РЕГИСТРОВАН ПТИЧИЈИ ГРИП У СРБИЈИ

REGISTROVAN PTIČIJI GRIP U SRBIJI

24 marta 2021

U opštini Kula registrovan je ptičji grip i Uprava za veterinu utvrdila je mere zaštite u zaraženom i ugroženom području od ove bolesti kod divljih ptica.

U opštini Kula registrovan je ptičji grip i Uprava za veterinu utvrdila je mere zaštite u zaraženom i ugroženom području od ove bolesti kod divljih ptica.Ptičji grip utvrđen je kod dva uginula labuda 6. i 13. marta u Velikom bačkom kanalu, u Kuli i između Sivca i Malog Stapara, piše „Blic“ i objašnjavada se zaraženim područjem smatra krug od tri kilometara u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje deset kilometara u poluprečniku od žarišta.

Meštani su dužni da veterinaru ili veterinarskom inspektoru prijave svaki slučaj uginuća divljih ptica i povećano uginuće ili znakove bolesti kod živine i ptica u gazdinstvima. Zabranjen je promet živine, sajmovi peradarstva i ukrasnih ptica, promet jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine, iznošenje leševa živine iz gazdinstva, stajnjaka i upotrebljene prostirke.

Građani su dužni da zatvaraju živinu i ptice u objekte u gazdinstvima, da u objektima unište glodare i insekte, da postave dezobarijere. Obavezna je obrada stajnjaka na način kojim će se uništiti uzročnik bolesti.

Za sada se bolest drži pod kontrolom i u Kuli kažu da se pridržavaju svih propisanih mera.

Dr vet. Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, objašnjava za “Blic da se ptičji grip nalazi u prirodi u populaciji divljih ptica i najčešće se dokazuje i pronalazi kod ptica lovuša, pataka, gusaka, labudova i drugih koje žive na vodenim staništima.

Virus je opstajao u prirodi hiljadama godina, međutim, sa naglim razvojem ljudske populacije i velikim farmskim uzgojem živine, posebno u Aziji, došlo je do velikih mutacija tog virusa.

„Vrlo je bitno da ljudi ne puštaju živinu u prirodu, posebno u zaraženim područjima. Nadležno ministarstvo je dalo jasan uput šta treba uraditi, a inače je zabranjeno puštanje domaće živine iz dvorišta da luta prirodom i dolazi u kontakt sa divljim životinjama“, ističe Ručić.

Zabeleženo i u Hrvatskoj

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede u ponedeljak je saopštilo da je od početka marta na području Vukovarsko-srijemske županije primećeno uginuće labudova.

Kako su preneli tamošnji mediji, kod tri uginule ptice utvrđena je influenca ptičijeg gripa podtipa H5N8.

Takođe, kako su preneli hrvatski mediji, na području Parka prirode Kopački rit primećeno je povećano uginuće divljih ptica pa je pretražen uzorak jedne čaplje s negativnim rezultatom, ali se dodaje i da su u toku laboratorijska pretraživanja ostalih uginulih divljih ptica.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Ne sumnjam da je ovo istina, ali sumnjam da je to retkost. To se pojavljuje svuda u svetu i polako se uništi bez neke velike buke. Ali zato sumnjam u razvoj događaja i bojim se da će biti prilično larme. Sećam se pre oko jedne decenije kada se EU preko svojih srpskih medija, NVOa i nezajažljivih srpskih tajkun uvoznika obrušila na stočarstvo i preradu mesa u Srbiji. Uspela ja da ga svede na minimum minimuma i da nam uvali svo otpadno, trećerazredno meso koje oni bacaju ili izvoze u zemlje trećeg sveta. Tada se našlo na stolovima Srba u vidu prerađevina treće kategorije koje EU ne upotrebljava za ishranu. I danas nam uvaljuju te nemačke otrovne i ne hranljive prerađevine a naša deca ih jedu jer drugog nema. Inače, svi ti trećerazredni proizvodi EU su prepuni zaslađivača ili ti veštačkog ukusa, a zaslađivači se prave sa dodacima nekih sastojaka iz abortiranih beba i kičmene moždine. Neko stručan je jednom objasnio kako Zapad pravi "zaslađivače" za sve vrste hrane i ja to objašnjenje imam, a objaviću ga ako se ovo sa živinom pretvori u novi udar na Srbiju. Inače, objašnjenje je više nego grozno ali nažalost, tačno. Prošle godine su ti isti srpski uvoznici bez ikakva pardona uvozili paradajz iz Turske koji služi za pravljenje stočnog koncentrata i čija ljuska nije za ljudsku upotrebu i prodavali ga kao paradajz za ljudsku ishranu. Krompir su uvozili iz Albanije. Sad je kanda na redu živinarstvo. Kažem, verujem da su te eu tičurine donele zarazu, ali će se to izgleda izroditi u još jedno uništenje u Srbiji. Baš da pratimo i vidimo šta će biti. Ako udare na veliki doboš, biće jasno o čemu se radi. Nadam se da je ovo ipak jedna od mnogobrojnih lokalnih zaraza tica, koje u svetu nisu nikakva retkost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *