РЕКАО „НЕ“ БАЈДЕНУ: Новоизабрани председник Ирана одбио састанак са лидером САД

REKAO „NE“ BAJDENU: Novoizabrani predsednik Irana odbio sastanak sa liderom SAD

22 juna 2021

NOVOIZABRANI iranski predsednik Ebrahim Raisi je odbacio mogućnost da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.Na pitanje o mogućem sastanku sa Bajdenom, Raisi je samo odgovorio: „Ne.“

Namrštio se i zagledao ispred sebe, bez iznošenja bilo kakvih detalja, preneo je Rojters.

On je rekao i da su SAD prekršile nuklearni sporazum iz 2015. godine i da Evropska unija nije ispunila svoje obaveze.

– Sjedinjene Države i EU treba da ispune svoja obećanja u okviru sporazuma – rekao je Raisi u Teheranu, na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je u petak pobedio na izborima.

Zahtevam od Sjedinjenih Država da se vrate svojoj posvećenosti sporazumu. Sve sankcije Iranu moraju biti ukinute i verifikovane od strane Teherana – rekao je Raisi.

On je dodao da se Iran u svojoj spoljnoj politici neće ograničavati samo na nuklearne nagodbe, već će imati interakciju sa svetom.

– Nećemo vezati interese iranskog naroda za nuklearni sporazum – poručio je Raisi.

On je kazao i da bi trebalo da dobije nagradu za odbranu ljudskih prava, koja je, kako kaže, oduvek branio, i da su američke sankcije protiv njega zbog navodnog kršenja ljudskih prava, zapravo izrečene zbog njegovog obavljanja sudijske dužnosti.

Takođe, rekao je da se o iranskom balističkom raketnom programu ne može pregovarati.

U međuvremenu, u Beču se od aprila vode pregovori kako bi se pronašao način da se Iran i SAD vrate u nuklearni pakt, koji je Vašington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, a zatim ponovo uveo sankcije Iranu.

Zvanični Teheran je nakon toga prekršio ograničenja iz sporazuma u vezi sa obogaćivanjem uranijuma, naveo je Rojters.

KOMENTARI11 komentara

 1. Kosovac says:

  Pročitao sam juče u nekim novinama da Iran ima problema sa nuklearnom elektranom zato što Rusi ne mogu da im isporuče neku opremu i delove. A Rusi ne mogu da im to isporuče, zato što je Amerika uvela sankcije Iranu. Ispada da Rusi poštuju sankcije koje Amerika nekom uvede. Ili se pak Rusi plaše. Ili novinar laže po običaju, u stilu j.be lud zbunjenog.

  • persida says:

   Rusi ne mogu da im isporuce opremu jer ne da Izrael.

   • Kosovac says:

    persida glumi, glumi, ali izdaleka miriše na Čivutina. Bazdi, ili miriše, na nekršteno.

  • Mate says:

   Isto tako je Putin šutio i držao se po strani kada su NATO horde uništile Libiju, isto kao što i sada pušta Saudijskoj Arabiji genocid u Jemenu nad Hutijima koje podržava SAD, Velika Britanija, Francuska i ostale zemlje.

   • Kosovac says:

    @ Mate, .....Sećam se kada je Putin šutio i držao se po strani kada su NATO horde uništile Libiju. Prethodno je NATO dobio saglasnost od Putina, a u vreme agresije fol Putin i Rusija su protestovali zbog ugroženih ljudskih prava Libijaca. Pošto je NATO izigrao dogovor po kome se Putin drži po strani (Južni Potok), onda je Putin Natu udario pajser u Siriji i tako Natu pokazao da NATO i nije nešto naročito. ……………A ovaj Genocid u Jemenu i nije nešto strašno, važno da Putin ne podržava Genocid u Srebrenici. Normalno je da to Tebi i Persidi ne odgovara.

 2. Čiča says:

  "...zvanični Teheran prekršio ograničenja iz sporazuma koji ne postoji,( čim ga druha strana napusti)..."Kad novinar rojtersa dobije napad inteligencije, onda bi osudio i ženu što "vara" čoveka, od koga se razvela pre 3 godine.

 3. Rista says:

  Najzad. A mislio sam da više nema ni gram razuma na ovom svetu. Eto, čovek lepo reče "Nema razgovora dok ne ukinete sankcije i ne vratite se prethodnom dogovoru!" Šta da razgovara? O novom nuklearnim sporazumu? Pa razvlačili su Iran ko svinja torbu i kad je Iran potpisao, oni ukinuli. I Evropa isto tako. Sada Evropa traži da se ponovo razgovara i kao traži način...Lepo im rekao - niste ispunili ni ono što ste obećali i nema više. Ispunite pa ćemo razgovarati. E, sad. Videćemo kako će se dalje stvari odvijati kada ga pritisne Evropa sa sto predloga i povoljnosti od kojih se ni jedno ipak neće ispuniti, iako su tu i kao eto stoje a Iran neće. To su kurvanjski pritisci gde se ništa ne obećava Iranu. Ipak je ovaj Reisi tri u čelo za Putina. Putin je isto tako trebao da uradi i da kaže - Sastanak sa Amerikancom? Da ali kad ukinete sankcije! E, ali nije rekao, a zašta, neka nam kaže naša mašta. Ja imam bujnu maštu pa neću da kvarim pristup i kažem ko je kilavko, ko je poltron i tako to. Ali ovaj Reisi trenutno nije i napravio je zaista potez bez presedana. Za ono dalje, ima vremena. Glavno da je neko najzad rekao te famozne reči. Prvi ih rekao Milošević ali to bila slabašna kilava vremena Istoka pa nam ga ubili. Usput, koristeći tu kilavost, Oni lepo ubiju kineskog ambasadora zbog jednog pleka, narede Rusiji da nam uvede sankcije...Putin naredio da se oma povuku ruske snage sa Kosova da ne bi dobili batina, a ovi im u znak zavalnosti došli danas pod Moskvu...i tako to. Zbog toga nam danas Rusija duguje jednu svoju vojnu bazu u Hrvatskoj, jednu u Bugarskoj i jednu u Mađarskoj. Kamo sreće da to Rusiji pođe od ruke. Mada su posledice iste i sa američkim bazama, ali za nas bi bilo sigurnije da ima i ruskih vojnih baza po tim državama.

  • Kosovac says:

   Da, kolega Risto, kada bi sada Rusi poslali nekoliko svojih specijalaca na Kosmet, u Mirovnu misiju na šta bi trebalo da imaju pravo po pravilima OUN, da oni zamene Hrvate koji su pisali „Budemo pucali“, možda bi preostali Srbi lakše disali.

  • Kosovac says:

   Nešto se mislim, možda bi trebalo tada izvršiti genocid nad Šiptarima, ionako nam je taj teret stavljen na leđa po Srebrenici. Po principu Bećar Nisam A Bećar Mi Kažu, Sad Ću Biti, Pa Neka Ne Lažu.

  • Kosovac says:

   Ionako smo osuđeni u Haškom Tribunalu. Ne možemo biti osuđeni dvaput za isto delo.

 4. Gagi says:

  KO je citao moje komentare od pre godinu dana, verovatno se seca da sam tvrdio da je jedini zivotni put naroda na ovoj planeti,uspostavljanje sankcija velikom svetskom serifu. Da se najure i zatvore sva diplomatska predstavnistva, da se zatvori blagajna neradnicima i hohstaplerima. Da se zatim, slobodne zemlje udruze protiv ovozemaljskog zla, da imaju neku svoju trgovinsku razmenu, ko im stane na put, zna se. Naravno da sve to nije moguce zbog aktuelnih neradnika i njihovog lepog zivota,navodni lep zivot i standard u drzavi merimo njihovom kolicinom izivljavanja. Nasa danasnja politika ide u susret "integracijama " multi-kompanija i totalnoj zavisnosti naroda i drzave. Izvestan broj olosa koji zive besplatan zivot je odavno regrutovan da radi za tudje interese. Danas im je maska Srpstvo, ko im to pomene, dirnuo im je u pradedovsku komunisticku procesiju. Nema tu pardona, za gazdu moara ozbiljno da se radi kao onomad kada su stvarani nesvrstani. Jeste da je to malo cudno, kolonije a nesvrstani, nema to veze, bitno je da se rob oseca zadovoljnim. Tada bolje radi i ima unutrasnje zadovolstvo da je srecan i svoj, naravno da su tu bile instalirane multi- poslovodje kao danas kod nas. Osnovni problem te prevare je taj, sto je narod napustio dotasnji zivot i prihvatio da bude izdrzavan i zavistan. Sve je fino napakovano da narod izgubi svoju sustinu, da mora zavisiti od olosa koji uvoze kivi i avocado, to nas narod nikada nije jeo niti mu je bilo potrebno. NAS narod je STRASNO prevaren od svetskih lopova i njihovih unutrasnjih pomagaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *