Rehabilitacija Milovana Đilasa pred Višim sudom u Beogradu?

Rehabilitacija Milovana Đilasa pred Višim sudom u Beogradu?

25 maja 2013

2013-05-25-10-08-57-397086493271297408Prvo ročište u procesu za rehabilitaciju čuvenog disidenta Milovana Đilasa počeće u ponedeljak, 27. maja, pred Višim sudom u Beogradu, potvrdio je Srni advokat Rajko Danilović.

Na sudu će biti izvedeni pisani dokazi koji su predloženi i presude kojima je Đilas u nekoliko navrata osuđen na višegodišnje kazne zatvora u bivšoj Jugoslaviji.

On je naveo da su sva suđenja Đilasu održana bez prisustva javnosti, a javno su objavljivane jedino presude.Danilović, koji je i jedan od podnosilaca zahteva za rehabilitaciju, ističe da je Đilas progonjen zato što je bio prvi ozbiljni kritičar komunizma.

„Progonjen je zato što je on prvi ozbiljni, pravi kritičar komunizma i to ne u jugoslovenskim okvirima, nego u svetsko-istorijskim. Zato što se Đilasova literatura nalazi u svim bibliotekama Zapada i veća je i obimnija nego sva ukupna literatura ljudi koji su pisali sa prostora bivše Jugoslavije“, rekao je Danilović.

Milovan Đilas bio je jedan od vodećih rukovodilaca Komunističke partije Jugoslavije, a potom i istaknuti disident. Osuđivan je četiri puta, mahom zbog „širenja neprijateljske propagande prema državi“. U zatvoru je proveo 11 godina, dve u Kraljevini Jugoslaviji i devet u Titovoj Jugoslaviji.

Đilas je rođen 1911. godine u selu Podbišće kod Mojkovca u Crnoj Gori, a umro je 20. aprila 1995. godine u svom stanu u Beogradu.

Zahtev za rehabilitaciju Milovana Đilasa podnesen je u martu prošle godine, a podnosiocima zahteva pridružio se i Milovanov brat Akim Đilas, kojeg zastupa advokat Danilović. Ročište u Višem sudu u Beogradu zakazano za 27. maj, počeće u 10.00 časova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *