РЕКЛИ СУ ЦАРУ ПУТИНУ „ЊЕТ“! Ово је једини руски регион који је на референдуму „издао“ Владимира, ево и зашто!

REKLI SU CARU PUTINU „NJET“! Ovo je jedini ruski region koji je na referendumu „izdao“ Vladimira, evo i zašto!

3 jula 2020

Samo jedan od čak 85 ruskih regiona glasalo je protiv ustavnih promena koje će predsedniku Vladimiru Putinu omogućiti da ostane na vlasti do 2036. godine.

Putin je na refrendumu koji se održavao nedelju dana u Rusiji osvojio mogućnost da se kandiduje za još dva mandata kada mu istekne trenutni 2024. godine.

Ipak, Nenets, autonomna oblast udaljena 1.600 kilometara severoistočno od Moskve, glasala je sa preko 55 odsto (37.490 glasova) protiv reformi.

Nezadovoljstvo u tom regionu postoji neko vreme i čini se da je odbacivanje predloga imalo za cilj da pokaže gnev lokalnog stanovništva, piše Rojters.

Stanovnici ovog mesta imaju zamerke na plan koji je vlast predstavila ranije ove godine da bude spojen sa susednim regionom Arhangelskom, što je korak za koji veruju da bi ih ostavio siromašnima jer bi im bile ukinute neke finansijske podrške.

Memoradnum u kom je istaknut plan potpisali su guverneri dve regije 13. maja. Referendum zakazan sa septembar je otkazan, ali su građani i dalje oprezni.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista says:

  Nenci su pleme čistokrvnih azijata, dakle nisu Rusi. Opstali su kao i bezbroj drugih varijanti azijata u Rusiji samo zahvaljujući podršci Rusa i redovno su bili zahvalni Rusima što ne diraju u njihove istorijske običaje i načine življenja. Oni su nomadi koji se kreću za stadima irvasa i žive od irvasa i ribe. Verovatno ih plaši udar osavremenjivanja ako se udruže sa Arhangelskom oblašću i to je razlog zašto su i na ovaj način poslali poruku Putinu. To je duboko nepromenljiva zajednica već vekovima, zahvaljujući ruskom razumevanju, ali je i deo Nencija koji se školovao po Rusiji ipak shvatio da je došlo vreme za promene i malo lakši život nego što njihovi običaji dozvoljavaju. Oni su i potpisali ujedinjenje sa Arhangelskom. Zato i nisu glasali 100% "protiv" Putina, jer skoro polovina je glasala za bolje sutra. Polako! Doćiće oni sebi uskoro. Još uvek je starija generacija na čelu Nencija. Ali mladi dolaze željni lakšeg života koji im je stvarno na dohvat ruke, koji su videli tokom školovanja i za koji znaju da mogu da ga imaju. Ne žele više smrzavanja, život na mrazevima i kopanje rupa u ledu da uhvate koju ribicu kako bi preživeli dugotrajne zime. Nenci su divan narod. Rusi ih neće ni pod razno pritiskati. Nisu vekovima pa neće ni ovog puta, ali jasno je da je već skoro polovina Nencija za promene. I ta manja polovina će uskoro biti dve trećine. Mi stariji smo malo inertni i ne volimo baš mnogo neke savremene promene. Svuda na svetu isti stari metuzalemi a iz poštovanja, mlađi moraju sačekati da odemo mirno i spokojno. Eto, to je glasanje u Nenci svetu i uopšte nije anti Putin glasanje, nego uticaj nas, starijih i teško promenljivih ljudi. Mi nemamo više ni vremena ni snage da se menjamo i zato strpljenje ponekad nije na odmet. Rusi ih nikada nisu ni našta prisiljavali, pa neće ni sada. Sve će to odraditi mlade generacije samih Nencija a one su budućnost.

 2. Majski Uranak says:

  Tridesetpethiljada glasalo protiv - zbog toga sa Car Putin prepao.Pa to su tri a možda i dve zgrade u Moskvi.

 3. milorad2 says:

  daklem region sa 65000 birača.Pa dobro šta tu ima sporno, tamo je većina iz odredjenih razloga PROTIV ali demokratija je sistem gde se poštuju želje i odluke VEĆINE.Glasački listići su MOĆNO oružje i SVAKO ko u rusiji dodje i pokuša da to ukine kao što to SADA rade amerikancima :) je otvoreni neprijatelj nacije šta god on pričao o tome i opravdavao time,nadam se da će rusi zapamtiti lekciju apsolutističkih ničim ograničenih vladavina koje su se na kraju obavezno pretvarale u tiranije male grupe u vrhu nad ogromnom većinom (to važi i za "liberalne" klanove u rusiji koji su upravo ISTO uradili, zašta su krivili ruske careve i staljinizam)Izgelda da je ovaj referendum USPEO i pokazao VOLJU VEĆINE a to je činjenica pred kojom će morati ruski neprijatelji da PAUZIRAJU.Oni znaju da se protiv ruskog naroda ne mogu boriti i pobediti i čine zato SVE da taj narod gurnu u bedu i provaliju beznadja kao i za vreme staljina ili perestrojke i "prelaznog" perioda uništavanja SSSR devedesetih.I zato je putin važan i dan danas popularan posle toliko vremena, on ima RECEPT kako se sa tom pljsčkaškom bandom pravilno postupa i kod kuće i u inostranstvu:) a mislim da je i običnim ljudima u rusiji to JASNO,zato je i dobio podršku.

 4. Čist je ko Suza says:

  Dobro, ali Srbija je glasala za, da nam Putin car vlada, živ i zdrav bude i da ga Bog vidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *