РЕKЕ KРВИ У ИДЛИБУ: ТУРЦИ ПОБИЛИ ВИШЕ ОД 50 СИРИЈСKИХ ВОЈНИKА! Асадова армија поручује: ОДГОВОРИЋЕМО!

REKE KRVI U IDLIBU: TURCI POBILI VIŠE OD 50 SIRIJSKIH VOJNIKA! Asadova armija poručuje: ODGOVORIĆEMO!

11 februara 2020

Oružane snage Turske likvidirale su još 51 sirijskog vojnika u Idlibu, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

– Prema poslednjim podacima, u zoni Idlib likvidiran je još 51 sirijski vojnik, uništena su dva tenka, jedno skladište sa oružjem i jedan protivvazdušni sistem. Jedan tenk je zarobljen – navodi se u saopštenju.Sirijska vojska poručila je danas da će odgovoriti na napade turskih snaga.

U saopštenju sirijska vojska optužila je Tursku za kršenje suvereniteta Sirije time što je uputila vojno pojačanje u provincije Idlib i Alep.

U ponedeljak je Ministarstvo odbrane Turske saopštilo da je pet turskih vojnika poginulo, a pet ranjeno u granatiranju sirijske vojske na osmatračnicu u Idlibu. Kao odgovor na to, turske oružane snage pucale su na 115 ciljeva sirijske vojske i likvidirale 101 sirijskog vojnika.

Dana 3. februara u granatiranju sirijske vojske u Idlibu poginulo je osam turskih vojnika i civila. Kako je izjavio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, 76 sirijskih vojnika bili su žrtve turskog odgovora na ove napade.

Erdogan je takođe rekao da je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara Asada da sirijska armija prekine ofanzivu u provinciji Idlib i da se povuče sa turskih osmatračnica do kraja februara, zapretivši u suprotnom vojnim odgovorom.

Situacija na severozapadu Sirije

Rusija, Iran i Turska su se u maju 2017. godine u Astani (sada Nur Sultan) dogovorile o formiranju četiri zone deeskalacije u Siriji.

Tri zone su 2018. godine prešle pod kontrolu Damaska. Četvrtu zonu, koja se nalazi u provinciji Idlib, kao i delove susednih provincija Latakije, Hame i Alepa za sada nisu zauzele Vladine snage, a najveći deo je pod vlašću terorista iz „Nusra fronta“.

U septembru 2018. godine Rusija i Turska su u Sočiju potpisale sporazum o formiranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde se nalazi više od deset raznih formacija. Najveća od njih je savez proturskih grupa „Nacionalni front za oslobođenje“ i „Nusra front“ – ukupno oko 30.000 pobunjenika.

Sirijska vojska je 26. januara 2018. godine počela da prodire prema zapadu Alepa zbog svakodnevnih terorističkih napada na civile u stambenim delovima grada, usled čega je poginulo desetine nedužnih civila.

KOMENTARI4 komentara

 1. Boze Pravde says:

  Unistiti agresora.

 2. marko says:

  mogu oni saOpsTiti sto hoce jaSno je da nato ratuje ALI PROTIV ISTOCNOG NATOA KOJI JE VECI 3 MILJARDE LJUDI sirjska vojska je velika dobro opremljena tu je iran hezbolah itd ali turksoj nece uspeti nije ni 7 godina da granice sirije osvoji veliki je to zalogaj

 3. milorad2 says:

  edrogan ne može tek tako da napusti svoje terorističke ćelije u zapadnoj siriji i ovo je sve samo vrlo krvava dvosturka igra u kojoj će SVI da ginu sa svih strana u kotlu idliba.Medjutim sirijskoj armiji će svakako biti omogućeno da povrati te teritorije, turcima je jasno šta ih čeka ako im izrael stane na južne granice a jedini način za stabilizaciju sirije je uništenje SVIH pobunjeničkih terorističkih grupacija uključujući i turske grupe.Teroristi su BEZ MUNICIJE i samo MASIVNA vojna intervencija turske armije može da ih spase od poraza a to se NEĆE desiti.Turci će dejstvovati samo u situacijam kada je jasno da teroristi mogu da se izvuku iz odredjenih zona radi maskiranja činjenice da su ih ostavili gole guzice na livadi,primi će ih nazad u tursku , ko uspe da pobegne i poslaće ih medju kurde,teško kurdima kad im ove turske milicije iz sirije dodju zamaskirane u neke specijane turske snage to su sve opasne ubice i ludaci.Sve u svemu u idlibu se igra trostruka igra i sve je već otprilike namešteno a turski avioni će padati i to obilno ako edrogan pomisli da može da vežba pilote iznad sirije, bolje mi je da to ne radi nego malo mlitavije da "brani" teroriste.

 4. M says:

  I Turska ulazi u rat u Siriji!Što se više ulazi u rat,to se teže iz rata izvlači!Sirija sama ne može protiv intervencionistički stranih vojski,stoga je mogući i jači intervencionista i njihovih saveznika!Što znači da Sirijski kotao može prokuhati!USA-Izrael-Zapad ima na Blistoku jače konvencionalne snage,što im garantira pobjedu,osim ako protiv njih ne krenu ogromne snage Rusije i onda vjerovatno i Kine itd.,a što je onda i Veliki Rat,i to ne samo na Blistoku!Eto kamo to vodi!A bilo bi jednostavnije pustiti na miru Siriju da se ponovo vrati u svoje normalno stanje!Ali,očigledno je da neki to ne žele!Misle da su jaki i pametni,a tek će vidjeti koliko su,zapravo nisu!Ali,onda će biti prekasno,za sve!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *