Рехабилитован Никола Калабић

Rehabilitovan Nikola Kalabić

26 maja 2017

Viši sud u Valjevu, sudija dr Dragan Obradović, doneo je rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, saznajemo nezvanično.

Rešenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se od trenutka donošenja ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata donete od aprila do oktobra 1945. koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina. Ništave su i sve pravne posledice ovih odluka, konstatovano je u rešenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se rehabilitovano lice, Nikola Kalabić, smatra neosuđivanim.

Rešenje o rehabilitaciji nosi datum 27. april 2017. i urađeno je na 36 kucanih strana.

Zahtev za rehabilitaciju je pre pet godina podnela Kalabićeva unuka Valjevka Vesna Dragojević koja je tokom ovog postupka vratila porodično prezime i sada se preziva Kalabić.

Rešenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića je prvostepeno, protiv njega se može izjaviti žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 30 dana.

Politika

KOMENTARIJedan komentar

  1. Crno, bez imalo belog says:

    E, moja Srbijo, četnička banda te raz.eba načisto. Sad će Vučić, Nikolić, Vulin,... arlaukati kad Stepinca proglase svecem i Pavelića rehabilituju. I tvrdićete da vi niste ništa od toga isprovocirali. Koji smo mi glupani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *