Rekonstrukcija Vlade: Neće biti smenjeni samo ministri

Rekonstrukcija Vlade: Neće biti smenjeni samo ministri

1 jula 2013

Vlada SrbijeRazgovori između ključnih partnera u vlasti o rekonstrukciji Vlade Srbije trebalo bi da počnu već sutra, najpre između ključnih partnera u koaliciji, naprednjaka i socijalista, saznaju „Novosti“.

Lideri SNS i SPS, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, već su najavili da tema rekonstrukcije sada dolazi na dnevni red i da će svi biti na preispitivanju. Vučić je poručio da je njegova stranka spremna da smeni oko deset ministara i službenika Vlade, i da će tim putem morati da krenu i socijalisti i URS. Dačić je uzvratio da je stranka koju predvodi spremna na rekonstrukciju i da svi, bez obzira na partijsku pripadnost, mogu da opstaju na funkcijama samo dok imaju rezultate.

Prema našim informacijama, SNS će insistirati da promene ne budu samo „kozmetičke“ i da se ne svedu na nekoliko ministara, već da se rekonstrukcija izvrši po dubini, i obuhvati i državne sekretare, pomoćnike ministara, direktore javnih preduzeća…

Naprednjaci će svoje konkretne predloge o kadrovskom provetravanju resora koje drže izneti posle sednice Glavnog odbora stranke, koja bi trebalo da bude zakazana za vikend.

– Predsedništvo SNS već je uradilo analizu učinka naših kadrova i na Glavnom odboru donećemo odluku ko je radio dobro, a ko loše. Onda ćemo krenuti u detaljne dogovore sa koalicionim partnerima oko principa za smene. Promene moraju obuhvatiti sve nivoe izvršne vlasti, ne samo ministre u Vladi – kaže za „Novosti“ Veroljub Arsić, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.

Posle dogovora između dva ključna partnera u Vladi uslediće konsultacije sa ostalim strankama koalicije, od kojih se očekuje da predlože smene u svojim resorima. Svi partneri u koaliciji moći će da iznesu i predloge ko bi trebalo da bude zamenjen i od funkcionera iz drugih partija.

Marko Selaković, portparol URS, poručuje da razgovore o rekonstrukciji moraju da iniciraju premijer i prvi potpredsednik:

– Sa nama o tome još niko nije razgovarao, ni zvanično ni nezvanično. U svakom trenutku smo spremni da se uđe u proces rekonstrukcije i Predsedništvo URS redovno analizira rad svojih kadrova.

POTREBNE BRZE PROMENE

U stranaČkim taborima ministara Jovana Krkobabića i Rasima Ljajića kažu da su oni takođe spremni da provetre svoje redove i da bi, posle svih najava o rekonstrukciji, najgore bilo kada bi se ta priča odložila u fioku.

– Posle odluke o datumu, treba krenuti u rekonstrukciju Vlade, koja mora biti sprovedena brzo, temeljno i da ne obuhvati samo ministre, kako ne bi izgubila smisao – čuli smo od Ljajića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *