РЕКА МИГРАНАТА КРЕНУЛА ИЗ ХОНДУРАСА КА АМЕРИЦИ (ВИДЕО)

REKA MIGRANATA KRENULA IZ HONDURASA KA AMERICI (VIDEO)

17 januara 2021

Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo je ka Sjedinjenim Američkim Državama, a velika grupa njih već je prešla u Gvatemalu.

Migranti se nadaju da će im novoizabrani američki predsednik Džo Bajden biti naklonjeniji, pozivajući ga da ispuni obećanja i poništi odluke odlazeće administracije koje se odnose na imigracionu politiku.U saopštenju grupe za zaštitu prava migranata „Ljudi bez granica“ navodi se da migranti očekuju topliji doček Bajdenove administracije, preneo je „Foks njuz“.

Prema procenama zvaničnika Gvatemale, u Ameriku se uputilo oko 9.000 migranata iz Hondurasa, a među njima ima i žena i dece.
Policija na kontrolnim punktovima postavljenim duž autoputa, kako u Hondurasu, tako i u Gvatemali, tražila je lična dokumenta, ali nije pokušala da zaustavi migrante.

​Na snimcima se vide migranti kako nose zastavu Hondurasa i skandiraju dok prelaze granicu na kontrolnom punktu El Florido na teritoriju Gvatemale.

​Bežeći od siromaštva, nasilja bandi i posledica prirodnih katastrofa, migranti nameravaju da preko Meksika uđu u SAD.

„Krenula sam pešice, bez novca. Bogu hvala što smo već u Gvatemali, a sada idemo u SAD“, izjavila je novinarima 40-godišnja Agustina Rodriges, preneo je AFP.

Gvatemala, Honduras, Salvador i Meksiko, međutim, kolektivno preduzimaju bezbednosne i mere na polju javnog zdravlja zbog pandemije virusa korona da bi sprečili neovlašćeni prelazak granice.

Zvaničnici Meksika rekli su u četvrtak da su o migraciji razgovarali sa Bajdenovim kandidatom za savetnika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom i pokrenuli mogućnost primene programa saradnje za razvoj severne Centralne Amerike i južnog Meksika, kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom i nedavnim uraganima u regionu, preneo je Tanjug.

Prošlog meseca vlasti Hondurasa zaustavile su karavan pre nego što je stigao do granice Gvatemale.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Bajden jedva ceka da vas ugosti. Spavacete u njegovoj sobi.

  2. test01 says:

    Sve je to organizovano i nije tacno da idu peske. Kao i zadnji put tu su i autobusi, kamioni... Ako zvanicni americki predsednik nije uspeo da se odbrani od duboke drzave pa sta ocekivati od malih drzava... A Srbije je kao "neutralna" ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *