bi nas oslabili i porobili , no neznaju da mi smo mnogo strplivi i mirotvorni sve dok ne se predze preko granice ,a sta se tice albancima , oni sami albanci ni su svesni da su kao bubrega u loju obvitkani sa Pravoslavnih zemalja i da ovo sto rade ameri i izazivaju Pravoslavne na vojnu u regionu mozda da im se vrati kao bumerang Albancima , pa kako sto e rekao jedan Ruski ministar nadvoresnih poslova mozda da se desiti onu narodnu .." Trazila e koza rogove izgubila jadna i usi " .... p.s ko kaze da Makedonci ne vole Srbiju laze se i neka BOG im oprosti , samo smo primorani da radimo ono sto nezelimo eto to e to .

  • Mare says:

   Fyrmanci tj.cokalije blizi vam se kraj! I to od vase "brace" siptara kako ih od milja zovete. Jer vi tvrdite da su vam jedino srbi na balkanu smrtni neprijatelji a vasi gospodari ameri i vasa "braca" siptari su vam najveci prijatelji. E sad,posto ste medju prvima priznali laznu "drzavu" kosovo,da se dodvorite vasoj "braci" sciptarima,sad cete postati sciptarcine,sto i jeste odavno u vasim smrdljivim brlognim Fyrmanskim dusama.

 8. Gojko says:

  Jasna stvar pa makedonija nema nijedan atribut drżave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *