РЕКА МИГРАНАТА КРЕНУЛА ИЗ ХОНДУРАСА КА АМЕРИЦИ (ВИДЕО)

РЕКА МИГРАНАТА КРЕНУЛА ИЗ ХОНДУРАСА КА АМЕРИЦИ (ВИДЕО)

17 јануара 2021

Неколико хиљада миграната из Хондураса кренуло је ка Сједињеним Америчким Државама, а велика група њих већ је прешла у Гватемалу.

Мигранти се надају да ће им новоизабрани амерички председник Џо Бајден бити наклоњенији, позивајући га да испуни обећања и поништи одлуке одлазеће администрације које се односе на имиграциону политику.У саопштењу групе за заштиту права миграната „Људи без граница“ наводи се да мигранти очекују топлији дочек Бајденове администрације, пренео је „Фокс њуз“.

Према проценама званичника Гватемале, у Америку се упутило око 9.000 миграната из Хондураса, а међу њима има и жена и деце.
Полиција на контролним пунктовима постављеним дуж аутопута, како у Хондурасу, тако и у Гватемали, тражила је лична документа, али није покушала да заустави мигранте.

​На снимцима се виде мигранти како носе заставу Хондураса и скандирају док прелазе границу на контролном пункту Ел Флоридо на територију Гватемале.

​Бежећи од сиромаштва, насиља банди и последица природних катастрофа, мигранти намеравају да преко Мексика уђу у САД.

„Кренула сам пешице, без новца. Богу хвала што смо већ у Гватемали, а сада идемо у САД“, изјавила је новинарима 40-годишња Агустина Родригес, пренео је АФП.

Гватемала, Хондурас, Салвадор и Мексико, међутим, колективно предузимају безбедносне и мере на пољу јавног здравља због пандемије вируса корона да би спречили неовлашћени прелазак границе.

Званичници Мексика рекли су у четвртак да су о миграцији разговарали са Бајденовим кандидатом за саветника за националну безбедност Џејком Саливеном и покренули могућност примене програма сарадње за развој северне Централне Америке и јужног Мексика, као одговор на економску кризу изазвану пандемијом и недавним ураганима у региону, пренео је Танјуг.

Прошлог месеца власти Хондураса зауставиле су караван пре него што је стигао до границе Гватемале.

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Bajden jedva ceka da vas ugosti. Spavacete u njegovoj sobi.

  2. test01 says:

    Sve je to organizovano i nije tacno da idu peske. Kao i zadnji put tu su i autobusi, kamioni... Ako zvanicni americki predsednik nije uspeo da se odbrani od duboke drzave pa sta ocekivati od malih drzava... A Srbije je kao "neutralna" ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u